Tisk
Žití v "noře" je pro lidi přirozené - ekosídliště Jižní Chlum

Žití v "noře" je pro lidi přirozené - ekosídliště Jižní Chlum

Petr Houška | Úterý, 13. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Jižní Chlum je stavební lokalita, která se rozkládá na jižním svahu přibližně 3 km severozápadně od centra Zlína. Nabízí výhled do zlínského údolí a na protější zalesněné svahy. Zástavba je koncipována jako vzorové řešení nízkoenergetického bydlení na přechodu městské aglomerace v otevřenou krajinu.


chlum3Základním principem při budování domů v dané lokalitě je uplatnění přírodní architektury. Jednotícím prvkem jsou zelené střechy porostlé vegetací a zadní (severní) stěny domu splývající s okolním terénem, zatímco jižní a východní fasády jsou otevřeny slunci a výhledům do okolí. Díky tepelně akumulačním vlastnostem obklopující zeminy spotřebují tyto domy k zajištění dokonalé tepelné pohody jen čtvrtinu energie ve srovnání s klasickým rodinným domkem. A protože většinu této „zbytkové" energie vyrábějí solární a fotovoltaické panely, jsou domy na Jižním Chlumu jen minimálně závislé na vnějších dodavatelích energií.

chlum4chlum2Také vzhledem k ostatním výhodám (minimální nároky na údržbu, vysoká odolnost vůči požáru, krupobití a větrným smrštím, omezená možnost vloupání atd.) jsou užitné vlastnosti těchto domů výrazně vyšší oproti klasické výstavbě. Vlastní kořenová čistička odpadních vod, vybudovaná v roce 2001 za finanční podpory Dánského výboru pro životní prostředí, zbavuje obyvatele Jižního Chlumu poplatku za stočné. Systém pro zpětné využití přečištěné vody k zalévání a dalším technickým účelům však zároveň snižuje i jejich měsíční výdaje za vodné, především pak v letní „zalévací" sezóně.

chlum1chlum6Iniciátorem a organizátorem výstavby ekosídliště Jižní Chlum je občanské sdružení Zelené bydlení. Jde o neziskovou organizaci, jejímž posláním je propagace, poradenství, odborná a hmotná podpora ekologicky výhodných způsobů moderního bydlení. Projektanti Zeleného bydlení ve spolupráci s odborníky z USA, Dánska a Rakouskavyvinuli optimální postupy, přizpůsobené českým stavebním normám, které byly v praxi ověřeny při I. etapě výstavby ekosídliště Jižní Chlum.

Texty a foto http://www.zelenebydleni.eu/

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop