Podlahová stěrka - vysoce odolná a snadno udržovatelná podlaha

Podlahová stěrka - vysoce odolná a snadno udržovatelná podlaha

Dana Jakoubková | Pondělí, 11. listopad 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud stavební svět pěje nad něčím už pár let ódy, je to podlahová stěrka. Ta totiž není jenom jedním z přetrvávajících designových trendů. Jde také o trvanlivou, vysoce odolnou a snadno udržovatelnou podlahu, která je beze spár, umí být prostá i elegantní a dokonce i voděodolná. Potřebujete snad další argumenty?

Do oblasti, která čelí každodenním výzvám, podlahy určitě patří. Na počtu inovací, které podlahové krytiny provázejí, je to vidět. Motivací výrobců je jediný účel – urychlit aplikaci, zjednodušit údržbu a pozvednout vzhled.

Finální podlahové stěrky

Finální stěrky jsou určeny jako poslední – nášlapná vrstva podlahy. Plní zároveň pohledovou, respektive dekorativní funkci. I přesto, že je taková podlaha ultratenká (v tloušťkách několika málo milimetrů), vyniká extrémní pevností a odolností proti oděru.

Podle požadavku investora může být materiál různě probarven či strukturován pro dotažení atraktivního vzhledu, s ohledem na jednoduchou údržbu je však ideální ponechat povrch přirozeně hladký.

Podlahové stěrky mají samovyrovnávací charakter – na podklad se rozlévají, rozprostírají hladítky a odvzdušňují pomocí jehlových válečků. Stěrky dobře vedou teplo, jsou tedy vhodné k použití i tam, kde je v plánu instalace podlahového topení.

Komentář odborníka

Lze použít litý cementový potěr jako finální povrch podlahy? Vyžaduje nějaké úpravy a existují i barevné varianty?

Výroba, ukládka a úprava litého cementového potěru pro přímé pocházení je v podlahářském sektoru skoro samostatné technologické odvětví. Ale díky kvalitě a specializaci několika firem v ČR je možné s klidem považovat i tuto méně obvyklou variantu jako dobře proveditelnou.

Výhodou tohoto řešení při spojení s podlahovým vytápěním je „odbourání" další vrstvy s možnou izolační funkcí v podlahovém souvrství. Za tím účelem jsme vyvinuli směs pro pochozí cementový potěr CEMFLOW® Look, která je mírně upravená právě pro dané požadavky, je nutné jí ukládat v užším spektru konzistence a také příprava pro ukládku potěru a následný spárořez musí být dobře proveden, dokonale naplánován. Po určité době se pak povrch potěru upravuje hrubým a jemným broušením do potřebného vzhledu dle předchozí dohody.

Můžeme dosáhnout texturou skoro jednolité plochy, nebo nás doma mohou vítat desítky různě rozprostřených kamínků na jednom metru čtverečním. A samozřejmě, matrice potěru je probarvitelná, a to do spíše pastelových odstínů. Barevnost a vzhled je dobré předem vyzkoušet na malém vzorku a odsouhlasit si jej. Výhodou probarvení kompletní hmoty je zachování barevnosti i v případě porušení povrchu.

Povrch se po jemném broušení a vyzrání pečetí speciálními prostředky pro získání nenasákavosti. Ač je každá jednotlivá podlaha z takto upraveného cementového potěru vzhledem originální, přípravu, ukládku a hlavně broušení a pečetění by měla provádět firma s „glejtem", nikoli samozvaní nadšenci s výbavou z půjčovny strojů.

Jakou údržbu taková podlaha vyžaduje?

Přímo pochozí, broušený a pečetěný cementový litý potěr se udržuje při běžném užívání jako jakákoli tvrdá podlahovina. Tedy zametání, stírání. Povrch je nenasákavý a na případné vyšší zatížení nečistotami je samozřejmě možné užít běžné čisticí prostředky. Mělo by se jednat o mýdlové, neoctové přípravky.

Celý systém potěru je zásaditý, tedy teoreticky by dlouhodobé používání kyselinových roztoků mohlo potěr mírně narušit. Z dlouhodobého hlediska se při vyšší zátěži (galerie, restaurace) předpokládá přebroušení a pečetění povrchu a úprava výplně spár v řádu jednou za zhruba sedm let, a to opět odbornou firmou. Prověření a kvalitní zhotovitelé poskytují na svá díla samozřejmě návod k údržbě.

ing-pavel-vesely-ceskomoravsky-beton

Ing. Pavel Veselý
technolog pro lité podlahy
Českomoravský beton, a.s.

 

lity-primo-pochozi-cementovy-poter-cemflow-look-podlaha-interier

Obr: Litý, přímo pochozí cementový potěr CEMFLOW Look se velmi dobře hodí do moderní architektury funkcionalistického typu jak pro soukromé bydlení, tak pro větší plochy, kde se lidé potkávají, baví. Foto: Českomoravský beton

Stěrky podle typu pojiva

Podle typu pojiva se dělí na dva typy:

1. Cementová stěrka

Cementové stěrky (někdy ne právě šťastně označované jako betonové stěrky) jsou vyrobeny na bázi cementu – směsi suchého sypkého cementu, plniv a speciálních příměsí podle specifické potřeby v konečném uplatnění. Častá barevná či strukturální rozdílnost, která by mohla být považována za nedokonalost, je právě tím, co dává cementové stěrce charakteristickou podobu (industriální vzhled) a de facto je tak každá podlaha originál.

Primárně imituje vzhled betonu, ale pomocí dekorativních technik jí lze vtisknout i tvář jiného materiálu jako třeba kůže, dřeva, kůry, kamene, mramoru a dalších, samozřejmě i s patřičnou patinou.

Od cementových potěrů se stěrka liší hlavně materiálovým složením, aplikační tloušťkou a způsobem aplikace, přičemž zjednodušeně lze říci, že potěr je nahlížený jako hrubší materiál aplikovaný ve větších tloušťkách.

Samotný výraz stěrka / potěr česká norma nerozlišuje a dochází tak často k matení spotřebitele stejně jako u výrazu betonová stěrka. V praxi se však s oběma zmíněnými výrazy běžně setkáváme.


"Pod pojmem „pohledový beton" se ve skutečnosti mohou skrývat různé materiály. Mnohem častěji než o beton jde o cementovou stěrku."


podlahova-sterka-interier-chodba-kuchyne-bila-podlaha

Obr.: Stěrka bude vypadat efektně nejenom na podlaze, ale i na stěně či schodech. Materiály na bázi pryskyřic oceníte hlavně v koupelně a všude tam, kde se předpokládá zvýšená vlhkost, přičemž na povrch může být aplikovaná i protiskluzová vrstva. Foto: Martin Zeman

2. Epoxidová, cementoepoxidová a polyuretanová stěrka

Epoxidové, cementoepoxidové a polyuretanové stěrky jsou vyrobeny na bázi pryskyřice a mají obrovskou variabilitu využití, zejména pro extrémně zátěžové podlahy a zvláště tam, kde je předpokládána vysoká vlhkost, expozice UV záření nebo je třeba udržet vysoký hygienický standard.

Stěrky se vyznačují extrémní odolností mechanickou i chemickou, snadnější údržbou a také vyšší cenou.

Jestliže epoxidová stěrka je tvrdá a odolná, pak polyuretanová stěrka je pružná o houževnatá. Na dotyk jsou obě teplejší než stěrka cementová. Stěrky neobsahují organická rozpouštědla a lze je rovněž v široké škále pigmentovat.

Stěrka pro vzdušnost

Mohlo by se zdát, že k odlehčení prostoru se nelze opírat o tak těžký materiál, jakým se cementová podlaha může jevit. Je však třeba brát ohled na fakt, že se tu bavíme o něčem, co se použije ve vrstvě řádu milimetrů na roznášecí a rovnou potěrovou vrstvu. Jde tedy o tenký film, jehož barva, struktura a hladký povrch může navozovat v závislosti na konkrétním „modelu" skutečně éterický dojem. Rozhodně lépe než těžký peršan.

Téměř neznatelná tloušťka stěrky nezvyšuje výšku podlahy a při renovaci nezpůsobuje ani navazující konstrukční problémy s úpravou dveří. Vysokou pohledovou kvalitu podporuje i absence prahů dveří.

Cementová podlaha nemusí být vždy šedá!

Pokud si myslíte, že cement je nudný, přemýšlejte znovu. Může být hladký, drsný nebo kartáčovaný, matný, lesklý i pololesklý, můžete ho zabarvit podle chuti, otisknout do něj podzimní listí nebo zvolit texturu i skvrny. Prostě cementová podlaha může být přesně taková, jakou ji chcete mít. Šedá je jen začátek.


"Teplá, měkká a na dotek hedvábná stěrka může překvapit i světelnými efekty, které nově definují styl a design."


podlahova-sterka-svetelny-efekt-interier-cerna-podlaha

Foto.: Kerakol

Podlahová stěrka - mimikry ve váš prospěch

Udržování provozních ploch domu v čistotě je nekonečná práce. Máte pocit, že svoji podlahu pronásledujete denně s koštětem? Nemusíte. Stěrku lze nanést i na starou podlahu, byť třeba z dlaždic.

Přírodní šedé odstíny cementu jsou ideální maskou na prach a hladký povrch oko ošálí. Jestli však máte zlatého retrívra, vyměňte šedou za krémovou, a jestli si nechcete přezouvat zahradnické holínky při každé cestě na toaletu, přidejte do stěrky hnědou a stopy jsou zakryté. Ale nikomu to neříkejte!

Komentář odborníka

Jestliže mám v konstrukci podlahy využité suché podlahové prvky, mohu aplikovat jako finální vrstvu i litou samonivelační stěrku?

Suché podlahové systémy fermacell (sádrovláknité nebo cementovláknité) jsou vhodným podkladem pro různorodé povrchové úpravy, tedy jsou optimálním podkladem pro každou podlahu. Pod podlahové stěrky mají výrobci přesně zpracované technologické postupy, jak aplikovat tyto materiály na suché podlahy. Dle oblasti použití suché / mokré zatížení je nutno zvolit správný materiál. Například pro vlhké zatížení se používají podlahové prvky na bázi cementu (podlahové prvky Powerpanel TE).

Pro bezproblémovou funkčnost systému je důležitý správný návrh celého podlahového systému (od stávající konstrukce, po vyrovnání nerovností, přes kročejovou nebo tepelnou izolaci, až po podlahový prvek), správný systém a postup aplikace podlahové stěrky, vhodné naplánování a provedení dilatačních spár i detailů a samozřejmě i správné užívání podlahové plochy dle oblasti použití a zatížení.

ing-jaroslav-benak-fermacell

Dipl. Ing. Jaroslav Benák
vedoucí technického oddělení
Fermacell GmbH

 

podlahove-desky-na-bazi-cementu-fermacell-powerpanel-te

Stěrková podlaha - mužský element v interiéru

Ať žijeme sami, nebo v páru, vždycky se snažíme vtisknout domovu vyvážený design. Jak známo, mužskou energii symbolizují těžší či průmyslové prvky interiéru, tmavé barvy a diskutabilní sportovní memorabílie. Mužský element se však do interiéru může propsat mnohem citlivěji, právě díky stěrkové podlaze. A to dokonce, i když je světlá a hladká, dokáže dodat prostoru potřebnou „muskulaturu".

Stěrková podlaha svépomocí?

Bez ohledu na vzhled, kterého se snažíte dosáhnout, je důležité mít na paměti, že technické aspekty a výkonnostní atributy stěrky mohou být komplikovanější, než se na první pohled zdá. I když někteří výrobci materiálu tvrdí, že jeho aplikaci zvládne i šikovný kutil, stavební chemik by jejich názor sdílet nemusel.

Pokud nejsou dodrženy správné postupy nebo je vybrána nevhodná stěrka, mohlo by to vést ke vzrůstající vlhkosti v podlaze, potažmo k roztříštěnému vzhledu, znečištění, zabarvení, zažloutnutí v důsledku oxidace a k jiné nežádoucí estetice. Proto je vhodné vybírat směsi u výrobců, kteří se na tento obor specializují, a ne tam, kde jich nabízí jen pár jako součástí nabídky dalších stavebních materiálů.

Obdobně se doporučuje obezřetnost i při aplikaci; pečlivá příprava směsi, zkušenost a kvalifikovanost vám může ušetřit nejen peníze, ale i starosti s nápravou první nezdařené „pokládky".

Redakčně upraveno pro web


Mohlo by vás zajímat:

masivni-drevostavba-srub-z-kulatiny-interier-obyvaci-pokoj- krbova-vlozka-podlaha-kocka
 
interiér dřevěná podlaha
 
materialy-do-koupelny-drevo-moderni-interier-koupelna
 
DaS 2-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop