Lustr z lógru, koberec z plastu? Vítejte v obýváku budoucnosti

Lustr z lógru, koberec z plastu? Vítejte v obýváku budoucnosti

Redakce | Pondělí, 10. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Ruku na srdce – jak moc udržitelně bydlíte? Kolik jste si už za život koupili třeba židlí a kde ty minulé skončily? Jak často kupujete nový koberec a podle čeho ho vybíráte? Nebo víte, jakou cestu urazila vaše pohovka, než doputovala do vašeho obýváku? I to souvisí s udržitelností, která je hlavním tématem bydlení budoucnosti.

Každou jídelní židli čeká určitý osud. Můžete ji koupit a prosedět na ní desetiletí, i když třeba bude potřebovat drobnou opravu nebo nátěr. Časem na ní místo vás může sedět už jen květináč s fíkusem. Nebo se za dva tři roky stane odpadem. A ten možná ještě dál poslouží jako surovina. Koupíte si další novou židli a příběh se opakuje... Není pochyb, že k přírodě ohleduplná a trvale nejudržitelnější je varianta, kdy poté, co židle doslouží i jako květinový stolek, bude dále využita. To je ale jen jeden z mnoha ohledů udržitelného bydlení, které začíná u stavebních materiálů a postupů, pokračuje úsporami energií a končí detaily, třeba právě vaší novou židlí.

Udržitelnost v interiéru

obr.: Udržitelnost jde přirozeně ruku v ruce s top designem. Tuto židli s názvem Wiggle Side navrhl architekt a designér Frank Gehry, který je známý používáním neobvyklých materiálů. Tento kus je z kartonu, židli dodává stejnou pevnost, jako by mělo dřevo či plast. Foto: Vitra

Nejčastější EKOznačky


Jak vybírat vybavení či doplňky, aby odpovídaly trendu udržitelnosti? Napovědět mohou značky signalizující ohleduplnost k přírodě během celého výrobního cyklu. Mezi nejčastější u nás patří označení „Ekologicky šetrný výrobek", dále se můžete setkat s ekoznačkou Evropské unie, tzv. „eurokvětinkou", německým Modrým andělem, rakouskou ekoznačkou Umweltzeichen či skandinávskou Severskou labutí. V oblasti zpracování dřeva je již dobře zavedeno osvědčení FSC. Certifikace mezinárodní neziskové organizace Forest Stewardship Council znamená, že dřevo bylo vytěženo legálně, v souladu se zásadami šetrného, ekologicky a sociálně odpovědného lesního hospodářství.

Lustr z lógru

obr.: Kolekci stínidel Obscure vyrábí britská firma Biohm z odpadů potravinářské výroby a vedlejších zemědělských produktů, včetně pomerančové kůry a kávových zrn. Na konci svého života mohou být stínidla použita k výrobě nových produktů nebo mohou být kompostována. Foto: Biohm

Svět DIY


Také je vaším koníčkem zachraňovat staré cedníky z kovošrotu nebo letité kousky nábytku po babičce? Proč ne, takový počin může podpořit osobitost i moderního interiéru. A v principu se může zdát, že je to také čin přispívající k udržitelnost. Má to však svá „ale". V obecné rovině tuhle cestu jako trvale udržitelné počínání nevnímám.

V mnoha případech vyvstává otázka, zda není lepší starý materiál recyklovat, nechat z něj vzniknout něco nového, než ho za každou cenu zachraňovat. Je v každém případě dobré si říci, zda výsledek bude dostatečně funkční, zda splní i naše estetické nároky – to záleží na konkrétním nápadu i kvalitě zpracování. Navíc není jednoznačné, že konečný produkt bude i ekologický a že uhlíková stopa, která zůstane po takové „záchraně", nebude v důsledku horší.

K čemu využít starou židli na zahradě

Foto: Pusteflower9024 | Dreamstime.com

Slovo odborníka


Není důležité jen to, jak dlouho bude například kus nábytku sloužit a kde skončí. Udržitelnost i pouhé židle je komplexnější a zahrnuje celý proces od původu, přes zpracování materiálu, až po dopravu třeba právě do vašeho obýváku.

Trend udržitelnosti, jak ho už několik let prezentují zahraniční mezinárodní veletrhy, neřeší jen výrobu, materiály či lokálnost, ale ubírá se stále silněji směrem k ploše, na které bydlíme, k malometrážnímu bydlení. Staví na tom, jak velkou část půdy člověk zabírá, jak velký prostor např. vytápí, tedy kolik v důsledku toho spotřebuje energie apod. Stěžejní je ovšem využití udržitelných materiálů i jejich produkce v rámci velké průmyslové výroby, tedy procesu, který je určitým způsobem řízený.

Slupky od banánů, listy ananasu

Udržitelnost v oblasti použitých materiálů se v praxi dociluje různými způsoby, jedním z nejjednodušších je využití odpadu z výroby. Příklad: ze zbytků látek použitých na ložní povlečení ušije výrobce ještě sáčky na potraviny nebo textilní tašky. Vedle toho je tu řada kdysi výhradně odpadních surovin, které dnes nacházejí další a stále nápaditější využití. Stačí se podívat do zahraničí.

V oblasti vybavení interiéru se využívají např. jablečné či banánové slupky, kokosová vlákna, listy ananasu nebo pomerančová kůra, které se uplatňují při výrobě textilu. Kávovou sedlinu lze zase zužitkovat tak, že se stane součástí designového stínidla, a třeba obklady se dnes vyrábějí nejen z keramiky, ale i ze zkamenělého plastu vyloveného z moře.

Iva Bastlová Interiérová designérka a specialistka na trendy
Iva Bastlová
Interiérová designérka a specialistka na trendy

Trik jménem GREENWASHING


Při hledání produktů ohleduplných k přírodě je dobré být obezřetný. Některé materiály či výrobky, které se jako přírodní, ekologické či udržitelné tváří, být takové rozhodně nemusejí. I výroba dřevěné židle nebo stolku z recyklovaného plastu může být neekologická. Takové jednání se označuje jako Greenwashing.

Jde o marketingový trik, kterým se firmy či výrobky prezentují jako enviromentálně zodpovědné, ve skutečnosti tomu tak ale není. Vyplatí se proto sledovat certifikace a mezinárodně uznávaná ekoznačení. Opatrně i tehdy, pokud výrobce používá vlastní značky či známky, jejichž význam nemá nikde oporu.

Koberec vyrobený z plastu

obr.: Na výrobu tohoto oboustranného venkovního koberce byl použit recyklovaný plast. Foto Bonami.cz

Rada odborníka


Při renovaci nábytku je možné uměle vytvořit i „starou" patinu. Patinovat lze velkou spoustu věcí, od rámečků a poliček, přes židle, skříně a komody, až po trámy nebo podlahová prkna. Pro patinování jsou vhodná pouze dřeva se snadnou brousitelností a s výraznou kresbou, jako jsou smrk, borovice nebo třeba modřín.

Méně vhodný je dub, protože patina bude nevýrazná, neúplná a málo líbivá, zcela nevhodná je dřevěná překližka, která patinu nevytvoří vůbec. Důležité je si správně připravit podklad, výhodou patinování je, že starý nátěr nemusí být odstraněn úplně, po přebroušení musí být ale podklad rovný, bez nerovností po předchozím nátěru, protože ty jinak vytvoří falešnou, nelíbivou kresbu.

Patinu pak vytváříme vždy v několika vrstvách. Nejprve tmavší odstín, u dalších zesvětlujeme. Z našeho sortimentu je ideální produkt SOKRATES® Primer BRISK. Podle stupně probroušení vrchního nátěru docílíme výraznosti a barevnosti patiny. Pro finální úpravu můžeme použít lak SOKRATES® MOVIpur® brilant, Tekutý včelí vosk nebo Tvrdý olej s voskem na dřevo.

Mgr. Pavel Pernica BUILDING PLAST, s.r.o.
Mgr. Pavel Pernica
BUILDING PLAST, s.r.o.

Principy udržitelnosti


Při nákupu interiérového vybavení platí určité zásady, které zanechají menší uhlíkovou stopu, ale současně zajistí i větší komfort bydlení.

  • Kvalita: ...tedy životnost. Kvalitní nábytek vydrží mnohem déle, i když předpokládá vyšší investici než rychloobrátkové zboží. Obvykle je možné jej ještě opravit a jeho službu tak dál prodloužit.
  • Lokálnost: Nejen u potravin, ale i u vybavení interiérů je lokálnost důležitý moment. Nesrovnatelně nižší dopad na životní prostředí má křeslo vyrobené truhlářem v sousedství než dovezené z jiné země, či dokonce kontinentu.
  • Materiál: Principům udržitelnosti odpovídají materiály přírodní, obnovitelné nebo už recyklované. Je jich neuvěřitelné množství, stěžejními zatím zůstává dřevo, plast, kov či papír, ale je tu zástup dalších, prozatím méně využívaných materiálů.
  • Nadčasovost: ...či také univerzálnost, multifunkčnost, flexibilita. Čím více zastane určitý kus funkcí, tím lépe, jeho služba se tím prodlouží. Např. stolek s výsuvnou deskou může sloužit jako odkládací apod.

dubový stůl WUDERS

obr.: Pro udržitelnost dělá maximum česká značka Wuders. Dřevo, z něhož vyrábí osobitý nábytek, je pečlivě vybrané a nese certifikát FSC. Využívá i recyklovatelné obalové materiály, důsledně se vyhýbá využívání plastu a k udržitelnosti jde ještě o krok dál – stůl si tu od vás po letech používání klidně vezmou do parády a vrátí vám ho renovovaný nebo, chcete-li, se změněným odstínem dřeva. To se hodí třeba když měníte vzhled interiéru. Foto: Wuders

Ze starého na nové šetrně


Šetrné odstranění nátěru:

  • brusným papírem – ideální na menší plochy a slabší vrstvy (pokud použijete stoh brusných papírů na malou stoličku, o ekologickém přístupu už se mluvit nedá)
  • cidlinou – jde o běžné truhlářské náčiní, ostrý kovový plátek, s nímž lze vyrovnat nerovnosti dřevěného povrchu i odstranit zbytky starého nátěru
  • elektrickou horkovzdušnou pistolí – docílíte, že povrch zpuchýřkovatí a bruskou pak takto narušený starý nátěr snáz odstraníte za menší spotřeby brusného papíru

Elektrická horkovzdušná pistole

Foto: MKiryakova

Ekologické povrchové úpravy:

  • vodou ředitelnými barvami – jsou vhodné na hračky i pro styk s potravinami, do exteriéru, interiéru, na kov, dřevo, plast, nepotřebují další povrchovou úpravu mlékovými a křídovými barvami – jsou rovněž vodou ředitelné, mají jemný povrch, který působí letitým dojmem, vyžadují však povrchovou úpravu voskem nebo lakem, který jej stabilizuje vodou ředitelnými lazurami nebo mořidly – zachovají strukturu dřeva, působí přirozeně
  • oleji a vosky – rovněž zachovají strukturu dřeva, vosk je ale vhodný spíše jen do interiéru, v obou případech je potřeba povrchovou úpravu v pravidelných intervalech obnovovat
  • voskovým olejem – je vodou ředitelný, vhodný do interiéru protože nezapáchá, rychle schne a vytváří hezký povrch

Renovace nábytku

obr.: Při renovaci nábytku vybírejte ideálně vodou ředitelné nátěry, které mají ekologickou recepturu. Při práci s nimi se neuvolňují žádné nebezpečné těkavé látky. Ideální je, pokud mají také atest pro použití na dětské hračky, či dokonce pro přímý styk s potravinami. Po jejich spotřebování můžete prázdnou plechovku jednoduše vyhodit do běžného odpadu, resp. do kontejneru na odpad kovový. Foto: Balakryl

Náš odborník


Pokud se doma chystáte obnovovat starý nábytek nebo z nepoužitelných věcí vyrábět úplně nové, můžete tak činit, aniž byste ubližovali přírodě. Využít lze širokou nabídku ekologických přípravků i postupy, které jsou vůči životnímu prostředí šetrné. Pokud je použití např. agresivního odstraňovače starých nátěrů nebo syntetických barev nevyhnutelné, je na zvážení, zda výsledný produkt, jeho životnost a funkčnost tento negativní dopad vyrovnají.

Martina Lopotová Truhlářka, ambasadorka značky Balakryl
Martina Lopotová
Truhlářka, ambasadorka značky Balakryl

Pozor na palety!


Velmi populární jsou dnes třeba jako materiál k recyklaci a výrobě všemožného interiérového i exteriérového vybavení palety. Zde ale pozor. Je nutné mít na paměti, že většina běžně dostupných europalet je napuštěná chemickými prostředky, aby dřevo v průběhu jejich používání nedegradovalo. Jde zejména o fungicidy a pesticity. Kvůli tomu je tento materiál naprosto nevhodný pro použití v interiéru!

Uplatní se spíše ve venkovním prostředí, kde bych se ale vyvarovala využití na truhlíky, aby se tyto látky nevsakovaly do půdy. Pro interiérové použití jsou vhodnější palety z exotického dřeva, které slouží pro převoz zboží z mimoevropských zemí. Jedna paleta může být vyrobena až z deseti druhů exotických dřevin. Tyto palety však nejsou snadno dostupné a jsou i poměrně drahé.

Jak využít palety v interiéru

Foto: Katarzyna Bialasiewicz

Jak natřít nábytek


Upcyklace nábytku není jen cenově výhodnou a udržitelnou alternativou – umožňuje vytvořit si vlastní design přesně podle svých představ. Pokud chcete natřít starý nábytek, je k tomu nejvhodnější nábytek z ničím neošetřeného masivu (třeba IVAR nebo RAST z IKEA). Ten zatím není opatřen žádným lakem či barvou a přetření je tedy rychlé a nekomplikované.

Nábytek, který již nějaký nátěr má, lze ale také natřít. Jen je třeba ho předem obrousit. Staré vrstvy nátěru lze také odstranit odstraňovačem nátěrů (např. ADLER Abbeizer Express). Pro krásný a rovnoměrný konečný výsledek je také vhodné natíraný kus nábytku předem rozmontovat, aby se štětec dostal do všech zákoutí.

Jak natřít nábytek

Foto: ADLER

Co budete potřebovat: univerzální barva (např. barva na všechno ADLER 5in1 COLOR), štětec a váleček, vaničku na barvu, brusnou houbičku, maskovací pásky, něco na zakrytí pracovní plochy (poslouží i staré noviny), šroubovák.

Jak natřít nábytek

Foto: ADLER

1. Obroušení a příprava na nový nátěr


U neošetřeného nábytku odstraňte prach a nečistoty a obruste jej brusným papírem nebo brusnou houbičkou (zrnitost 150-180), aby barva lépe přilnula. U lakovaného/barveného nábytku je třeba nejprve odstranit staré vrstvy barvy. U ozdobných profilů postupujte obzvlášť opatrně, abyste je nepoškodili! Po obroušení nábytku odstraňte brusný prach kartáčem.

Jak natřít nábytek

Foto: ADLER

2. Nátěr nábytku


Pro snazší aplikaci přelijte barvu do vaničky na barvu. U větších ploch je nejlepší použít váleček, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu barvy. Váleček rovnoměrně namočte do barvy a naneste na plochy. Pro lepší krycí schopnost nanášejte barvu do kříže, tedy střídavými tahy podélně a příčně. Na hrany a těžko dostupná místa použijte štětec pro nátěry na vodní bázi. Nechte kus nábytku zaschnout asi 5-6 hodin.

Jak natřít nábytek

Foto: ADLER

3. Druhá vrstva


Po dostatečném zaschnutí přichází na řadu druhá vrstva barvy. Postupujte stejným způsobem jako u první vrstvy nátěru. Tip: Pokud se při prvním nátěru vytvořily zaschlé kapky barvy, můžete je před druhým nátěrem obrousit brusným papírem.

Jak natřít nábytek

Foto: ADLER

AUTOR TEXTU: Kateřina Nová

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop