Správně navržený dětský pokoj pomáhá dítěti rozvinout jeho skryté talenty, jak by měl tedy vypadat?

Správně navržený dětský pokoj pomáhá dítěti rozvinout jeho skryté talenty, jak by měl tedy vypadat?

Redakce | Úterý, 28. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vyrůstala jsem v dětském pokoji tvaru nudle. Pokoj byl v prvním patře rodinného domku a průchozí do rodičovské ložnice. Pokoj jsme sdílely dvě. Já a sestra. Protože byla starší, měla větší postel. Já jsem měla postel menší a ještě jsem se do ní nevešla. Spal tam se mnou totiž medvěd. Medvěd obrovský a hnědý. A pak jsme měly ještě každá stůl. Začala jsem si připadat hodně důležitá, neviděla jsem na druhý konec stolu a stala jsem se školačkou. Představovala jsem si, co se stane, až já budu velká.

Co je v dětském pokoji nejdůležitější? Jaký vliv mohou mít na chování a vývoj dítěte zvolené barvy v pokoji? Co může ovlivnit koncentraci dítěte při učení? Jak je možné zklidnit aktivní dítě?

Dětský pokoj je velká alchymie. Nejdůležitější je zde správně skloubit tři základní zóny: relaxační část – prostor na spaní, kreativní část – místo na hraní a studijní část – koutek pro vzdělávání a studium dítěte.

1. Relaxační část – postel je základ

Při navrhování pokoje nejdříve vybíráme místo pro postel. Postel je totiž základ, protože v ní dítě tráví třetinu života. Je důležité jí vybrat to nejlepší místo v pokoji. A tím je prostor co nejdále od dveří s dobrým výhledem na ně. Ideální je dřevěná a hlavně bytelná postel.

Čelo umístíme ke zdi bez oken a dveří. Vytváříme tak pomyslnou oporu a ochranu při spánku. Není vhodné stavět postel do „energetického průvanu", což je prostor mezi oknem a dveřmi. Pokud to nejde jinak, je třeba při spánku dítěte alespoň zavírat dveře do pokoje.

Také je dobré před spánkem zkontrolovat, co vše zůstává kolem postele. Rozházené množství hraček může bránit v usínání a klidném spaní. Nezastavujeme prostor nad hlavou poličkami, ani pod postel neumísťujeme pracovní stůl. Raději toto místo využijeme jako skrýš nebo hrací koutek.

Celkově by v pokoji mělo být více skříněk s dvířky než jen otevřené police, které mohou působit neuklizeně a přeplněně. Na postel by neměly mířit ostré hrany nábytku, dveří nebo oken.

V případě malého dítěte můžeme posílit pocit bezpečí před usínáním tím, že dáme lampičku a fotku rodičů na noční stolek. Celkově fotky v pokoji posilují vztahy mezi dětmi a rodiči.

interier-detskeho-pokoje-navrh-detskeho-pokoj

2. Kreativní část – hraní v hlavní roli

V této části pokoje je praktické vytvořit podlahu, která hřeje. Může jít o koberec příjemný na dotek. Pak si totiž děti více hrají na zemi. Zatímco kolem postele volíme tlumené barvy, zde jsou pestré hračky a dekorace vítány.

Tato část pokoje musí lákat ke hře. Vše by zde mělo mít své místo. Je důležité nezapomínat během roku hračky třídit. Opět platí pravidlo – všeho moc škodí. Moc věcí přináší chaos.

interier-detskeho-pokje-kreativni-cast

obr.: Kreativní část dětského pokoje musí dítě přímo vybízet ke hře a zábavě. Foto: Dreamstime

interier-detskeho-pokoje-dekorace-police

obr.: Také poličky mohou být kreativní. Foto: iDecorate

3. Studijní část – učení není mučení

Pro školáka musíme pokoj upravit tak, aby se do místnosti vešel i pracovní stůl. Někdy to může být pěkný oříšek. Stůl umisťujeme co nejblíže oknu, aby na pracovní plochu dopadalo maximum přirozeného denního světla. Nejlepší umístění stolu je takové, kdy dítě vidí na dveře a sedí zády k pevné zdi, která je mu oporou.

Lépe se soustředí a koncentruje na daný úkol. Ne vždy nám to ale pokoj dovolí. Stůl je pak otočený tak, že se dítě dívá do zdi, nebo je dokonce zády ke dveřím. Pokud se dítě sedící u stolu dívá do zdi, musíme zeď něčím „otevřít".

Můžeme si pomoci nástěnkou, kam si dítě dává oblíbené obrázky, své hrdiny, ocenění nebo diplomy ze soutěží. Chce vaše dítě létat do vesmíru? Tak je vhodným obrázkem například kosmonaut, protože tak se ke svému snu více přibližuje.

Pokud dítě sedí zády ke dveřím a stůl nejde otočit jinak, pocit bezpečí může dodat malé zrcátko na stole, aby v něm viděl příchozí osoby a nebyl překvapen. Pro lepší koncentraci můžeme zavěsit na zeď nad stůl třeba terč. Soustředění pomůže také pořádek a co nejméně věcí na pracovním stole.

Symbolem pro studijní úspěch je například glóbus, moudrá sova nebo fotografie Einsteina. Křišťál a ametyst na stole také napomáhá soustředění. Nevhodné místo pro pracovní stůl je pod vyšší postelí. Zde se dítě tolik nesoustředí a nemá volný prostor nad hlavou.

Pozornost věnujte také výběru židle. Volte nastavitelnou pro výšku sezení a pohodlnou, aby se na ní dítě nehrbilo a nekřivilo si páteř. Dětský pokoj je pokoj tři v jednom, protože vytváříme v jedné místnosti malý obývací pokoj, ložnici a pracovnu.

Na stropě by mělo být jedno dostatečné silné centrální osvětlení příjemné pro oči. V pracovním koutku nastavitelná lampa a další lampička je vhodná k posteli – na čtení a pro snazší usínání malých dětí s tlumeným světlem, která může svítit celou noc.

interier-detskeho-pokoje-chlapecky-pokoj

obr.: Úkolem bylo navrhnout pokoj pro mladého dobrodruha a krotitele krokodýlů tak, aby prostor splňoval potřeby pro učení, relaxaci, ale zároveň byl vytvořen také prostor pro setkávání s kamarády. Otočení stolu s výhledem na dveře mladému studentovi pomáhá více se soustředit na daný úkol. Foto: Jiří Poláček, návrh interiéru Olga Bušková, Olgabu

3 varianty umístění nábytku


Varianta 1: Nevhodné umístění stolu i postele

Postel je namířena přímo proti dveřím a sedící u stolu nevidí na dveře. Osoba u stolu nesedí v královské pozici.

Varianta 2: Postel je umístěna tak, aby z ní bylo vidět na dveře

Čelo postele přiléhá k pevné zdi. Pozice stolu vytváří větší místo před stolem než za stolem. Osoba sedí v královské pozici, to znamená, že vidí na dveře a má chráněná záda.

Varianta 3: Správné umístění postele

Ležící osoba vidí na dveře. Stůl je otočen ke zdi a sedící má chráněná záda velkou opěrkou židle, která je zde velmi důležitá. V tomto případě musíme zeď „otevřít" například nástěnkou, vhodným obrazem nebo dekoracemi, které symbolizují úspěch nebo přibližování se ke svému snu.

interier-detskeho-pokoje-3-varianty


Barvy v dětském pokoji

V relaxační části volíme tlumené barvy, které budou dítě zklidňovat. Aktivní hrací část většinou bývá plná barevných hraček, knih, osobních předmětů. Barevnost do této části rozhodně patří i na koberci nebo obrázcích na zdi.

Pro velké plochy celého pokoje jsou vhodné neutrální odstíny, jako je bílá, světle béžová nebo šedá. Další barvy můžeme do pokoje vnést pomocí doplňků a různých dekorací – povlečení, polštáře, závěsy, koberce a obrázky.

Osobně při navrhování interiéru velmi často pomáhám klientům najít barevnost na základě jejich typologie čárového kódu, který lze vyčíst z data narození. Lze zjistit, jaké barvy jsou pro dítě vhodné v jejich dětském království a budou rozvíjet jejich talent. Pokud je dětský pokoj správně „sestaven", pomáhá dítěti rozvinout to nejlepší, co v sobě má.

interier-detskeho-pokoje-kreslici-stena

obr.: Tabule na zdi v dětském pokoji podporuje kreativitu a podněcuje k tvoření. Foto: Sapeli

interier-detskeho-pokoje-malba-pruhy

obr.: Pruhy na zdi v dětském pokoji pomáhají aktivní dítě zklidnit a zpomalit. Foto: Jiří Poláček, návrh interiéru Olga Bušková, Olgabu

interier-detskeho-pokoje-divci-pokoj

obr.: Pokud je dětský pokoj správně „sestaven", pomáhá dítěti rozvinout to nejlepší, co v sobě má. Foto: Jiří Poláček, návrh interiéru Olga Bušková, Olgabu


Nejlepší místo pro dětský pokoj

Starší a dospívající dítě by mělo mít pokoj blíže vchodovým dveřím. Poloha pokoje podporuje nezávislost a samostatnost dítěte. Ložnice rodičů nepatří mezi dětské pokoje sourozenců, může tím děti rozdělovat. Nejlepší místo pro ložnici je co nejdále od vchodových dveří v klidnější části domu.

Velký dětský pokoj zútulníme tím, že vytvoříme úkryty nebo do pokoje přidáme například látkový stan nebo papírový domek. Malému dítěti je dobré zařídit pokoj i malým nábytkem neboli volit menší skříně a komody. Necítí se tak v pokoji ztraceno.

Vysoký nábytek může na dítě působit neútulně a podle nauky Feng Shui může brzdit vývoj dítěte. Pokud není příhodný čas na velké úpravy, zkuste v dětském pokoji změnit alespoň něco a pozorujte rozdíly. Třeba přijde více smíchu nebo lepší spánek.

interier-detskeho-pokoje-uvodni

obr.: Starší a dospívající dítě by mělo mít pokoj blíže vchodovým dveřím. Foto: Jiří Poláček, návrh interiéru Olga Bušková, Olgabu

interier-detskeho-pokoje-teepee


"Pokud je pokoj příliš velký, stany a jiné skrýše zmenší prostor a dítě se tak cítí lépe a bezpečněji."


interier-detskeho-pokoje-autobus

Foto: Dreamstime


Článek připravila

Olga-Buskova
Olga Bušková
autorka textu

DaS 5-2017
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop