Původně snili o rekonstrukci venkovské chalupy, nakonec si svépomocí postavili pasivní novostavbu

Původně snili o rekonstrukci venkovské chalupy, nakonec si svépomocí postavili pasivní novostavbu

Redakce | Čtvrtek, 09. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když stojíte před malebnou chalupou v malé jihočeské obci, pravděpodobně v duchu obdivujete, jak pečlivou rekonstrukci této stavbě majitelé dopřáli. Jenže chyba lávky, tahle chalupa klame tělem. Ve skutečnosti je to nový pasivní dům, který dokazuje, že možností ztvárnění energeticky šetrné stavby je daleko více, než si možná stavebníci v první chvíli myslí.

Designérka Zora Stupňánková a její partner Stanislav Baťka nejprve skutečně hledali starou chalupu, kterou by zrekonstruovali. „Sen o venkovské chalupě má snad většina obyvatel městských aglomerací. I nás se zmocnila touha mít svou venkovskou chalupu. Oba jsme měli představu starého malebného zrekonstruovaného stavení s velkou zahradou v malé vesničce, někde uprostřed lesů, kde je možnost aktivního odpočinku a kde se třeba časem usadíme natrvalo," začíná vyprávění Stanislav.

O místě měli majitelé jasno hned. „Každý člověk se asi podvědomě chce vracet do míst, kde už něco prožil. Moje žena trávila dětství na chalupě u hradu Landštejn a zároveň pracovala v nedalekých Slavonicích. Roky jsme krajinu projížděli na kolech, strávili hodiny v lesích a poznávali i pamětihodnosti. Zamiloval jsem si to tady stejně jako moje žena."


Změna plánů

Začalo tedy hledání chalupy k rekonstrukci. Jenže velmi rychle došlo na ztrátu iluzí. „Nabídka byla velká, ale nic neodpovídalo našim představám. Opravdu jsme netoužili po břízolitu, ale ani po ruinách plných plísní a vlhkosti. Několik měsíců jsme strávili hledáním, objížděním, konzultacemi s profesionály. Navíc jsme nechtěli dům využívat jen v létě a zimní provoz starých domů je náročný. V pátek přijedete a pořádného tepla se dočkáte v neděli odpoledne, když odjíždíte," popisuje problém Stanislav. Nakonec oba životní partneři dospěli k závěru, že vysněnou chalupu si postaví.


"Nechtěli jsme dům využívat jen v létě, jenže zimní provoz starých domů je náročný."


Začali jsme si uvědomovat, že pokud chceme mít chalupu v místech, pro která jsme se rozhodli, budeme hledat roky a možná nikdy nenajdeme to, co si představujeme.

Zcela novou, z moderních materiálů, aby odpovídala jejich představám, byla celoročně využitelná, pokud možno energeticky pasivní, ale s dispozicemi opravdového venkovského stavení. Jejich kroky vedly následovně:

  • spojili se s architektem,
  • našli volný stavební pozemek,
  • začali plánovat.

Pod vedením architekta

Návrhu se ujal architekt Mojmír Hudec z ateliéru Elam. „Tvar stavby byly definovaný stavebním úřadem, ale i tak jsme se snažili co nejvíce přizpůsobit okolní zástavbě. Když zkoumáte stará venkovská stavení, zjistíte, že už naši předci dávno před námi využívali principy pasivních domů. Jednoduchý tvar, orientace ke světovým stranám... Je to prostě teorie selského rozumu, ke které se my teď vracíme," vysvětluje architekt.

Majitelé si přáli venkovské stavení s malými okny, architekt je ale přesvědčil, aby se nebáli velkých francouzských oken, která interiér jednak prosvětlí, ale také zajistí v zimě solární zisky. Stejně tak přesvědčil majitele i o snížení počtu pokojů a rozmluvil jim obytné podkroví.

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-5


Výstavba částečně svépomocí

Chalupa je provedena ve zděné technologii z plynosilikátových bloků Ytong s kontaktní izolací z šedého polystyrenu Isover a je založena na betonových pasových základech. Strop nad přízemím je trámový s prkenným záklopem, sedlová střecha je řešena jako hambálkový krov s tradiční krytinou.

Jedná se o nenáročnou jednopodlažní stavbu, kterou majitelé mohli realizovat částečně svépomocí.

Problémy se paradoxně vyskytly při realizaci hrubé stavby. Stavební firma nedodržela předpis pro napojení příček pomocí nerezových pásek, nakonec bylo nutné uložit pásky do maltového lože a zazdít do připravených kapes.

Svépomocí realizovali majitelé například střechu. „Ale odborník byl i tak třeba. Bylo nutné zaříznout latě a prkna. Na takovou práci jsme se opravdu necítili. Takže mistr všech řemesel, která se střechou souvisí, musel přiložit motorovou pilu k dílu. Pak jsme společnými silami doložili zbytek tašek a osadili okapy.“

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-2

obr.: Zora a Stanislav už si zvykli na to, že je kolemjdoucí chválí za zdařilou rekonstrukci. Málokdo pozná, že jde ve skutečnosti o pasivní novostavbu. Foto: Jan Vermouzek

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-3


"Sluneční paprsky dokážou přes velká okna vyhřát prostor i při teplotách hluboko pod bodem mrazu."


Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-okna

obr.: Velká dřevěná okna jsou významným zdrojem solárních zisků. O vytápění se jinak stará rekuperační jednotka a kamna na dřevo. Foto: Jan Vermouzek

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-titulní

obr.: Chalupa měla mít původně malá okna jako stará selská stavení, architekt Mojmír Hudec ale majitele přesvědčil použít velká francouzská okna do zahrady. A ti rozhodně nelitují. Foto: Jan Vermouzek


Okna jako velké téma

Velkým tématem byla okna a stínění, protože Zora několik let působila ve firmě Slavona. „Jasnou volbou bylo dřevo. Nakonec naše 'výběrové řízení' vyhrála okna Progression s rámy zabudovanými v zateplení domu a trojskly," doplňuje Zora. Důležité bylo vhodné stínění velkých oken do zahrady, jinak by docházelo k přehřívání interiéru v letním období.

„Naše chalupa kombinuje přesah střechy a aktivní stínící prvky. Přesahy střechy v létě zabrání slunečním paprskům v přímém kontaktu s okny. Naopak v zimě nízké slunce může interiér příjemně prohřát. Pro aktivní stínění jsme zvolili ZIP screeny od Minirolu. Chtěli jsme i při zatažených roletách vidět ven, což tento systém umožňuje, přitom odráží sluneční paprsky, navíc screenová roleta ochrání i před hmyzem," vysvětluje paní majitelka.

V obývacím pokoji sice najdeme krásná krbová kachlová kamna, ale jako hlavní zdroj vytápění a větrání je použita kompaktní rekuperační větrací jednotka Pichler PKOM4. Ta má zabudovanou akumulační nádrž na teplou vodu s elektrickým dohřevem.

„Vzduchotechnika nám zajistí výměnu vzduchu a kompaktní jednotka čerstvý vzduch přihřívá nebo chladí," upřesňuje volbu paní majitelka. Chalupaření partnery doslova pohltilo. Zora se nyní plně věnuje návrhům vlastních látek a výrobě originálních textilních doplňků, které nabízí prostřednictvím e-shopu Na-chalupu.cz.

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-obyvaci-mistnost-terasa

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-okno


rocenka-pasivni-domy-2020

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu, ve kterém najdete nejen tento článek ale také další zajímavé realizace a informace. Přes 220 stran informací pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-obytna-mistnost

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-kuchyne-001


"Kuchyň není nijak velká, dvěma lidem ale bohatě stačí."


Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-jidelna

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-jidelni-stul

obr.: Výrazným interiérovým prvkem jsou přiznané stropní trámy, textil, keramika a lustry jsou vlastní výroby majitelů z eshopu Na-chalupu.cz. Foto: Jan Vermouzek

 

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-keramika--na-stole

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-loznice


"V ložnice majitelé aplikovali hliněné omítky. Dnes by je podle svých zkušeností volili i do dalších místností, protože pomáhají zvlhčovat sušší vzduch."


Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-postel-loznice

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-zavesy-do-modra


"Při zařizování domu majitelka marně hledala některé kousky, proto se pustila do vlastní výroby a z koníčku se nakonec stala práce na plný úvazek."


Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-detail-zavesu


Zajímá vás jak se chalupa stavěla? Podívejte se Blog o chalupě a chalupaření


5 otázek na majitelku

Jedním ze zdrojů tepla je vzduchotechnická jednotka – proč jste se rozhodli právě pro tento způsob vytápění a naplnil vaše představy?

Zvažovali jsme i pasivní rekuperaci, ale rozdíl v ceně už nebyl tak dramatický, proto jsme dali přednost komfortnějšímu řešení. Opravdu jsme spokojeni. V domě se snadno udrží příjemná teplota s minimálnímu náklady. Jediným úskalím je občas nižší vlhkost vzduchu.

Co byste s ohledem na své zkušenosti doporučili budoucím investorům pasivního domu?

Určitě se nám osvědčil kvalitní a intenzivní stavební dozor (TDI), který kontroloval zpracování detailů, určoval stavební postup a koordinoval správné návaznosti stavebních prací.

Překvapilo vás něčím, ať už pozitivně, nebo negativně, bydlení v pasivním domě? Například odlišný provoz, údržba techniky, atd.

Očekávali jsme kvalitní vnitřní prostředí, ale stejně nás trochu překvapilo, když jsme si ho mohli užít na vlastní kůži. Věděli jsme třeba, jak je důležité stínění, ale když jsme poprvé museli uprostřed zimy při teplotě -15 °C zatahovat screeny, protože jsme měli uvnitř už 27 °C, to bylo trošku překvapující.

Jaké jsou náklady na vytápění domu?

Za elektřinu platíme asi 800 Kč měsíčně. Asi 2x do roka musíme vyměnit filtry v rekuperační jednotce. Ještě protopíme trošku dřeva, když nesvítí sluníčko.

Udělali byste na domě něco zpětně jinak?

Ocenili bychom více skladovacích prostorů. Hliněnou omítku máme jen v ložnici, dnes bychom hliněné omítky využili ve větší části domu. Máme pocit, že opravdu zlepšuje vnitřní prostředí, reguluje vlhkost. V ložnici často věším prádlo, v místnosti je pak díky omítce delší dobu vyšší vlhkost, což oceňujeme s ohledem na vzduchotechnickou jednotku. Můj muž původně hliněné omítky moc nechtěl, ložnice byla takový kompromis.

Zora-Stupňánková
Zora Stupňánková
majitelka chalupy

Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 117,7 m2
  • Užitná plocha: 85,7 m2
  • Konstrukční systém: zděný, Ytong 250 mm, zateplení Isover Grey Wall 240 mm
  • Okna: dřevěná okna Progression a Solid Comfort SC92, celkové UW: 0,69 W/m2K
  • Teplo a větrání: kompaktní rekuperační větrací jednotka Pichler PKOM4, kamna na dřevo
  • Měrná potřeba tepla na vytápění: 20 kWh/m2a
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,104 W/m2K
  • Realizace: svépomocí

Na-chalupu-pasivni-dum-svepomoci-pudorys

Foto: Jan Vermouzek

Text připravil: Ondřej Krejčí

PD - 2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop