10 základních pravidel pro lehkou akustickou podlahu v dřevostavbě

10 základních pravidel pro lehkou akustickou podlahu v dřevostavbě

Komerční sdělení | Úterý, 27. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Plovoucí podlaha v dřevostavbě je základem pohodového a komfortního prostředí v interiéru. Správně zvolená skladba podlahy ochrání náš domov před nepříjemnými zvuky z přilehlých místností. Skvělé akustické vlastnosti nabízí lehká plovoucí podlaha AKUFLOOR® s izolační vrstvou z kamenné vlny ROCKWOOL.

Nežádoucí hluk v dřevostavbě

Hluk snižuje naši schopnost soustředit se, zhoršuje kvalitu odpočinku, vyvolává stres a podráždění. Dlouhodobé působení hluku může negativně ovlivnit naše zdraví.

Základem zvukové pohody v každém domově je proto správně vybraná a odborně instalovaná plovoucí podlaha. Důležitou vlastností podlahových konstrukcí je jejich schopnost eliminovat šíření hluku mezi jednotlivými podlažími.

Lehké plovoucí podlahy

Lehké plovoucí podlahy obecně patří mezi charakterově a materiálově jednodušší typ podlah. Jsou ideální pro použití v novostavbách, při rekonstrukcích na betonových nebo dřevěných stropech, ale také pro podlahy v dřevostavbách.

Mezi jejich velké výhody patří snadnější a rychlejší montáž a kompletace.

rockwool-interier-plovouci-podlaha-2

 

Nejčastější chybou, která se v akustické izolaci podlah objevuje, je chybějící specifikace účelu a použití podlahy ještě před samotným výběrem a instalací podlahového systému. Další problémy vznikají při nevhodné kombinaci materiálů v jednotlivých vrstvách podlahy. Důsledkem pak jsou horší akustické vlastnosti nebo sesedání a boulení podlahy.


10 základních pravidel ROCKWOOL pro lehké plovoucí podlahy

1. Čistý a suchý podklad

Pro bezproblémovou funkčnost musí být podkladní vrstva podlahy suchá, čistá a především rovná. Montáž provádějte po dostatečném vyschnutí stavby a uzavření místa pokládky proti vnějším klimatickým vlivům.

2. Rovinatost povrchu

Akustické izolační desky i OSB desky pokládejte na rovný povrch s maximální nerovností +/- 2 mm. Pokud jsou nerovnosti větší, je nutné podklad vyrovnat.

3. Přizpůsobení vlhkosti prostředí

Abyste zamezili možnému kroucení desek či jejich boulení, měly by si desky před montáží navyknout na vlhkost v místnosti, a to alespoň 48 hodin před pokládkou. Balíky s deskami otevřete a desky od sebe oddělte.

4. Akustické mosty

Izolační desky z kamenné vlny ROCKWOOL pokládejte pouze v jedné izolační vrstvě a těsně k sobě, aby nevznikaly žádné spáry, tzv. akustické a tepelné mosty.

5. Správná orientace desek

Jednotlivé lamely nášlapné laminátové podlahy pokládejte vždy kolmo k hlavnímu zdroji světla, tj. okennímu otvoru. Pokud je více oken, tak se pokládá kolmo na směr silnějšího zdroje světla. V případě, že použijete podlahu s jednou roznášecí vrstvou OSB desek, tak je pokládejte ve směru kolmém na delší rozměr místnosti.

6. Spojování desek

OSB desky můžete k sobě spojit šroubováním (snadná montáž a demontáž podlahy v případě potřeby), sponkováním (rychlý a snadný způsob spojení desek bez velké pracnosti) nebo lepením (kde vrchní OSB deska krytá speciální povrchovou úpravou slouží jako nášlapná vrstva podlahy).

7. Dilatační spáry

Z důvodu vzdušné vlhkosti v místnosti vytvořte dilatační spáry, aby se desky mohly roztahovat. Dilatační spáry je nutné provést v místech, kde desky sousedí např. s obvodovou zdí, vnitřní nosnou zdí, případně pevným krbovým základem Dilatační mezeru (minimálně 10 mm) ponechejte volnou nebo vyplňte pružným materiálem.

8. Prostupy a vedení instalací

Před pokládáním plovoucí podlahy si rozmyslete, kudy povedete jednotlivé instalační prostupy, protože zhoršují akustické vlastnosti podlahy. Nenosné příčky nedoporučujeme stavět na plovoucí podlahu. Nejdříve je nutné instalovat příčku a teprve následně pokládat akustickou plovoucí podlahu, v každé místnosti samostatně.

9. Pokládání nášlapné vrstvy

Laminátové plovoucí podlahy pokládejte vždy volně. K roznášecí vrstvě podlahy je nelze lepit, přibíjet nebo upevňovat jiným způsobem. Koberce a PVC fólie pokládejte nejlépe volně na podkladní OSB desku. Pod kobercem je nutné vždy použít pojistnou PE fólii min. tl. 0,2 mm.

10. Čištění a ochrana

Při čištění podlahy nanášejte jen takové množství tekutin, které je nezbytné pro čištění. Podlahu by mohly poškodit třeba ocelové drátěnky, agresivní rozpouštědla a silně alkalické přípravky. Ochranu podlahy před poškrábáním nebo promáčknutím zajistí plstěné podložky na nábytku nebo židle s měkkými gumovými kolečky.


Produktový tip pro lehkou plovoucí podlahu

Certifikovaný systém pro lehké plovoucí podlahy AKUFLOOR® se skládá ze tří základních vrstev.

  • V nášlapné vrstvě mohou být OSB lakované desky, laminát, parkety, PVC nebo keramická dlažba.
  • Roznášecí vrstva je složená z velkoformátových desek OSB.
  • Důležitou akusticky izolační vrstvu tvoří podlahová deska STEPROCK HD z kamenné vlny ROCKWOOL. Je ideální pro zlepšení vzduchové a kročejové neprůzvučnosti podlah.

rockwool-steprock

 

Systém AKUFLOOR® má vynikající akustické vlastnosti

Zlepšuje kročejovou neprůzvučnost stropů až o 30 dB. Kročejový hluk vzniká při chůzi, nárazem předmětu na podlahu nebo při manipulaci s nábytkem. Podlahové systémy s kamennou vlnou také přispívají zároveň k tepelné pohodě.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop