Jste doma zavaleni věcmi? Možná potřebujete manuál pro úložné prostory

Jste doma zavaleni věcmi? Možná potřebujete manuál pro úložné prostory

Jiří Kuthan | Úterý, 25. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Kam s věcmi v novém bydlení? Otázka, které mnozí během plánování nevěnujeme přehršle času, zaměstnaní tvorbou dispozice, výběrem technologií, materiálů, zařizovacích předmětů a dolaďováním estetiky. Snadno můžeme nabýt dojmu, že prostornější domov automaticky přináší více úložného prostoru. Jenže větší neznamená efektivnější. Důkladné a včasné zmapovaní našeho hmotného majetku a jeho budoucího uložení tak může přinést až překvapivě sladké plody v podobě příjemné, krásné a funkční domácnosti a klid v mysli jako bonus.

Mezi minimalisty se může zařadit málokdo. A tak pokud patříte mezi běžného obyvatele domu či bytu a plánujete nové bydlení, rozhodně se pozastavte nad tím, co všechno vlastníte, zda to i nadále vlastnit chcete a kde taková věc bude mít své „doma" v novém. Abychom vám tuto dobrodružnou cestu alespoň trošku usnadnili, projdeme si postupně ty nejdůležitější body společně.

1. Co přesně ukládáme?

Oblečení

Kolik prostoru nyní zabírá vaše oblečení? Potřebujete více místa na pověšení či raději poskládané kousky? Kde budou mít místo doplňky jako kabelky, kufry, klobouky, pásky, kravaty a podobně? Kam uložíte roznošené oblečení? Kde bude koš na špinavé prádlo? Jak se dostane špinavé prádlo k pračce? Kde budou roznošené kabáty a bundy? Bude mít aktuálně nepoužívané oblečení z jiné sezóny své specifické místo?

dreveny-nabytek-skrin-se-supliky-detail-dreamstime

Obr.: Málokdo si pamatuje vysokou komodu se spoustou šuplíků, takzvaný manžetník. Dnes už se manžety nenosí, protože každý má na to, koupit si košili celou; i s manžetami. Nicméně šuplíčků není v domácnosti nikdy dost. To ví každá hospodyňka, ale ne každý moderní stavebník. Pokud jste šuplíky ve svých plánech opomněli, můžete dát druhý život plastovým lahvím. Foto: Dreamstime

ulozny-prostor-z-plastovych-lahvi-dreamstime

Obuv

Kolik vlastníte párů bot? Vejde se vaše velikost do zvolené velikosti botníku? Stačí vám úložný prostor v rámci předsíně? Kam budete ukládat boty zašpiněné zvenčí? Kde bude uložena mimo sezónní obuv?

Kuchyňské potřeby

Platí: čím více vaříme, tím více pozornosti věnujeme organizaci kuchyně. Rozdělením kuchyně na jednotlivé zóny: zásoby, ukládání, mytí, příprava, vaření a pečení získáme lepší přístup k věcem, a také zkvalitníme a hlavně zkrátíme pohyb po kuchyni.

Jaké věci potřebujete v kuchyni denně? Zvolte pro ně místo co nejvíce po ruce. Z pohledu ergonomie je účelné mít často používané nádobí uložené ve výsuvech spodních skříněk, nikoli ve skříňkách horních. Kam budete ukládat trvanlivé potraviny? Které předměty potřebuji přímo na kuchyňské lince, zavěšené na stěně za linkou, nad ní nebo nad kuchyňským ostrůvkem? Vyhovují vám více výsuvné systémy nebo tradiční skříňky, uzavřené či otevřené police? Kde budou koše na odpad směsný a tříděný, případně bioodpad?

ulozne-prostory a-zasuvky-v-kuchyni-dreamstime

Obr.: Kuchyně není turistická stezka. Abyste ušetřili čas i kilometry, měli byste mít všechno pěkně po ruce – logicky, prakticky, ergonomicky. Foto: Dreamstime

zena-v-kuchyni-ulozne-prostory-dreamstime

Vše do koupelny

Vejdou se do koupelny všechny potřeby osobní hygieny? Upřednostňujete ukládání v uzavřených systémech nebo raději poličky a niky s viditelným obsahem (horší na údržbu)? Mají mokré ručníky kde uschnout? Budou v koupelně uloženy i úklidové prostředky? Má být koupelna i místem pro zkrášlování a líčení? Kam v koupelně se špinavým prádlem?

interier-koupelna-otopny-zebrik-kermi-casteo

Obr.: Praktičtější než jakýkoli věšák na ručníky je otopný žebřík. Kromě tepelného komfortu by měl poskytovat i dostatečně široký prostor k prostrčení ručníku skrz. Foto: Kermi

Úklidové potřeby a prostředky

Co všechno potřebujete k pravidelnému i občasnému hlubšímu úklidu domu? Bude třeba najít prostor pro vysavač nebo sušák na prádlo? Kam uložíte mop, kbelík a jiné potřeby spojené s úklidem? Máte vhodné místo pro žehlicí prkno, aby i celý proces žehlení byl příjemným zážitkem?

Ložnice

Kolik prostoru potřebujete pro lůžkoviny a kde budou mít své místo? Je v blízkosti ložnice dostatek místa na šatnu, nebo pouze pro šatní skříň? Bude ložnice kombinovaná i s další funkcí? Potřebujete v ložnici zrcadlo, případně kosmetický stolek?

ulozny-prosotor-satni-skrin-neporadek-dreamstime


kniha Tvoříme interiér s českou designérkou, Iva Bastlová

Chybí vám kompletní průvodce při zařizování domova?

Naleznete jej v knize Tvoříme interiér s českou designérkou. Iva Bastlová, uznávaná česká designérka s více než patnáctiletou praxí v oboru vás provede jednotlivými kroky při zařizování interiérů, či při částečné nebo celkové rekonstrukci. Díky jejím radám a tipům si vytvoříte skvělý interiér odpovídající vašim možnostem a vyhnete se zbytečným chybám.


ulozny-prosotor-satni-skrin-uklizena-dreamstime

Tip: Pokud můžete, prostor pod postelí ponechte volný a provětrávaný.

Věci pro naše záliby

Předměty spojené například s domácími mazlíčky, sporty, rybařením, kutilstvím, zahradničením, malováním, fotografováním a další tvorbou. Mohou to být také kufry, potřeby na dovolenou a tak dále. Jaká vaše záliba generuje věci vyžadující úložný prostor? Bude se do budoucna rozvíjet a vyžadovat další místo?

Předměty pro děti

Hračky, oblečení, odrážedla, kola... Úložné prostory v rámci dětského pokoje by měly být ergonomicky řešeny adekvátně věku dětí. Důležitá je flexibilita a různorodost, aby nechyběla hravost a děti mohly být také plnohodnotně zapojeny do úklidu a udržování pořádku. Kde všude v domě potřebujeme místo pro dětské věci? Co aktuálně vlastníme a jak dlouho to budeme potřebovat?

Další kategorie

Mezi další kategorie patří zahradní potřeby (sekačka na trávu / traktůrek, nářadí, květináče, konev...), dekorace (vánoční, velikonoční, podzimní a další), rozměrné předměty (hračky, kufry, kola, surfařské prkno, malířský stojan, hudební nástroje a podobně), drobnosti všeho druhu a vzpomínkové předměty (fotky a rodinná alba, předměty z cest, doklady a cennosti, klíče a tak dále).

Tipy:

  • Řešte viditelné, ale i neviditelné detaily – v dnešní době existuje například nespočet různých druhů šikovných kování, které z používání daného nábytku učiní doslova zážitek.
  • Nezapomínejte na výsuvy a pojezdy, tyče, police, drátěné programy, boxy nebo koše.
  • Zásuvky pojmou více než poličky a skříňky.
  • Vestavná skříň zásadně od podlahy až do stropu.
  • Není-li šatna, myslete i na ukládání roznošeného oblečení (háčky, věšáky či němý sluha), jinak bude oblečení končit na křesle.
  • Těžké a rozměrné věci ukládejte v nejnižší zóně.
  • Lehké (a zřídka používané) věci mohou být uloženy v nejvyšší zóně.
  • Posviťte si na nevyužitá místa v domě – prostor pod schodištěm, podesty, vysoké stropy, nejrůznější niky a výklenky – nejsou adepty a na neotřelý úložný prostor?
  • Nábytek na míru je schopen lépe reagovat na jedinečnost a specifika prostoru i nás obyvatel, a to často za stejnou cenu jako sektorový nábytek.
  • Minimální hloubka skříně pro zavěšení oblečení na ramínko je 60 centimetrů.
  • Minimální hloubka skříně pro kalhoty, trička, halenky, ručníky a věci jako žehlicí prkno, vysavač či smeták stačí hloubka 40 až 50 centimetrů. Pro spodní prádlo, ponožku, rukavice, obuv či úklidové prostředky postačí i 30 až 40 centimetrů.
  • Nezapomeňte na doplňkové osvětlení uvnitř úložných prostor, je-li třeba.

"Ještě před zvažováním nového místa pro danou věc se ptejte: Proč ji vlastním? Slouží mi? Používám ji pravidelně? Dělá mi radost?"


ing-iva-bastlova-interierova-designerka

"Úložných prostorů není v interiéru nikdy dost. Před jejich řešením je třeba důkladně promyslet jejich logické rozmístění a dobře zvážit, co přesně se zde bude ukládat, jak často budeme věc potřebovat a zda je rozumné ji ukládat do těchto míst. Při konzultacích se často setkávám s tím, že lidé více řeší barvy, dekory nebo jiné drobnosti a zapomínají na to, kde budou mít uloženy kufry, špinavé prádlo nebo rodinné dokumenty."

Ing. Iva Bastlová DiS.

 

2. Jak často danou věc používáme?

Věci denního užívání

Zasluhují nejvíce naší pozornosti, protože je používáme nejčastěji a putuje tudy nejvíce naší energie.

Tip: Věci každodenního užívání vyžadují největší pozornost a energii. Navrhneme-li prostor nešikovně, vytvoříme si z dlouhodobého hlediska pravidelně se opakující nezbytné kroky, které berou energie víc, než je třeba, a mohou být zdrojem frustrace. Praktické a efektivní uložení nám znatelně usnadňuje každodenní život.

Předměty občasné potřeby

Zvažte, jak často je používáte. Frekvence jednou za týden vyžaduje jiný způsob uložení než frekvence jednou za dva měsíce. Podle toho zvolte možné místo uložení tak, aby prioritu měly častěji užívané věci.

Sezónní věci

Mohou být uloženy na méně dostupných místech. Není tak důležité, jak náročná je manipulace při jejich vyndávání a uklízení.

ulozny-prostor-pod-schody-joat-london

Obr.: Úložný prostor pod schody musí být řešený hlavně logicky a ergonomicky. Foto: JOAT London

skryty-ulozny-system-dorsys-vanus

Obr.: Díky skrytému úložnému prostoru ušetříte mnoho místa. Dvířka mohou mít skryté panty a mimikry můžete dotáhnou třeba tapetou. Ale pak je možná nenajdete ani vy sami. Foto: DORSIS

Samostatné místnosti pro ukládání

Šatna

Místo uložení pro naše oblečení. Zvažte, které umístění v dispozici je pro vás praktičtější – v blízkosti ložnice či předsíně? Nebo snad obojí?

Existenci šatny určuje dostatek prostoru. Měla by být dostatečně velká, aby se sem vešly police, tyče a zbývalo stále dostatek manipulačního prostoru.

„Nechte si vyrobit police volně nastavitelné, ať můžete podle potřeby upravovat jejich rozteč. Oblečení se nejlépe ukládá na šatní tyče, které mohou být i ve dvou řadách za sebou," vysvětluje Iva Bastlová ve své knize Tvoříme interiér.

„Nezapomeňte na háčky a věšáky, které se budou hodit na různé doplňky. Šatnu lze vybavit také výsuvy a celou řadou doplňků (věšáky na kalhoty, kravaty, pásky, organizéry a tak dále). Pokud je šatna tmavší místo, je vhodné použít vnitřní osvětlení, případně svíticí šatní tyč.

Výhodou šatny je dostatek úložného prostoru, centralizované uložení šatstva a přehlednost při oblékání."

Tip: Pokud je prostor na ukládání pouze u jedné stěny, nemá smysl šatnu realizovat. Stejnou službu udělá i vestavná skříň a nemusím ubírat další cennou plochu ložnice či předsíně.

interier-napul-satna-napul-skrin-boiserie-storage-by-porro

ing-iva-bastlova-interierova-designerka

"Šatna by měla být plně uzavíratelná, aby se na čisté oblečení neprášilo. V takovém případě pak uvnitř šatny nemusí být žádná dvířka, stačí volné police a tyče."

Ing. Iva Bastlová DiS.

 

Komora

Nevytápěné místo pro přehledné uložení trvanlivých potravin. Ideálně odvětraná s nižší teplotou, než je v obytném prostoru, což je v dnešních precizně izolovaných a těsných domech poměrně výzva. Někdy se tato místnost vyčlení z vytápěného izolovaného prostoru, anebo se prostě smíříme s tím, že rozdíl teplot nebude tak velký. Její návrh a umístění v dispozici konzultujte se svým architektem či projektantem.

Technická místnost

Technická místnost není primárně určena pro ukládání. Je místem, kde jsou umístěny technologie domu, nicméně s uložením některých potřeb je kompatibilní. Své místo zde mohou najít úklidové prostředky a věci spojené s péčí o prádlo. Stavebníci místnost často pojímají jako provozní a praktickou, takže nejsou výjimkou i velká umyvadla či výlevky pro snadnou manipulaci s objemnějšími nádobami nebo špinavými předměty. Nemusíme tak například umývat špinavé boty v krásné elegantní koupelně.

interier-technicka-mistnost-komora-dreamstime

Sklep

Specifikem sklepa je nízká teplota, žádoucí (a vzácnější) je také sucho. Místo vhodné pro trvanlivé potraviny, které v nízké teplotě vydrží uskladněny i měsíce a díky suchu nepodlehnou plísním nebo hnilobě. Častěji než v podzemních patrech domu najdeme sklep v současnosti vybudovaný samostatně s využitím například svažitého pozemku. Pro uskladnění potravin vyžadujících nižší teplotu (ale ne tak nízkou, jako je v lednici) jsou vhodné také speciální chladicí zásuvky, které je možné zakomponovat do kuchyňské linky.

Tip: Nejvíce prostoru vám ušetří vlastnit málo a ukládat chytře.

3. Kam ukládat pro příjemnou manipulaci?

  • Zóna mezi pasem a rameny – ukládání nejčastěji používaných věcí
  • Zóna mezi pasem a koleny – méně používané věci
  • Nejnižší zóna – zřídka používané těžké věci
  • Nejvyšší zóna – zřídka používané lehké věci

spajz-vestavena-skrin-dreamstime

Obr.: Špajz jako vestavěná skříň je řešením všude tam, kde nezbylo místo na komoru. S teplotou si neporadí, ale může mít alespoň odvětrané dveře. Foto: Dreamstime

4. Praktické detaily, velikosti a tipy

  • Dispoziční řešení s architektem či projektantem vymýšlejte již s ohledem na vaše specifické požadavky. Dobrá řešení dělá promyšlený koncept a důmyslně řešené detaily.
  • Řada úložných prostor logicky navazuje na funkci dané místnosti.
  • V předsíni nezapomeňte na místo pro roznošené kabáty, šály a čepice, špinavé boty, mokré deštníky, ale i klíče. Uvítáte také praktické zrcadlo.
  • V koupelně udělá službu i skříňka hloubky osm centimetrů – uložíte sem spoustu potřebné kosmetiky. V rámci vany nebo sprchového koutu zvažte odkládací plochu pro používaná mýdla a další drogerii. Šikovné jsou vestavěné niky, se kterými se počítá již od projektu a řeší se v rámci stavební části.
  • V ložnici to s ukládáním nepřehánějte, a pokud je možnost, vytvořte samostatnou šatnu.
  • Kuchyně je svět sám pro sebe a dobrá organizace se vám mnohonásobně vrátí, zejména pokud vaříte denně.
  • V pracovně nebo obývacím pokoji jsou důležité policové systémy pro knihy a dokumenty. Zvažte, zda je nechávat otevřené nebo je uložit do uzavřených prostor, kde jsou zraku skryté a chráněné před prachem a v některých případech také před světlem (knihy).
  • Vlastníte-li zahradu, již dopředu počítejte s dostatečným místem na zahradnické náčiní. Jeho velikost se odvine od intenzity vašeho zapálení pro říši rostlin.
  • V neposlední řadě nezapomeňte na velké předměty, jako jsou kola, lyže, nebo kufry, ať zbytečně neobsadí garáž původně určenou k úplně jinému účelu.

"Vycházejte z toho, co nyní máte, ale také z toho, co s největší pravděpodobností přinese budoucnost (plánované děti, rozvoj koníčků, sportů, péče o zahradu a tak dále). Dobrý domov potřebuje určitou flexibilitu pro různé životní situace a změny. To platí i pro úložné prostory."


dreveny-nabytek-kuchyne-wood4ever

Obr.: Nábytek vyrobený na míru řeší právě a jen vaše specifické potřeby, které se u sektorového zboží nedají zohlednit. Foto: Wood4ever

Připravily: Lucie Němcová a Dana Jakoubková


Mohlo by vás zajímat:

ulozny-nabytek-interier-loznice-komoda-police-zrcadlo-foto-pavla-kubinska
 
obyvaci-pokoj-interier
 
interiér úložný prostor na míru v šikmém výklenku
 
DaS 6-2019
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop