Jak správně zařídit obytné podkroví? Zeptali jsme se odborníků

Jak správně zařídit obytné podkroví? Zeptali jsme se odborníků

Lucie Němcová | Čtvrtek, 24. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Abychom se vůbec dopracovali k útulnému a romantickému prostoru, který můžeme zařizovat podle své fantazie, je třeba jej vybudovat tak, aby zde bylo příjemně, nikde nekondenzovala voda ani nedegradovala konstrukce. V případě obytného podkroví, kde je celá řada atypických detailů a prostupů náchylných na chyby, je správné provedení často oříšek. Co radí odborníci?

Otázky na architekta

Každé podkroví vyžaduje unikátní řešení. Důležité je pracovat s dispozičními omezeními šikminami efektivně a včas během návrhu.

Jaké parametry by měl splňovat kvalitní obytný podkrovní prostor?


Pro návrh podkroví platí několik základních parametrů, které se podílejí na výsledné kvalitě obytného prostoru. Je například nutné dodržet normové požadavky na světlou výšku podkrovních obytných místností minimálně 2,3 metru (pro ostatní místnosti platí požadavky na minimální podchodnou výšku 2,1 metru). Dále i pro podkrovní obytné prostory platí hygienické požadavky na osvětlení a oslunění, ochranu před hlukem, tepelnou stabilitu a další. V ostatních oblastech návrhu je velmi těžké zobecňovat, protože každá stavba a její stavebník pro nás znamená návrh unikátního řešení na míru, které je syntézou všech možných aspektů vstupujících do návrhu.

Jaký sklon střechy je praktický? Jaká specifika přináší větší a menší sklony střechy?


Pro zvolení správného sklonu je dobré si uvědomit, že základní funkcí střechy je chránit stavbu před nepřízní počasí. Sklon střechy tedy od pradávna souvisí s vlastnostmi materiálů používaných na zastřešení stavby. Ať se jedná o nosnou konstrukci střechy, nebo o střešní krytinu. Například taškové skládané krytiny vyžadují větší sklon střechy, plechové falcované krytiny umožňují bezpečný odvod vody i při relativně malém spádu.

Fóliové a asfaltové krytiny pak umožnují takřka plochý tvar střechy pouze s minimálním spádem v jednotkách procent. Z hlediska využitelnosti střechy pro vestavbu podkroví je v případě sedlové střechy výhodný sklon mezi 35 a 55 stupni. Při těchto sklonech je nejpříznivější poměr využitelnosti podkrovního prostoru vzhledem k vynaloženým stavebním nákladům na jeho zbudování.

Tvar a sklon střechy má však také zásadní vliv na architektonický výraz stavby a někdy je žádoucí i s ohledem na umístění stavby mít spíše opticky nižší stavbu s vysokou střechou, než vyšší patrovou stavbu se střechou pultovou případně plochou. V případě novostaveb je tedy třeba na návrh střechy a podkroví pohlížet komplexně. Jiná situace nastává při vestavbách do již existujících půdních prostor, kdy je sklon střechy daný a je nutné se mu v návrhu co nejvíce přizpůsobit a vytěžit maximum.

V jaké výšce umístit okna a jak zvolit optimální velikost?


Z našich zkušeností je nejvhodnější výškové umístění střešních oken přibližně 1,2 metru nad úrovní podlahy. Pokud je za daných okolností možnost a příležitost (například pokud se buduje společně s podkrovím i střešní terasa), je vhodné k osvětlení obytného prostoru bytu použít vysoká francouzská okna, která interiér opticky propojí s okolím a dodají mu pocit větší prostornosti a vzdušnosti.

Z technického hlediska je třeba optimální velikost oken posuzovat a stanovit v závislosti na jejich orientaci ke světovým stranám. Velké prosklené plochy orientované na jih umožňují na jaře a na podzim při dostatku slunečního svitu využívat k ohřevu prostorů sluneční záření, ve velkých plochách však mohou v létě způsobovat přehřívání prostor a z toho důvodu je třeba je vhodně stínit.

Jak zajistit dobré světelné podmínky podkroví?


K zajištění dobrých světelných podmínek se v první řadě nabízí osazení dostatečného počtu střešních oken. Ne vždy je to ale například v případě památkově chráněných staveb či území možné a je třeba hledat méně obvyklá řešení. Mezi nejčastější patří střešní světlíky vhodné k osvětlení nejen půdních ateliérů, ale i atypicky prostorově řešených bytů. Střešní světlíky vnášejí díky vyššímu zenitnímu jasu oblohy do interiéru více denního světla, které místnostem dodá dojem vzdušnosti a prostornosti.

Samozřejmě je z hlediska osvětlení nutné při návrhu interiéru podkroví věnovat pozornost také návrhu barevnosti. I pro podkroví platí, že světlé barvy a hladké povrchy oproti tmavým lépe odráží vnesené světlo, a tedy i vzdálenější místa uvnitř dispozice jsou použitím světlého barevného řešení lépe osvětlena. Nicméně existuje řada dalších způsobů, se kterými umíme pracovat, jak potřebné osvětlení prostorů zajistit.

DrevoaStavby.cz | Jak na správně zařízené obytné podkroví v dřevostavbě

obr.: Hodně vysoké stropy podkroví se dají opticky snížit například použitím tmavého obkladu šikminy. Výsledný efekt je, že stěna "padá". Foto: Idesignarch

Jak na kvalitní dispozici podkroví, na co si dát pozor?


V případě návrhů novostaveb jsou vedle dodržení běžných dispozičních zásad pro návrh podkroví určující charakteristické zkosené části stropů s nižší světlou výškou, na kterou je třeba při návrhu dispozice pamatovat jak z hlediska budoucí využitelnosti, tak z hlediska prostorového působení.

Z hlediska využitelnosti je typickým příkladem dispozičního omezení návrh podkrovní koupelny – například sprchový kout je nutné situovat do míst s dostatečnou výškou. Obdobná situace nastává při volbě umístění propojovacích dveří místností a určení směru otvírání dveřního křídla. V těchto případech zkosené stropy přinášejí do návrhu jistá dispoziční omezení, se kterými je nutné se vypořádat.

Z hlediska prostorového působení je vhodné navrhovat v podkroví místnosti spíše větší, popřípadě zvolit atypické uspořádání otevřených a polouzavřených prostorů, které nezřídka vede k prostorově zajímavému a ojedinělému řešení. V případě návrhů podkroví ve stávajících stavbách je počet faktorů, se kterými se musí návrh vypořádat, řádově větší. Často hraje výraznou roli stávající konstrukce krovů, která do značné míry, díky svému nevhodnému umístění, předurčuje možné budoucí prostorové členění podkroví.

Má v dnešní době obytné podkroví v novostavbě smysl?


Obytné podkroví má i v současných stavbách své opodstatnění. Zejména, je-li například územně-plánovací regulací definována vnější podoba domů, je pak využití podkroví možností, jak dosáhnout maximální užitné plochy při dodržení požadovaného vnějšího výrazu a podoby domu. Zbudování podkroví má své výhody i nevýhody a je vždy na architektovi, aby ve fázi návrhu stavby dokázal klientovi předat dostatek informací pro jeho správné rozhodnutí. V tomto duchu k tomu v našem ateliéru i přistupujeme.

Ing. arch. Petr Sobotka (ARCHITEKT na míru.cz)


Renovace podkroví v dřevostavbě svépomocí
 

Otázky pro odborníka

Funkční podkroví je výsledkem důsledného plánování a promyšleného technického řešení. Důležitá je vzduchotěsnost.

Na co bychom měli pamatovat při výstavbě obytného podkroví z konstrukčního a energetického hlediska?


Hlavní okruhy, na které je třeba, myslet jsou:

  • fázový posun teplotního kmitu
  • akumulace
  • součinitel prostupu tepla
  • odvětrání střechy – jakým způsobem
  • vzduchotěsnost
  • vizuální kontrola a případná výměna napadených nebo poškozených částí krovu
  • v případě komínů správné vyřešení protipožárních prostupů

Jaký je optimální sklon střechy, má vliv na energetiku prostoru? Jakou roli hraje orientace vůči světovým stranám?


Vždy je to o poměru užitných ploch nebo obestavěného prostoru interiéru vůči ploše obvodových konstrukcí. V zimním období dobře nasměrovaná střešní okna mohou být dobrým topidlem. Naopak v letních měsících mohou být nezastíněná střešní okna průšvih.

DrevoaStavby.cz | Jak na správně zařízené obytné podkroví v dřevostavbě

obr.: V současné době je velmi moderní žárovka visící pouze na textilním kabelu. Proč nevyužít trámů a neomotat kolem nich kabel se žárovkou? Foto: Begumbal

Jakou zvolit izolaci střechy, její tloušťky nebo umístění izolace vůči krokvím? Vybrat difuzně otevřenou nebo uzavřenou skladbu? Jaké parametry by měla skladba střechy splňovat?


Izolace střechy se vždy volí s ohledem na požadovaný energetický standard. Rozhodnutí, jaký zvolit standard, závisí na možnostech prostoru (jak tlustá může izolace kvůli prostoru konstrukce střechy být), zdali je možné vytvořit odvětranou dutinu a zdali je kam odvětrat. Z pohledu tepelných mostů a možnosti vizuálně přiznat nosnou konstrukci je vhodnější využití nadkrokevní izolace. V případě nadkrokevní izolace je ale nutné počítat s tím, že je zapotřebí demontovat střešní krytinu, což v případě mezikrokevního zateplení ve většině případů nutné není.

Střecha by měla splňovat tyto parametry:

  • Vzduchotěsnost a parotěsnost.
  • Součinitel prostupu tepla U (0,16 – 0,30 W/m2K v závislosti na sklonu).
  • Dostatečný fázový posun teplotního kmitu – hodnota není definována, ale pro komfortní bydlení je třeba 8 až 10 hod a více s ohledem na to, zda se jedná o konstrukci jedno či víceplášťovou. Svojí roli hraje také barva střešní krytiny.
  • Dostatečné statické ztužení ve své vodorovné rovině.
  • Vhodně zvolený a nadimenzovaný způsob odvodnění s ohledem na sněhovou oblast, ve které se nachází.

Jak zabránit přehřívání podkrovního prostoru?


  • Omezením solárních příjmů, to znamená neopomenout stínění oken jak střešních, tak běžných.
  • Vytvořením funkční provětrávané vrstvy.
  • Použitím souvrství, které má dostatečný fázový posun teplotního kmitu.
  • Svoji roli, i když „diskutabilní", roli sehrávají akumulační vrstvy.

Jak vybírat střešní okna a jak je správně osadit? Jak zvolit správnou míru prosklených ploch, abychom zbytečně nepřicházeli o teplo?


Na to nelze obecně odpovědět. Okno je samozřejmě plochou, kterou nám teplo utíká, ale v případě slunné lokality a vhodné pozice střešních oken také můžeme hodně získat. Na osazení oken je zpracováno mnoho detailů, záleží na konstrukci střechy (mezikrokevní izolace, nadkrokevní izolace, jedno, dvou, tříplášťová střecha).

Na které detaily si dávat obzvláště pozor?


Zcela jistě prostupy vzduchotěsnou vrstvou – aby byly dobře vyřešeny a fungovali nejen teď, ale i za deset dvacet let. Pokud se volí provětraná dutina, tak způsob zajištění přívodu a odvodu vzduchu, zejména s ohledem na sněhové oblasti a možné hromadění sněhu. Stejně tak, aby nám tepelná izolace nešetrnou montáží "neucpala" vzduchovou dutinu. V případě šikmých dvouplášťových střech vyřešení detailů střechy a správné napojení pojistné hydroizolace, zejména úžlabí, střešní okna a komín. Je nutno správně řešit protipožární prostup komínu, který je zároveň vzduchotěsný.

DrevoaStavby.cz | Jak na správně zařízené obytné podkroví v dřevostavbě

obr.: Houpací síť zavěšená mezi trámy může sloužit pro relaxaci po náročném pracovním dni. Foto: Cozibox

Jak se vyhnout problémům s kondenzací vlhkosti a plísním?


Předpokladem je správný projekt konstrukce, který zajistí mimo jiné aktivní bilanci vodních par. Je třeba zvolit materiály se správným faktorem difuzního odporu a vhodně je v konstrukci poskládat. Vyřešit teplené mosty, aby byla vyloučena kondenzace, a věnovat pečlivou péči vzduchotěsnosti konstrukce. Konstrukci vybrat tak, aby v případě havárie, zatečení a podobně, měla možnost rychle vyschnout.

Ing. Milan Peukert, Ph.D. TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.
Ing. Milan Peukert, Ph.D.
TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

DaS 6-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop