Dřevěná terasa hladká, nebo radši drážkovaná?

Dřevěná terasa hladká, nebo radši drážkovaná?

Redakce | Úterý, 09. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Stejně jako při výběru jakékoliv jiné součásti domu, i u terasy je třeba zvážit mnoho variant a zvolit si tu, která zaujme nejen esteticky, ale bude zároveň funkční. Pokud se rozhodnete pro dřevěnou terasu, budete pravděpodobně hned po výběru dřeviny stát před dilematem, zda je vhodnější drážkované, či hladké terasové prkno.


Dřevěná terasa - drážkovaná

Jedním z hlavních argumentů pro drážkovaný povrch je snížení kluzkosti terasy. Vychází se zde z předpokladu, že při dešti voda postupně odtéká drážkami a povrch, po kterém člověk chodí, je díky tomu relativně suchý a méně kluzký. Aby nedocházelo k zadržování vody v drážkách a tím ke snižování životnosti terasy, je třeba, aby terasa měla alespoň minimální sklon, na což se při návrhu i montáži často zapomíná.

Výzkumný ústav Holzforschung Austria navíc upozorňuje, že četné výzkumy prokázaly, že drážkování nepřispívá ke snížení kluzkosti a z pohledu konstrukční ochrany dřeva je potřeba se na drážky dívat velmi kriticky. Jednak kvůli usazování nečistot a zadržování vlhkosti, jednak kvůli tvoření třísek, které se narušením povrchu zvyšuje. Drážky je tedy možné vnímat spíše jako zažitou součást designu než funkční prvek.

„Drážkované terasy se k nám dostaly v 90. letech společně s importy tropických dřevin z jihovýchodní Asie," doplňuje Michal Popov z obchodního zastoupení SECA. „Terasy se tehdy v těchto oblastech hoblovaly z mokrého dřeva a jednou z výhod drážek bylo zřejmě i to, že zakryly nedokonalosti v opracování. Nicméně zákazníci jsou na drážky u teras zvyklí a mnozí z nich je vyžadují."

drazkovana-terasa-

Foto: Martin Zeman


Dřevěná terasa k dřevostavbě

Dřevěné terasy
 

Dřevěná terasa - hladká

U sibiřského modřínu, který je u českých zákazníků velmi oblíbenou dřevinou, převažují z pohledu SECA argumenty pro volbu hladkého terasového prkna. Z výsledků zkoušek, které pro největšího českého výrobce palubek vypracoval Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně, vyplývá, že za sucha je jednoznačně méně kluzká hladká terasa.

Za mokra je kluzkost mírně nižší u drážkované terasy, ovšem pouze za předpokladu, že je nová a čistá. Když Holzforchung Austria měřil kluzkost znečištěné terasy, byly výsledky výrazně horší a hladké prkno se opět jevilo jako lepší alternativa. Z pohledu snížení kluzkosti se zdá být vhodnějším řešením než prkna s drážkami pravidelné čištění terasy od biofilmu.

„Nicméně pokud považujete drážky za designový prvek, který je vám blízký, určitě mají na vaší terase své místo," doplňuje Anna Slimáčková ze SECA. „V takovém případě doporučujeme zvolit typ drážkování, který poskytuje co nejméně prostoru pro ukládání nečistot, a o terasu pravidelně pečovat."

hladka-terasa

Foto: Martin Zeman

Článek napsala: Klára Popovová


srubyaroubenky-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&roubenky 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2020
Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop