Podlaha v dřevostavbě - jak dobře vybrat podlahu a jaké máme možnosti?

Podlaha v dřevostavbě - jak dobře vybrat podlahu a jaké máme možnosti?

Jiří Kuthan | Úterý, 27. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Podlaha patří k největším plochám v interiéru dřevostavby, otázka „Jakou zvolit" je zde tedy více než na místě. Nabídka je široká, nicméně aspektů, které je při výběru podlahy třeba brát v úvahu, je opravdu hodně. Zde je několik variant a tipů, jak dobře vybrat a nešlapat si po štěstí.

Lesklá keramická dlažba

Klasická elegance v masivní dřevostavbě. Úžasná inspirace! Lesklá keramická dlažba dodá interiéru nečekaný „šmrnc". Pokud bychom chtěli jít ještě více do extrému, nebojme se opravdu velkoformátových dlažeb. Sortiment rozměrů a zajímavých dekorů je široký.

masivni-drevostavba-drevo-v-interieru-podlaha-leskla-keramicka-dlazba

Realizace: Dřevostavby Harabiš, s.r.o., Foto: Martin Zeman


ing-arch-jirina-pustejovska

Průvodce interiérem

Ing. arch. Jiřina Pustějovská
Interiérová architektka

 

Tmavá keramická dlažba

Tmavá keramická dlažba. Dlažba v dekoru kamene v kombinaci s cihlou je pro tento styl interiéru masivní dřevostavby více než příhodná. Je též vhodným povrchem pro podlahové vytápění. Pozor na použití několika druhů materiálů, ač přírodních, v jednom prostoru. Zde je vše velmi pěkně sladěno s ostatními prvky interiéru.

srub-masivni-drevostavba-interier-kuchyne-krb-podlaha-tmava-keramicka-dlazba

Realizace: Tesařství Jiří Přemysl Urban, Foto: Martin Zeman

Dlažba s jemnou strukturou

Dlažba s jemnou strukturou. Série Rebel přináší dlažbu typu cotto s charakteristickým „rámováním". Precizní provedení hladkého matu s jemnou strukturou „ruší" jakoby opotřebený, poškrábaný povrch. V nabídce je široká formátová škála glazovaných rektifikovaných dlaždic s probarveným střepem.

interier-podlaha-dlazba-s-jemnou-strukturou-rako

Foto: RAKO

Dlažba výrazné struktury

Dlažba výrazné textury. Zajímavá volba dlažby, v kombinaci s kamenným obložením stěny však trochu zaniká – oba materiály jsou dominantní – dlažba v textuře, obložení ve struktuře. Vhodnější by byla volba jednoho prvku neutrálního.

masivni-drevostavba-drevo-v-interieru-podlaha-dlazba-vyrazne-struktury

Realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o., Foto: Martin Zeman

Dlažba v dekoru dřeva

Dlažba v dekoru dřeva. Co se týče dlažby, udělali výrobci za několik let obrovský pokrok v designu. Komplexní série obkládaček a dlaždic SALOON s propracovaným vzhledem dřeva a s precizní jemnou strukturou v technologickém provedení digitálního tisku. Nabízí dvě šířky formátů 20/120 cm a 30/120 cm, které lze mezi sebou střídat, výsledný efekt je pak přirozenější.

interier-podlaha-dlazba-v-dekoru-dreva

Foto: RAKO

Podlaha z lamina

Pokud neřešíme podlahové vytápění a chceme cenově výhodnou a praktickou podlahovinu, klasické lamino také splní svůj účel, zvláště ve vhodném dekoru. Pokud ale chceme zachovat přírodní charakter dřevostavby jako celku, pak bych principiálně volila podlahu dřevěnou. Přece jen je pocitově příjemnější.

masivni-drevostavba-drevo-v-interieru-podlaha-lamino

Realizace: EKOPANELY Pěčín, Foto: Martin Zeman

Ekologická alternativa vinylu

Ekologická alternativa vinylu. Novinkou jsou vinylové podlahoviny bez vinylu od společnosti Meister. Designové dílce s povrchem PURETEC® neobsahují žádná škodlivá změkčovadla a jsou zdravotně zcela nezávadné. Nabízí čtyři varianty produktů a 18 dekorů. Předností je mimo jiné i přirozený vzhled.

masivni-drevostavba-kuchyne-jidelna-drevo-v-interieru-podlaha-ekologicka-alternativa-vinylu

Foto: MEISTER


moderni-interier-podlaha-marmoleum

Uvažujete o zdravotně nezávadné podlaze?

Začněte s ekologií od podlahy

 

Vrstvená dřevěná podlaha

Vrstvená dřevěná podlaha. Vrstvené podlahy LINDURA® jsou vhodné i v kombinaci s podlahovým vytápěním, dekory mají surový a ryze přírodní hrubý efekt. Do masivní dřevostavby se hodí, své klienty si vždy najde.

vrstvena-drevena-podlaha-dekorace

Foto: MEISTER


moderni-interier-masivni-drevena-podlaha-kpp
 

Plošný koberec

Plošný koberec. Dle mého názoru je tento typ podlahové krytiny do jídelny masivní dřevostavby naprosto nevhodný, a to především z praktického hlediska. Návaznost na dlažbu tohoto charakteru je přinejmenším nezvyklá. Raději bych použila klasickou dřevěnou podlahu; jako odolnější variantu například při pobytu domácích mazlíčků navrhuji dlažbu nebo vinyl. Někdy se pod jídelní stůl dává koberec, ovšem kusový – tady si ho však neumím představit.

srub-z-kulatiny-masivni-drevostavba-interier-jidelni-stul-podlaha-plosny-koberec

Realizace: Haniš srubové domy s.r.o., Foto: Martin Zeman

Další články z rubriky Podlahy a povrchy

Redakčně upraveno pro web.

SaR 1-2019
Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop