Montáž dřevěných obkladů v interiéru dřevostaveb

Montáž dřevěných obkladů v interiéru dřevostaveb

Dana D. Daňková | Úterý, 30. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

V předcházejícím článku jsme se podívali na dřevěné obklady stěn a stropů v dřevostavbách, přednosti dřevěných obkladů, používané druhy dřevin a třídy kvalit palubkového dřeva. V tomto pokračování vám přiblížíme povrchvé úpravy a montáž palubek v interiéru dřevostaveb.

Přejít na předcházející článek - Dřevěné obložení stěn a stropů dřevostaveb - na co si dát pozor?

Povrchová úprava palubek

Povrchová úprava palubek se provádí vždy před montáží, a to z lícové a z obou bočních stran. Obvykle se dřevo natírá lazurami, případně základovými a vrchními laky či emaily. Ty mají především ochrannou funkci proti mechanickému poškození, znečištění a podobně, používají se také z estetických důvodů.

Dřevo v interiéru není třeba chránit před napadením houbami, hmyzem či plísněmi, přesto čas od času provádíme vizuální kontrolu dřeva. Na povrchové ošetření palubek je možné využít také nátěrové prostředky na bázi olejů a vosků, které umožňují dřevu "dýchat", nepraskají a snadno se opravují.

masivni-drevostavba-dreveny-interier-koupelna-dreveny-obklad-sten-stropu-palubky

masivni-drevostavba-dreveny-obklad-sten-stropu-palubky

Montáž palubek v interiéru

„Před instalací obkladu v interiéru doporučujeme ponechat palubky v prostoru, pro nějž jsou určeny, alespoň tři dny,“ radí Petr Floryček. Vlhkost dřeva se přizpůsobí parametrům místnosti a omezí se jeho pozdější tvarové změny. Palubky se montují na rošt z latí, které se kotví kolmo k předpokládané orientaci palubek.

montaz-palubek-na-rost

Obr.: Latě se kotví vždy kolmo ke zvolenému směru palubek. Foto: SECA palubky

Na rošt jsou palubky kotveny příchytkami, hřebíky nebo vruty. Mezi palubkami a stěnou či stropem by měla zůstat dilatační mezera asi 8 mm pro rozpínání dřeva. Pokud je na délku obkladu třeba použít více než jednu palubku, dáváme je překládaně, podobně jako cihly.

montaz-palubek-pomoci-prichytek

Obr.: Při použití speciálních příchytek při montáži lze obložení v budoucnu rozebrat, aniž by došlo k poškození palubek. Foto: SECA palubky

Mezi podlahou a stěnovým obkladem je vhodné udělat sokl – obvykle z vodorovného prkna, připevněného ke stěně, případně z jiného materiálu, aby se zamezilo případnému poškození obkladu.

montaz-palubek-podlahovy-sokl

Obr.: Při obkládání stěn je vhodné vložit mezi obložení a povrch podlahy sokl FOTO SECA palubky. Foto: SECA palubky


Interiérové palubky již nejsou pouze ze smrku

Kromě „obyčejného" smrku lze pro obklady stěn zvolit třeba tónovaný modřín, moderní je severský či anglický vesnický styl. Lze proto zvolit mnoho různých profilů, do interiéru je možné použít třeba profily palubek s odsazeným perem nebo vypouklý zaoblený profil, který může interiéru dodávat vzhled srubu, proto je často využíván při obkládání podkrovních prostor těchto dřevostaveb.

Jaké používáte druhy dřeva?

Pro palubky používáme severský smrk, severskou borovici, český modřín, sibiřský modřín, na podlahy tvrdá dřeva – buk, dub, jasan. Zvláštností je borovice limba, která je velmi vzácná, ovšem specifická z hlediska zdraví – obsahuje příznivé silice, které pomáhají alergikům, astmatikům a lidem s dýchacími obtížemi, a navíc hezky voní.

Odkud pochází dřevo použité pro výrobu palubek?

Dřevo pochází z lesů z obnovitelného lesního hospodářství. Máme několik zdrojů, dovážíme jednak smrk a borovici ze Skandinávie, modřín či dub je z Evropy, sibiřský modřín z Ruska. Všechno dřevo je z lesů, které jsou certifikované PEFC nebo FSC označením, to znamená, že za každý strom je vysazen nový.

Dostane od vás zákazník dřevo povrchově upravené?

Palubky prodáváme standardně bez povrchové úpravy, pouze pokud jde o velké zakázky, jsme schopni připravit obklady i s povrchovou úpravou na lince, která nanáší barvu pod tlakem. Pro obklady stěn se často používají i podlahové profily o tloušťce větší než 15 mm.

Ing. Lukáš Kopp
SECA palubky (Serafin Campestrini s.r.o.)


Redakčně upraveno pro web.

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop