Rádce na podlahy: <small>3. Řešení podlahy do vlhkých míst i nebytových prostor</small>

Rádce na podlahy: 3. Řešení podlahy do vlhkých míst i nebytových prostor

Komerční sdělení | Pátek, 06. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Třetí díl pořadu Rádce na podlahy se věnuje řešení pokládky podlahy ve vlhkých místech i v nebytových prostorech. V případě, kdy na řádnou průmyslovou podlahu není dostatečná výška, zatížení plochy neodpovídá pohybu regálových zakladačů, anebo je prostor situován na hůře větratelném místě, řešením zde může být litý potěr na bázi cementu.


Cementové lité potěry

Cementové lité potěry jsou vhodné nejen do standardních prostor občanské vybavenosti a obydlí, ale právě i do míst, kde se bude po dobu jejich životnosti vyskytovat vlhkost (bazény, velké koupelny a kuchyně), či na plochy s průmyslovým, ale stále ještě mechanizovaným provozem.

Potěry na bázi anhydritu se do takových prostor nedoporučují. Cementové lité potěry není nutné vyztužovat a navíc nemají tendenci k praskání či kroucení při nižších tloušťkách.

Potěr CEMFLOW je možné dodat a upravit i ve formě LOOK, což znamená, že se potěr zbrousí na viditelné kamínky, vyhlazuje se a napouští, aby mohl sloužit jako přímo pochozí. Každá podlaha je díky tomu originální. Potěr v pohledovém provedení je vhodný i na podlahové vytápění.

9 Cemflow_příjezd techniky a doprava materiálu na stavbu

obr.: Takto vypadá příjezd techniky a doprava materiálu na stavbu. Foto: CEMFLOW


Příprava podkladu

U cementových litých potěrů CEMFLOW od skupiny Českomoravský beton se doporučuje, mimo jiné, užít obvodový pásek v tloušťce 10 mm a obalit jím všechny prostupující prvky. U mokrých provozů se nesmí zapomenout na správné zapuštění odvodňovacích prvků a optimální provedení izolačních límců dle doporučení jejich výrobce.

Rozdílem u cementových litých potěrů je určitě doporučení předinstalovat dilatační a smršťovací spáry. Spárové prvky by měly mít i měkkou izolaci a je možné pořídit i jako „L" profily, které se kotví k podkladu a spára je pak rovná. Smršťovací pole potěru se uvažují o rameni maximálně 6 m, plochy se dělí v poměru maximálně 1:3. Složitější půdorysy je zapotřebí rozumně rozčlenit, přičemž je možné využít poradenství specialistů ze skupiny Českomoravský beton.

 

10 Zpracování_betonu

obr.: Detailní ukázka zpracovávání betonu na stavbě v rukou profesionála. Foto: CEMFLOW


Provádění, ošetřování, vrchní vrstva

Tloušťka litých cementových potěrů se obecně uvažuje minimálně 50 mm, (i vrstva nad podlahové vytápění). Detaily najdete v technickém listě daného materiálu. Potěr se vozí autodomíchávači a čerpá se pístovými čerpadly a gumovými hadicemi. Vlnění se po pokládce provádí dvakrát ve dvou na sebe kolmých směrech, na celý profil a poté do 1/3 tloušťky pomocí nivelačních hrazd. Po druhém vlnění se potěr ošetřuje postřikem proti odparu.

Správné provedení přípravy podkladu a pokládky zajistí soulad s podlahářskou normou ČSN 74 4505 (+ 2mm/2m). Tato rovinnost znamená, že není nutné vyrovnávat povrch a zahlazovat nerovnosti způsobené kupř. vibračními lištami.

 

11 Zpracování_betonu

obr.: Fáze zpracování betonu. Foto: CEMFLOW

Mějte na paměti, že předpokladem realizace kvalitní lité podlahy je úzká spolupráce všech zúčastněných stran. Před pokládkou nabízí skupina Českomoravský beton zdarma konzultaci s technologem.

12 Ošetřování_betonu

obr.: Fáze ošetřování betonu. Foto: CEMFLOW

Více informací a kompletní Rádce na podlahy→


Přečtěte si předchozí dva díly Rádce na podlahy

Rádce na podlahy 1.
 
Rádce na podlahy 2.
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop