Jaký podlahový materiál zvolit na terasu u domu

Jaký podlahový materiál zvolit na terasu u domu

Redakce | Středa, 23. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Bez terasy se dnes žádná zahrada neobejde. Protože navazuje přímo na dům, tvoří spojovací prvek interiéru se zahradou a zároveň prostor, který bývá v exteriéru nejvyužívanější – k letnímu posezení s přáteli, grilování, opalování, odpočinku nebo prostě jen pobytu na čerstvém vzduchu. Terasa má řadu funkcí a vyplatí se proto věnovat jí dostatek pozornosti. Třeba při výběru materiálu, který bude tvořit její povrch.

1. Dřevo


Dřevěný povrch dodá terase pocitově teplý charakter. Dřevo se v horkých letních dnech nerozpaluje tolik jako dlažba či kámen, naopak za vlhka může být kluzké. Kromě domácích druhů, jako je smrk či modřín upravených tlakovou impregnací, se používají zejména exotická dřeva (bankirai, robinie, douglaska), která jsou odolná vůči povětrnostním vlivům.

terasa-drevo

Foto: Martin Zeman

2. Přírodní kámen


Evokuje středomořskou atmosféru, a přitom je extrémně robustní. Každý kámen vypadá trochu jinak a v tom spočívá jeho zvláštní kouzlo. Vybrat si můžeme hladký řezaný kámen, nebo poněkud nerovný kámen štípaný. Povrch se pak upravuje pískováním nebo kartáčováním, aby byla zajištěna neklouzavost kamene.

terasa-prirodni-kamen

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

Četli jste?

jakou zvolit terasu hladkou nebo drážkovanou
 

3. Štěrk


Ať už půjde o ostrohrannou drť nebo drobné, hladké oblázky, jde o materiál inertní, proto je třeba počítat s jeho nerovností a případným roznášením po okolí. Hodí se do přírodních zahrad, případně jako provizorium před finálním ztvárněním terasy. Je příjemný pro chůzi naboso, špatně se ale udržuje(například vyhrabávání spadaného listí).

terasa-sterk

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

4. Umělý kámen


Beton imitující vzhled přírodního kamene. Je cenově výhodnější, pokládá se snadněji, protože má stejnou tloušťku. Vyrábí se z portlandských cementů, kameniva, říčních písků a minerálních barev. Dokonale imituje starou cihlovou, ošlapanou dlažbu, kamenné šlapáky, terakotové dlaždice i tesaný kámen.

terasa-umely-kamen

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

5. Betonová dlažba


Častěji než zámková dlažba se dnes používá dlažba skládaná z menších kostek. Optimální složení betonu, ve spojení s moderní výrobní technologií, zaručují u všech výrobků vysokou pevnost, nízkou obrusnost, mrazuvzdornost a vysokou odolnost jejich povrchu proti vnějším vlivům. Trvalá impregnace zamezuje nasákavosti betonu a výrazně omezuje ulpívání povrchových nečistot.

terasa-betonova-dlazba

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

Náš tip na související článek

dřevěná terasa u dřevostavby
 

6. Oblázky


Kačírek větší frakce můžeme využít pro uložení do betonového lože. Takto vzniklé dlažby můžeme vidět v historických městech Středomoří, vypadají velmi působivě zejména ve větších plochách. Oblázky můžeme třídit podle velikosti nebo barvy a vytvářet tak individuální vzory a motivy. V kombinaci s keramikou je lze použít pro vytvoření mozaik.

terasa-oblazky

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

7. Kombinace


Neotřelé a individuálně pojaté povrchy lze vytvořit ze zbytků různých materiálů. Někdy to může být záměrné řešení, jindy jen chytrý způsob, jak naložit se zbytky různých materiálů. Zkombinujte oblázky se šlapáky z přírodního kamene, betonové desky se žulovými kostkami, štěrk s dřevěnými pražci nebo třeba betonové pražce s trávníkem.

terasa-kombinace-materialu-u-domu

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

Mohlo by vás zajímat

terasa k masivní dřevostavbě
 

8. Betonové dlaždice


Velkoformátové betonové dlaždice jsou k dostání v nejrůznějších tvarech a barvách. Zpracování povrchu, například tryskání nebo mramorování, zajistí mnoho atraktivních designů. Protože mají rovnoměrný tvar, snadno se skládají, důležité je ale dokonalé vyrovnání povrchu před pokládkou. Pro chůzi na boso je příjemná vymývaná dlažba s oblázky.

terasa-betonove-dlazdice

Foto: Katarzyna Bialasiewicz, Dreamstime

9. Ražený beton


Plocha vylitá betonem, do něhož velké razítko otiskne vzor – tak vzniká ražený beton. Betonová deska je aplikována přímo na zhutněné podloží, tloušťka je závislá na předpokládaném zatížení. Kombinací barev a vzorů vzniká téměř neomezená škála povrchů imitujících kámen, dřevo či dlažbu. Plocha je odolná a téměř bezúdržbová.

terasa-razeny-beton

Foto: Martin Zeman, Dreamstime

Autor článku: Martin Klíma


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop