Myšlenka nezávislého a minimalistického bydlení se pro ně stala symbolem svobody

Myšlenka nezávislého a minimalistického bydlení se pro ně stala symbolem svobody

Lucie Němcová | Čtvrtek, 14. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Zaseté semínko začalo klíčit, ale že mu to bude trvat přes osm let, nikdo nečekal. Nyní tu však stojí – pasivní dům plný dřeva a hlíny, voní po bylinkách a je domovem dnes již pětičlenné rodině. Cesta ovšem nekončí. Stavba dále zraje, vyvíjí se a její obyvatelé spolu s ní.

Bydleli jsme v cihlovém domě ze 40. let, v jednom z bytů kdysi určených horníkům. Synovi, kterému je nyní deset, byly dva roky. Tehdy jsme se rozhodli, že se přestěhujeme do mé rodné vesnice, kde mám velkou část své rodiny. Vybrali jsme pozemek na okraji v území pro budoucí zástavbu a dohodli se s majitelem. Tehdy jsme ovšem ještě netušili, co nás čeká.


Pozemek = běh na dlouhou trať

Přes pozemek vede vysokotlaký plyn, takže velká část nešla zastavět. Proto máme velkou zahradu a také jistotu, že minimálně 80 metrů okolo nás nic nevznikne. Pozemek byl sice výhledově určen pro zástavbu, ale byla potřeba ještě změna územního plánu.

Současně probíhala pozemková úprava v celé obci a proces natáhlo také územní řízení pro kořenovou čistírnu a zdržení výstavby sítí a přístupové cesty. Všechny potřebné úkony trvaly nakonec dlouhých osm let. K našemu synovi přibyly dvě dcery, a došlo proto v průběhu i na drobné dispoziční změny v projektu.

pasivni-dum-AB-atelier-pozemek

Typologie: Nenápadný, přízemní a dřevěný dům s pultovou střechou citlivě zakončuje vesnickou zástavbu. Foto: Martin Zeman


Nezaměnitelný rukopis architekta

Než jsme si vybrali našeho architekta, navštívili jsme několik jeho domů. Každý byl jiný, ale měly něco společného. Možná je to i tím, že si jej vybírají podobně naladění lidé. Jeho styl nás oslovil. Třeba pro něj typické kontrasty oblých a rovných stěn. Měli jsme jasno, že dřevostavbu chceme právě od něj.

pasivni-dum-AB-atelier-terasa

Foto: Martin Zeman


Od vize domu svépomocí jsme upustili

Původní naivní představa byla, že si dům postavíme svépomocí z balíků slámy. Po účasti na několika workshopech jsme však museli uznat, že to nepůjde. Je to velmi pracné. Musíte mít spoustu pomocníků a v dnešní době nikdo nemá čas trávit půl roku na něčí stavbě.

S těžkým srdcem jsme tedy vyškrtli slámu a souhlasili, že si dům necháme postavit. Možná bychom dokázali svépomocí něco ušetřit, ale bylo pro nás lepší a vydělávat peníze tím, co umíme, a pak investovat do domu. Kdybychom se pustili do stavby sami, udělali bychom samozřejmě i první chyby.

A jelikož stavíme jeden dům za život, zdálo se nám jako lepší řešení přenechat tuto činnost odborníkům. Navíc jsme po dlouhém čekání nechtěli strávit další dva roky stavbou. Bylo pro nás důležité, aby děti mohly dům, zahradu i okolí užívat co nejdříve.

pasivni-dum-AB-atelier-sklon-strechy

Udržitelný zdroj: Energie ze slunce získávaná skrze fotovoltaické panely, je jedním ze zdrojů tepla pro dům. Foto: Martin Zeman


Realizace dřevostavby v minimálním čase

Schvalovací proces sice trval věčnost, ale samotná realizace pouhých pár měsíců. V květnu stavba započala a přesně 23. prosince jsme přebírali klíče. Po zvažování jsme na doporučení vybrali menší realizační firmu. Přestože měla ve srovnání s velkou věhlasnou společností mnohem méně zkušeností, líbilo se nám, že staví třeba jen dva, tři domy za rok. A byla to úžasná cesta.

Věřím, že jak pro nás, tak pro ně. Nálada v průběhu byla moc hezká, čehož si velmi považujeme. Zpočátku jsme byli ostražití, protože nás všichni varovali před peklem – nedodrženými termíny, navýšením rozpočtu a dalšími katastrofami. Nakonec jsme však díky této firmě dokonce ještě něco ušetřili.

pasivni-dum-AB-atelier-chodnicek-kolem-domu

Dřevěné lamelové panely: praktický i estetický prvek, který kryje, stíní, odděluje i zkrášluje. Foto: Martin Zeman

"Baví nás myšlenka ostrovního nezávislého domu a tak pořád vymýšlíme, kde bychom ještě mohli být samostatnější."

Zuzana a Ondřej
Zuzana a Ondřej
majitelé domu

Dispozici kraluje kuchyně

V dispozici domu pro mě byla zásadní kuchyně a výhled z ní. Často vařím a je pro mě důležité, abych odtud měla přehled. To se opravdu povedlo, vidím po celém obývacím prostoru, do dětských pokojů i do krajiny. Ložnice je menší, než jsme původně plánovali. Kvůli posunuté příčce se nevešla vestavná skříň. Máme zde pouze úložné šuplíky pod postelí a po dvou letech zjišťujeme, že nám stačí.

pasivni-dum-AB-atelier-kuchyne-z-palet

Recyklace: Na kuchyňské lince je uplatněna použitá dřevěná paleta. Majitelé si přáli co nejvíce zdejších a lokálních prvků a materiálů a také využití těch už jednou použitých. Foto: Martin Zeman

Zajímavosti dispozice

  • Dva dětské pokoje jsou zatím propojeny do jednoho. V budoucnu je může rozdělit příčka.
  • V domě je pouze jeden záchod a jedna koupelna.
  • V rámci obývacího pokoje je pracovna a vyvýšené patro na spaní pro hosty. Schodiště slouží současně jako knihovna. Multifunkčnost zařizovacích předmětů je důležitá.
  • Na severní straně domu je nevytápěná část, kde jsou dvě velké místnosti na kola, zahradní náčiní a další vybavení a také spíž na potraviny.

pasivni-dum-AB-atelier-kuchynska-linka

Minimalismus: Co nejméně věcí v domě znamená i chytré spotřebiče mnoha funkcí v jednom, aby kuchyně zůstávala minimalistická a prostorná. Lví podíl na tom ovšem má i špajz v nevytápěné části domu. Foto: Martin Zeman


Méně věcí v domě, více radosti

Mít co nejméně věcí je našim cílem v celém domě. Chtěli jsme malou stavbu, aby už to samo o sobě vytvářelo předpoklad, že budeme žít šetrně. Celý objekt má pouze 97 metrů čtverečních. Když jsme si byli prohlížet realizované stavby a procházeli se v jedné z nich, pozitivně tam hodnotili množství úložného prostoru pod střechou.

Pro nás to ale bylo mínus. Ve chvíli, kdy máme úložný prostor, přirozeně ho zaplníme. A to my nechceme. Proto jsme jím šetřili. Dům ale naopak disponuje ze severní části dvěma nevytápěnými místnostmi, které tak suplují zahradní domek a sklep. Na zahradě tak už nemusíme nic budovat.

pasivni-dum-AB-atelier-obytny-prostor

Hliněné omítky: Z hrubých hliněných omítek z místní hlíny vykouzlíte pouze oblé hrany, které pak dělají s interiérem divy. Hliněné omítky navíc krásně pracují s vlhkostí. Čerstvě pověšené prádlo je do večera suché, omítky vlhkost pohltí a posléze zase pomalu uvolní. Foto: Martin Zeman


Podporující detaily v domě

Neustále nás překvapuje, jak dobře do detailu je dům vymyšlený, aby se v něm dobře žilo. Kromě mnoha praktických a krásných detailů, které si uvědomujeme při každodenním užívání, (od řešení oken, průhledů, okenních ostění až třeba po umístění dřeva do krbu) si po předchozím bydlení považujeme ticha, které tu panuje a po letech konečně také života s dětmi v rodinném domě s velkou zahradou.

pasivni-dum-AB-atelier-ulozny-prostor

Zařizovací předměty: Schody a knihovna v jednom jsou ukázkou multifunkčnosti prvků interiéru. Foto: Martin Zeman

10 technických faktů o dřevostavbě

  • Za oblou stěnou v centru dispozice je schovaná technická místnost s velkou akumulační nádrží. Díky tomuto umístění jsou rozvody v domě krátké.
  • Tato oblá stěna je vyzděna z odpadových cihel, které vznikají při výrobě cihlových pásek. Tomu odpovídá i nízká pořizovací cena. Nevýhodou byla naopak velká pracnost, která cenu opět zvedla.
  • Vodu ohřívá fotovoltaika. Do budoucna možná bude systém ještě rozšířen.
  • Původně byly v projektu pro ohřev vody navrženy teplovodní kolektory, časem se však fotovoltaika ukázala jako efektivnější a projekt byl pozměněn.
  • Užitková i topná voda je primárně ohřívaná v integrovaném zásobníku sluncem pomocí fotovoltaiky a také krbovými kamínky. Na nouzový záložní ohřev je v zásobníku topná spirála a jednou možná na větrném návrší doplní dům větrná turbína, která jej posune k ještě větší nezávislosti.
  • Dům není připojen na kanalizaci, na pozemku je vlastní kořenová čistírna.
  • Černá a šedá voda odtéká do čtyřkomorového septiku, protéká horizontálně i vertikálně přes kořenový systém do jímky, odkud je využita na zahradu. Tuto vodu lze zpětně využít i na splachování, zatím ji ale všechnu využijeme na zahradě. Vlastní čistírna však není jen tak, musíte být obezřetní, co do dopadu lijete. Věděli jste například, že pokud se do septiku dostanou antibiotika, naruší zdejší bakteriální procesy?
  • Od původní touhy mít kompostovací záchod majitelé upustili. Ukázal se jako poměrně vysoká investice s ne úplně ideálním komfortem pro pětičlennou rodinu. Navíc čistička k provozu potřebuje živiny.
  • Vzduchotechnika je slyšet minimálně a nijak neruší. Určité nepohodlí z hlediska akustiky ale vytvářejí skuliny pod dveřmi, kterými je nasáván odpadní vzduch. Dveře pak tolik zvukově neizolují.
  • Pro majitele bylo důležité, aby dům byl úsporný. Pasivní standard postupně po konzultacích s architektem vyplynul jako nejlepší volba, i když konkrétní čísla nebyla cílem.

pasivni-dum-AB-atelier-pracovna

Vlastní prostor: Pracovní kout krytí patrem pro spaní. Pravda, někdy prý v domě chybí nějaká „zašívárna". Do budoucna možná na zahradě vyroste jurta pro děti, aby měly svůj vlastní oddělený prostor, až budou větší. Foto: Martin Zeman

Otázky na architekta


Co se vám vybaví jako první při vzpomínce na tento dům?

Bez přemýšlení to je pocit harmonie a souladu, který prostupoval všemi fázemi projektu, realizace a nevytrácí se ani při návštěvách, kdy sem mohu přivádět nové klienty na exkurze. Příjemné bylo pozorovat, s jakou noblesou a přirozeností si klienti dokázali srovnávat priority a cíle svého soužití.

Stačilo dobře poslouchat a hledání optimálních řešení vyvstávalo z této logiky souvislostí a potenciálů okolností krásného místa stavební parcely. Byla to pro mě radost, asistovat u toho jak se samozřejmostí a bez patosu se investoři snaží žít podle hesla „myslet globálně na celou planetu a jednat vesele lokálně udržitelně ve své rodině".

Přinesl nějakou novou zkušenost?

Asi největším překvapením bylo, že na realizaci už je možné si vybírat firmu, která umí organizovat dřevostavbu – rodinný dům. Tím, že se nerozbíhá do velkého počtu rozpracovaných realizací, ale promyšleně dodržuje harmonogram stavby a koncentruje se na cíl, jak ji dokončit co nejefektivněji a nejrychleji, vytváří největší přidanou hodnotu v kvalitě provedení, spokojenosti klienta i svému zisku. Přitom jde o stavbu s řadou netradičních řešení, včetně realizace hliněných omítek, které jsou při aplikaci do značné míry ovlivňovány aktuální klimatickou situací. Sám jsem nedůvěřoval, že termín dodrží. Dodrželi.

Zásluhou investorů je, že v nabídce firem dokázali rozpoznat tento potenciál, přestože dodavatelská společnost neměla dlouhou historii v realizacích staveb. To byla ale možná jejich výhoda, protože původně jen dodávali technická zařízení pro stavby a ty je nutné dobře koordinovat, takže když se rozšířili na kompletní dodávky staveb, tuto dovednost v sobě zachovali v míře pro naše stavebnictví netradiční.

Co pro Vás bylo největší výzvou?

Nevím co největší, ale třeba zajímavé bylo, jak probíhala optimalizace velikosti oken. Nádherný výhled sváděl k velkému prosklení, ale díky návrhovému optimalizačnímu programu jsem mohl poskytnout podklady, ze kterých se mohli poučeně rozhodnout průnikem ceny, zvyšováním rizika přehřívání prostoru a estetikou výhledu. Kupodivu výsledné rozhodnutí se ukázalo jako prozíravé. Větší prosklení by nebylo praktické ani příjemné. Myslím, že prostory, které poskytují pouze otevřenost bez možnosti stulit se v jiné části do intimity, kulhají na jednu nohu.

Jaký detail by neměl uniknout naší pozornosti?

Pokaždé když sem přicházím na návštěvu, tak mě znovu překvapí, že je dům prostorově minimalistický, ale přesto působí vzletně a optický dojem z pobývání v něm je prostornější, než jaké jsou skutečné rozměry. Podíl na tom má prolínání a stupňování prostoru.

Od vstupu se zvyšuje a rozbíhá k dětským pokojům i do kuchyňského koutu. Do společenské části se pak roztáčí okolo měkké linie příčky k archetypálnímu zdroji tepla s ohněm. Doslova se příchozímu rozestupuje a vrcholí výhledem do údolí přes nárožní okno.

Přitom oblá příčka není samoúčelný tvar. Obtéká kulatou akumulační nádrž v technické místnosti, která je logicky situována v centru dispozice. Aspekty technické, technologické a potřeby zdravého pohodlí v domě jsou tak přirozeně zasnoubeny s estetikou domu. Mám radost, když se s minimem prostředků daří nalézat cesty k maximálnímu efektu.

Aleš Brotánek
Akad. arch. Aleš Brotánek
AB ateliér Brno a.r.o. spol. s.r.o.

pasivni-dum-AB-atelier-interier-loznice

Barevnost: Tmavohnědá v ložnici je příjemná a podporuje relaxaci. V omítce jsou přimíchány také různé bylinky, což prý zpočátku úžasně vonělo. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Historicky první obyvatelé dřevostavby, kteří oslavují omezené úložné prostory a žijí mimo jiné přístupem minimalismu, čili nehromadění věcí a „bezodpadové" domácnosti. Životní filozofie mně blízká, a tak není žádný div, že mi tu bylo blaze a rozhovor se linul všemi možnými směry.

Návštěva byla také dalším potvrzením, že radost z bydlení a potažmo ze života není přímo úměrná metrům čtverečním, ani ceně domu, jako spíš schopnosti ocenit, co máme, harmonickému soužití s místem i přírodou a kvalitě mezilidských vztahů.

A jak tomu může napomoci dům? Třeba tím, že nás víc spojuje, než odděluje, že nás učí, jak hospodařit s vodou, teplem a vnímat, že veškerý komfort není samozřejmost, nebo tím, že nám nekompromisně nastaví prostorový limit a učí nás nehromadit věci.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Typ domu: téměř pasivní, dle PHPP 19 kWh/m2a
  • Zastavěná plocha: 120,2 m2
  • Užitná plocha: 98,5, m2
  • Konstrukční systém: fošinkový stěnový skelet kombinovaný s I nosníky v podlaze a střeše založený nad terénem na pilířkách
  • Teplo a větrání: fotovoltaika, krbová kamna, kaskádové větrání řízené čidlem CO2 s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,097 W/m2K
  • Projekt 2010-12: aktualizace prováděcího projektu 2014, acad. arch. Aleš Brotánek, AB ateliér Brno a.r.o. spol. s r.o., www.ABatelier.cz

pasivni-dum-AB-atelier-pudorys

DaS 2-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop