Kanafas v roubence

Kanafas v roubence

Komerční sdělení | Úterý, 22. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Roubené stavení je samo o sobě krásné a působí velice příjemným dojmem na každého, kdo chce vnímat jeho genius loci. Útulnost ovšem dodávají roubence i venkovské chalupě originální doplňky, které jako by říkaly, tady žije neopakovatelná lidská bytost, se svým vkusem, požadavky a životním stylem. Ať to jsou různé lustry, štoudve a koberečky, keramika nebo porcelán, stoly a židle. V neposlední řadě ovšem závěsy, ubrusy, povlečení a spousta dalších textilních doplňků zejména z bavlny nebo lnu.

Textil z přírodních vláken


V klasické roubence vypadají přirozeně a kouzelně kostky i proužky na bavlněném kanafasu, často zdobené krajkou. Kostkované závěsy a ubrusy, pruhované peřiny vidíme často i v oblíbených pohádkách. Původně byl kanafas z konopné nebo lněné příze, ale později se prosadila levnější bavlna.

Výhodou kanafasu je, že vzory jsou tvořeny kombinací barevných přízí s bílou nebo režnou. Tyto vzory jsou oboustranné. Jsou hezké z líce i rubu, navíc dlouho vydrží pěkné na rozdíl od tištěných vzorů. Ať už je kanafas bavlněný, nebo ze lnu či konopí, vždy je příjemný na dotek, ale i potěší i oko.

cervene doplnky_kanafas-na-chalupu

obr.: Červené doplňky z kanafasu. Focení proběhlo v kouzelné roubence Kavánka. Zdroj: Na-chalupu.cz

Závěsy z kanafasu


Malým dřevěným oknům sluší zdobnější závěsy. Někomu se líbí kostkované, někdo dá přednost proužkům. Hezky vypadá kanafas v kombinaci se žakárem ve stejné barvě. Žakárové vzory jsou také oboustranné, ale v negativní barevnosti.

Jsou složitější, vznikly mnohem později než kanafas. Žakáry mohou být s kytičkami, ornamenty, fantazii se meze nekladou. Správná volba závěsů záleží jednak na rozměru okna, použitých garnyžích. Dekorativní závěsy stačí užší, pokud se však mají pravidelně zatahovat, je potřeba počítat s dostatečným nařasením.

Obvykle mají závěsy na šířku dvojnásobek šířky okna. Délka je od garnyže až pár centimetrů pod parapet. Ale je potřeba dát pozor, pokud je okno třeba nad kuchyňskou linkou nebo je hned pod oknem nějaký nábytek. Na okně vypadají hezky i paličkované záclonky. Nejsou však jen na okrasu, mohou poskytnout i soukromí, kolemjdoucí už neuvidí dovnitř.

bezove zavesy_polstarky_sedaky_kanafas_Na-chalupu

obr.: Podsedáky a závěsy z kanafasu v béžovém provedení. Focení proběhlo v kouzelné roubence Kavánka. Zdroj: Na-chalupu.cz


drevostavba-roku-ico

Tyto krásné doplňky můžete mít i vy pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby roku 2021!  Hlasujte pro jednu z nich a vyhrajte látky, galanterii a bytový textil v hodnotě 5 000 Kč.

Hlasovat v anketě

 

Doplňky z kanafasu


Kanafas se hodí na doplňky od ubrusů, prostírání, chňapek až po polštářky a dekorace. Oblíbené je i ložní povlečení z kanafasu. Rčení „zalézt do kanafasu" se dokonce stalo synonymem pro spánek. Textil může být barevně sladěn v jeden harmonický celek.

Pro současného chalupáře, který se rozhodl svoji venkovskou usedlost zvelebovat, je většinou důležité, aby vybavení chalupy bylo z poctivých materiálů. Snad dnes už nikdo nechce stůl s umakartovou deskou, ale poctivou řemeslnou práci, masivní desku, nejlépe dubovou.

Židle buď nové vyrobené podle starých osvědčených vzorů, nebo rovnou repasované staré kousky, které slouží lidem často desítky let. Stejně tak i skříň z obchodu velikosti super nebo hyper nemůže obstát vedle původní venkovské almary ať už poděděné nebo koupené na burze, ze které září fortel starých řemeslníků.

lozni povleceni_cerveny_kanafas_velke_kostky_siroke_pruhy_na-chalupu

obr.: Ložní povlečení z kanafasu v červeném provedení v kombinaci s pruhy a kostičkami. Focení proběhlo v kouzelné roubence Kavánka. Zdroj: Na-chalupu.cz

Výběr doplňků a vybavení nejen do chalupy→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop