Jak vybrat správné textilie do interiéru dřevostavby i zděného domu

Jak vybrat správné textilie do interiéru dřevostavby i zděného domu

Lucie Němcová | Úterý, 03. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Mnohdy těžkopádné interiéry z dob minulých plné koberců, záclon, závěsů a ubrusů si všichni dobře pamatujeme. Není divu, že přirozený vývoj přinesl snahu interiéru odlehčit, snížit prašnost a nepochybně také pracnost spojenou s údržbou veškerých textilií. Avšak při pohledu na domácnosti, jimž mnohdy vévodí holá okna, prázdné bílé stěny a lamino ve vysokém lesku, se nabízí otázka, jestli jsme to s tímto přístupem nepřehnali. Neubírá nám tento novodobý fenomén na pohodlí, estetice a útulnosti domova?

V reakci na přeplněné byty našich babiček jsou nyní v kurzu převážně interiéry moderní a minimalistické, vizuálně odlehčené od přemíry nábytku a textilu, které však někdy působí studeně a neútulně. „Stejně jako trendy v módě se i trendy v interiérech opakují v pravidelných periodách a začínám cítit, že se textilie do interiéru ve větší míře vracejí. Těší se čím dál větší oblibě. Jsem za to moc ráda, jelikož díky nim se dá interiér rozzářit a zútulnit," raduje se designérka Lucie Kopřivová.

Bojíme se prachu i práce navíc

Největším nepřítelem textilií jsou podle Lucie Kopřivové vedle minimalistických trendů naše předsudky a obavy: „Domnívám se, že si spousta lidí textilie spojuje s pracností v souvislosti s jejich údržbou a prašností. Velkým tématem jsou také alergie. Velmi často se klienti také bojí barev a jsou spíše konzervativní, což je velká škoda, neboť dnešní trh nabízí neskutečné množství různých vzorů, barev a materiálů."

Vlastnosti dnešních látek jsou ovšem jiné, než tomu bylo dřív, ať už jde o zdraví, úklid či vzhled.

interier-loznice-textilie-v-interieru-ensoul-foto-amara

Obr.: Textil v interiéru může být pomyslnou třešničkou na dortu, která způsobí, že se cítíme opravdu doma. Foto: Amara


lucie-koprivova-designerka
Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

"Já osobně jsem milovník textilních doplňků, nedovedu si bez nich interiér představit. Navíc dnešní doba nabízí širokou škálu různých materiálů, motivů, barev. Textilie jsou podle mého názoru nedílnou součástí interiéru. Dotvářejí jeho celkový vzhled, dávají mu celistvost a zútulňují ho. Prostě a jednoduše vám vytvoří teplo domova. Navíc je možné s jejich pomocí, za relativně rozumnou cenu, změnit celkový vzhled interiéru, třeba s ohledem na aktuální trendy nebo sezónu - pohrát si s barvami, vzory a materiály."


interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-emily-henderson-design-trends-modern-chinoiserie

Obr.: Pod rukama zručných návrhářů vznikají grafické skvosty, jako jsou například textilní tapety. Díky materiálu dovedně pracují s akustikou prostoru, ale také si jej neopakovatelným způsobem podmaní esteticky. Foto: Arlo&Jacob

Nová doba, nové materiály

Od dob záclon našich babiček výrobci ušli velký kus cesty. Přicházejí stále s novými technologickými trendy, které usnadňují údržbu a dávají textiliím lepší vlastnosti, aby se zachovala jejich čistota i změnil vliv na prostředí. V dnešní době na trhu najdeme například:

  • materiály s antimikrobní a nežehlivou úpravou,
  • textilie s úpravou proti ušpinění,
  • látky, které se nevznítí nebo
  • látky, které nepropouští světlo.

K dispozici je nepřeberné množství materiálových typů, aby si mohl vybrat každý.

interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-rare-editions-living-room-set

Obr.: Je samozřejmé, že spolu barvy, vzory i materiály na čalounění, závěsech i koberci musí komunikovat, aby nevznikl pouhý chaos a také aby interiér vizuálně unesl věci běžného každodenního života. Foto: Brabbu Design Forces

Jak vybrat ty správné textilie?

Podle designérky Ivy Bastlové jsou dvě základní cesty, jak vybírat textilie do interiéru:

  1. Textil v podobě závěsů a jiného typu zastínění, dekorativních polštářů, potahů a podobně dominuje interiéru a celkový vzhled je na něm postaven. Většinou se jedná o velmi neutrální vybavení ve formě nábytku a důraz je kladen hlavně na výběr textilu.
  2. Interiérové textilie jsou neutrálnější a řeší se až v závěru realizace. Většinou se vybírají až po krátkém zabydlení, když se zjistí, kolik a jaké zastínění je třeba.

interier-calouneny-nabytek-polstare-textilie-brabbu-rare-editions


ing-iva-bastlova-interierova-designerka
Iva Bastlová
Interiérová designérka, návrhářka, lektorka a vydavatelka odborného magazínu Interiéry

"Často se stává, že se na vybavení ve formě textilu pro interiér zapomene. Nezbydou na něj síly nebo finance, což je velká škoda. Tato tečka na závěr dokáže interiér posunout o řád výš a vylepšit celkový dojem i akustiku."


textilie-v-interier-monika-armchair-in-hummingbird-linen-by-oasis-home-lifestyle

Foto: The French Bedroom Co

Všechny povrchy vyžadují péči

Ano, s textiliemi je spojená určitá údržba, stejně jako například s dřevěnými podlahami nebo jakýmkoli jiným povrchem. „Ovšem v dnešní době je na trhu celá řada speciálních vysavačů a čisticích prostředků, což práci hodně ulehčuje. Navíc tyto služby nabízí specializované úklidové firmy, takže je možné obrátit se na ně. Textilií bych se určitě nebála," říká Lucie.

sametove-povleceni-na-polstar-s-dekorem-pavich-per-velvet-peacock-feather-print-cushion

Foto: Brabbu Design Forces

Podceňované vlastnosti materiálů

Pocit z domova není pouze o estetice nebo funkci. Příjemný pocit musí zasáhnout všechny smysly. Nepodceňujme vlastnosti materiálů, které nemusí být na první pohled patrné: jejich měkkost, teplota nebo vliv na akustiku. Čím více textilu v našem domově umístíme, tím více budou utlumeny zvuky a dům se stane příjemnější na obývání. Už jste někdy zažili ozvěnu ve vlastním obýváku? V navštěvovaných novostavbách ji slýcháme často.

Právě textil vnáší do interiéru pocit tepla a bezpečí, měkkost, jemný detail a útulnost. I zde ovšem platí raději volit kvalitu nežli kvantitu nebo krátkozrakou úsporu peněz. Použitím kvalitních materiálů vytváříme trvalou hodnotu, protože například přírodní vlákna mnohem lépe stárnou, ale také nevystavujeme naše zdraví žádným rizikům. Textilie, stejně jako nekvalitní nábytek, totiž mohou být zdroji nežádoucích chemických látek, které se uvolňují do prostoru, a my je pak dýcháme, nebo vstřebáváme kůží.

interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-canape-angle-relax-triple-moteur-travis-xp

Obr.: Jemné a jednoduché závěsy okno a celý prostor změkčují, aniž by na sebe strhávaly pozornost. Foto: Canapés Seanroyale France

Základní oblasti použití textilií v interiéru

  • okenní dekorace a stínění (závěsy, záclony, rolety, žaluzie, posuvné panely / japonské stěny/);
  • textilní podlahové krytiny (koberce – metrážové nebo kusové);
  • potahové látky (čalouněný nábytek);
  • japonské stěny, které je možné využít i na předělení místnosti, působí velmi vzdušně;
  • dekorační textilie (potahy polštářků, přehozy, textilní tapety);
  • užitkové textilie (ručníky, ložní prádlo).

calounene-kreslo-detail-saari-sofa-from-rare-editions

Obr.: Potahové látky se mohou pyšnit nejrůznějšími vlastnostmi, které prodlužují životnost i zlepšují údržbu – ochrana proti mikrobům, nenasákavost, ochrana proti blednutí barev a další. Foto: Brabbu Design Forces

Změna kdykoli si přejeme

Na rozdíl od většiny interiérových komponentů jsou textilní doplňky snadno vyměnitelné. Pomáhají jednoduše navodit specifickou náladu a vytvořit osobitý domov. Interiér je tak flexibilní v proměnách podle nálady, sezony, nebo životní fáze.

interier-obyvaci-pokoj-textil-v-interieru-casadeco-origines-bleu

Obr.: Sladění vzoru a barev interiér sjednocuje. Působí pak celistvě a harmonicky. Možností, jak harmonie dosahovat je však vícero. Foto: Zinna


lucie-koprivova-designerka
Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

"Každý rok se udává trend barev a materiálů. Co se týče barev, trendy roku 2019 by měly být barva korálová, oranžová, vínová, zemité tony a zlatá."


calounene-kreslo-detail-livingroom-set-through-brabbu-rare-editions

Obr.: Dobře zvolený potah může i zdánlivě obyčejnému kusu nábytku dodat eleganci a luxusní vzhled, aby se mohl stát dominantou prostoru. Foto: Brabbu Design Forces

textil-v-interieru-edgy-residence-maya-armchair


interiér - barvy a pohledové dřevo

barevny-calouneny-potah-kresla-detail

interier-obavaci-pokoj-textil-v-interieru-lavmi-clocks-vliesova-tapeta

DaS 1-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop