Podlahy z limby si zamilujete

Podlahy z limby si zamilujete

Komerční sdělení | Sobota, 19. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Borovice limba je přímo nádherný jehličnan, jehož domovinou jsou Alpy. Je mu dobře ve vysokohorských podmínkách, a tak ji můžeme potkat například i v Tatrách nebo Karpatech. Limba se od borovice lesní liší hned na první pohled – má kuželovitou korunu a větve až k zemi. Vyrůstá až do výšky 22 m. Husté větve jsou poseté zelenomodrými stříbřitými jehlicemi dlouhými klidně i 12 cm. Protože se na jedné větvi střídá několik ročníků jehlic, vypadá to, že borovice limba nikdy neopadává. Dožívá se 400 a více let.

Něco málo o borovici limba

  • Na krutou zimu je borovice limba moc dobře připravená.
  • Roste v nadmořské výšce nad 1 200 m.
  • Je opravdu houževnatá a díky silné slupce jádra s přehledem vydrží i teploty do – 60 °C.
  • Je oblíbená pro výrobu podlah. Přenáší do nich svou sílu a odolnost.

Severské národy limbu využívají v lidovém léčitelství na problémy s dýcháním. Získávají se z ní cenné esenciální oleje používané v aromaterapii. Mají velmi příjemnou vůni, jsou antibakteriální a podporují vykašlávání. Podlahy z borovice limba ocení ti, kdo mají rádi exkluzivní, přírodní a hlavně originální materiály. Limba je ale ideální i pro alergiky a astmatiky, protože uvolňuje zmíněné silice prospěšné pro celou dýchací soustavu.

Protože se limba musela přizpůsobit drsným vysokohorským podmínkám, je její dřevo velmi silné a odolné. Je světlé, s nápadnými rezavě hnědými letorosty, které následně hnědnou. Díky své kresbě s výraznými suky se borovice limba používá v nábytkářství a také v podlahářství.

I když se borovice limba řadí mezi houževnaté dřeviny, svou tvrdostí se nedá srovnat s dubem. Je sice o něco tvrdší než smrková podlaha, ale přesto ji příliš nedoporučujeme do hodně namáhaných prostor, jako je třeba obývák nebo kuchyně. Je ale ideální do ložnice a dětských pokojů, kde si maximálně užijete její vůni.

borovice-limba-detsky-pokoj


Jak se o podlahu starat?

Je dobré ošetřit ji lakem nebo olejem. Přiklonili bychom se spíše k bezbarvé povrchové úpravě, aby mohla vyniknout krásná kresba dřeva. Konečné rozhodnutí je ale samozřejmě na vás. Jisté je, že s podlahou z borovice limba si domů pořizujete velmi luxusní kousek, který tu bude nejen pro vás, ale i pro vaše děti a vnoučata.

limba-loznice


www.feelwood.cz, www.secacz.cz

feelwood-logosecacz-logo

SaR 4-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop