Časopis DŘEVO&stavby 4/2017
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Vnitřní stínění: <small>13 tipů pro klid i náladu</small>

Vnitřní stínění: 13 tipů pro klid i náladu

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 03. srpen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Světlo ovlivňuje naše pocity rozhodujícím způsobem. Nejde přitom jen o to, zda vstávat, či jít spát. Prací se světlem se můžeme chránit před zvědavými pohledy zvenčí i významně umocnit atmosféru domova. Docílit kýženého výsledku můžeme mimo jiné i formou vnitřního stínění. Díky němu můžete být nejen styloví, ale i osobití.

Vnitřní stínící prvky nemohou sice co do ochrany před teplem plnohodnotně nahradit ty venkovní, zato mají nepoměrně vyšší dekorativní poteciál a mnohem nižší cenu. Každý z typů stínění má svá pro a proti, ale u všech si můžete být jistí, že na výběr bude z mnoha materiálových a barevných variant či funkčních modifikací. Omezení vám tak dává jenom vaše představivost.

Horizontální žaluzie

Nadčasová klasika, která plynulým naklápěním lamel dokáže rozehrát hru světla a stínu o mnoha dějstvích, v níž je pamatováno i ortodoxní dřevomily.

Horizontalni zaluzie

Foto: INNEX

Vertikální žaluzie

Lamely uchycené v horním profilu dokážou zvýrazněním vertikály opticky zvětšit místnost, v určitém úhlu vytváří dojem bezhraničí nebo příjemně rozptýlí světlo. Z mnoha materiálů so můžete vybrat třeba i „dřevěnou tkaninu".

Vertikalni zaluzie

Foto: INNEX


Otázky pro odborníka

pavel-pravda-innex
Pavel Pravda
INNEX s.r.o.

Který typ vnitřního stínění zabrání nejlépe slunečnímu záření?

V momentě, kdy teplo prostoupí oknem, už nemá interiérové stínění šanci situaci zachránit. Proto je nejúčinnějším bojovníkem proti slunečnímu záření a zamezení prostupu tepla do interiéru stínění venkovní, například látková roleta vyrobená ze skelných vláken. V případě interiérového stínění je nejlepší volbou roleta zvaná duette, která vytváří izolační vrstvu díky duté struktuře a hliníkové vrstvě napařené na tkaninu a zabraňující prostupu světla.

Lze namontovat vnitřní stínicí prvky do rámu okna, pokud je v záruce? Nebude problém se záruční opravou oken?

O záruku se bát nemusíte, jelikož kvalitní firma je schopna provést montáž odborně do zasklívací lišty nebo do první komory plastového okna tak, aby okenní křídlo či rám okna nebyl narušen. V případě, že se i tak obáváte montáže do rámu okna, lze využít montáže do nadpraží.

Je možné zvolit, kam bude roleta instalovaná – na rám, nebo do stěny, či je to dané – ke konkrétní roletě se vztahuje jen konkrétní možnost zabudování?

Záleží na produktu, stínění typu plisé a žaluzie se montuje na křídlo okna ke sklu do výše zmíněné zasklívací lišty. Montáž je ale možná i před okenní křídlo. Rolety, roleto-žaluzie či římské rolety se montují zpravidla před okno do nadpraží či stropu.

Jak lze látkové rolety čistit, čím se udržují?

Většina nabízených látek z kvalitních materiálů má antistatické vlastnosti, to znamená, že se na nich nedrží prach. V případě většího znečištění lze látku čistit chemicky speciálním strojem. Dobrý prodejce rolet dokáže tuto službu zprostředkovat. Snadno udržovatelné je pak třeba plisé, které si klient zvládne sám sejmout z okna a opatrně opláchnout ve vodě.

Na co musím především myslet při výběru vnitřního stínění?

Důležité je zjistit si maximum o současné nabídce moderního interiérového stínění a nemít zkreslenou představu o tom, že rolety a žaluzie jsou jedinou volbou. Ideální je navštívit showroom, který je vybavený reálnými vzorky a drží krok s nejnovějšími technologiemi a trendy. Také se nezapomeňte poradit se specialistou v daném oboru a sdělit mu za jakým účelem stínění pořizujete a co od něj čekáte.


Záclonová žaluzie

Lamely žaluzie spojené se záclonovou tkaninou v harmonicky fungující celek chrání interiér přes světlem i zvědavými pohledy zvenčí.

Zaclonova zaluzie

Foto: SUNSYSTEM

Klasická roleta

Díky novým funkčním materiálům a pokrokům v ovládání zažívají rolety renesanci. Jejich předností je snadné ovládání a redukovaný design, který neruší charakter místnosti.

Klasicka roleta

Foto: INNEX

Střídavá roleta

Překrývací roleta, zebra, twinrollo nebo noc a den – názvy společné pro kombinaci rolety a žaluzie. Textilii lze jednoduše posouvat do polohy trasparentní i neprůhledné.

Stridava-roleta

Foto: INNEX

Komorová roleta

Roleta zvaná také duette, duo nebo 3d představuje vzduchovou komoru, která vytváří efekt „včelí plástve" a zvyšuje izolační schopnost rolety za současného změkčení světla.

Komorova roleta

Foto: INNEX

Roleta římská

Maximálně inovovaná skládaná forma klasického závěsu zajišťuje stylovou atmosféru a vytváří nezaměnitelný pocit z bydlení.

Rimska roleta

Foto: VELUX


moderni-drevostavba-presahy-strechy-drevena-terasa-zahrada
 

Roleta s osvětlením

Neotřelým designovým prvkem místnosti může být látková roleta s možností integrace diodového osvětlení.

Roleta s s osvetlenim

Foto: ISOTRA

Plisé roleta

Typ stínění, který si poradí s jakoukoli architektonickou výzvou – šikminy, půlkruhy, trojúhelníky...

Plise roleta

Foto: INNEX

Závěsy

Potřebujete-li místnost zútulnit, dodat jí určitý charakter či atmosféru, stylový závěs nikdy nezklame.

Zavesy velux

Foto: VELUX

Japonské stěny

Panelová stěna si vás podmaní zvláště máte-li v domě velkoformátové skleněné plochy. Posuvné, vzájemně se překrývající látkové pruhy ukotvené ve stropním profilu dodají prostoru originální vzhled a vzdušnost a lze jimi nejen zastínit, ale oddělit prostor.

Japonska stena

Foto: INNEX

Designové rolety

Dekorativní rolety s motivem pohádek vytvoří výjimečnou atmosféru v dětském pokoji.

Designova roleta

Foto: FAKRO CZECH

Dálkové ovládání

I vnitřní stínící prvky lze motoricky ovládat. Pro komfort a pohodlí stačí stisk jediného tlačítka.

Dalkove ovladani

Foto: Somfy

↑ Zpět na začátek článku

DaS 4-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop