Pasivní ekologickou dřevostavbu si postavili v borovém háji

Pasivní ekologickou dřevostavbu si postavili v borovém háji

Redakce | Úterý, 30. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Borový háj a několik nádherných vzrostlých stromů, mezi nimiž se vyjímal košatý ořech královský. Tak vypadala zahrada, na níž se noví majitelé rozhodli postavit svůj dům. Návrh realizaci stavby svěřili firmě na doporučení svého známého. Po několika měsících plánování a stavění našla mladá čtyřčlenná rodina nový domov v moderní ekologické dřevostavbě úzce propojené s okolím.


Moderní dřevostavba v obci

Harmonické bydlení a intenzivní sepjetí s přírodou. Tak na vás zapůsobí tato dřevostavba postavená v obci Zvole v okrese Praha-západ. „Architektura by měla vždy odrážet nejen vkus stavebníka, ale také plně respektovat místo a jeho kolorit. I proto projektant zakomponoval výhled do krajiny již do samotného projektu stavby," vysvětluje Ing. Petr Filip, majitel realizační firmy, která měla na starosti kromě stavby mimo jiné i energetickou koncepci a projekt celého domu.

moderni-pasivni-drevostavba-cely-dum

Foto: Peter Fabo


"Dům má jednoduchý obdélníkový tvar s mírně sklonitou plechovou střechou."


moderni-pasivni-drevostavba-propojeni-s-terasou

Foto: Peter Fabo


Čistý dizajn a souznění se zahradou

Část pozemku tvoří borový háj, druhé části dominuje vzrostlý ořešák. Pozemek je navíc dostatečně rozsáhlý, což umožnilo navrhnout zde jednopodlažní dům s velkými okny a prostorným krytým zápražím. Právě ono značně rozšiřuje obytnou plochu a dokonale propojuje interiér s exteriérem. Velká okna v obývacím pokoji se navíc dají posouvat, a udržují tak přímý kontakt se zahradou. Obytná plocha se přirozeně stává její harmonickou součástí.

Praktickým aspektem krytého zápraží je rovněž stínění proti dešti a slunci. Hlavní obytný prostor je otevřen do prosvětlené části zahrady k jihu a východu. Obyvatelé mají díky tomu výhled na starý ořech i další vzrostlé stromy a keře, mimo jiné na nádherný vzrostlý modřín.

Zahrada sama se tak stává živým obrazem, jenž se proměňuje napříč ročními obdobími. Zhruba polovina jižní fasády je stíněna borovým hájem, jsou zde proto umístěny pomocné prostory – nevytápěný sklad a technická místnost. Dětské pokoje jsou pak orientovány k západu.

moderni-pasivni-drevostavba-predek-domu

Foto: Peter Fabo

moderni-pasivni-drevostavba-terasa

Foto: Peter Fabo


"Zahrada se stává živým obrazem, jenž se proměňuje napříč ročními obdobími."


moderni-pasivni-drevostavba-stit-domu

Foto: Peter Fabo

moderni-pasivni-drevostavba-pozemek

Foto: Peter Fabo


Pasivní dřevostavba v souladu se životním prostředím

Majitelé s architektem a projektantem hledali řešení šetrné nejen k plánovanému rozpočtu budoucích obyvatel, ale také k životnímu prostředí. Výsledkem je impozantní dřevostavba v pasivním standardu. Při konstrukci i celkovém materiálním řešení stavby vycházel projektant výhradně z přírodních zdrojů.

Stěny tvoří lehký dřevěný skelet, dřevovláknité a minerální skelní izolace. Veškeré použité dřevo je bez nátěru, takže v budoucnu nebude nutné jej nijak udržovat, a po jeho dožití nevznikne nebezpečný odpad. Výrazným prvkem je rovněž dřevěný obklad fasády, na níž se kombinují dvě dřeviny. Na fasádu přímo vystavenou dešti je použit odolný modřín. V krytém zápraží jsou pak použity hladké a jemné jedlové palubky.

„Již ve fázi projektu se počítalo s přirozenými vlastnostmi obou dřevin, tedy s proměnou jejich zbarvení v čase. Odolnější modřín získá díky dešti postupně příjemnou šedou patinu, zatímco hladká jedle bude pouze lehce tmavnout a zůstane pořád hezká, hladká a jemná. Časem tak vznikne zajímavý kontrast mezi těmito dvěma materiály," vysvětluje Petr Filip.

Dům se tedy bude s přibývajícími léty měnit, stejně jako se bude proměňovat zahrada a vlastně i samotní majitelé. Jak již bylo zmíněno, dřevostavba je postavena v pasivním standardu. Okna tvoří dřevěné rámy s izolačním trojsklem, přísun čerstvého vzduchu a zároveň i úsporu energie na vytápění zajišťuje větrací systém s rekuperací tepla.

Zdrojem energie pro vytápění a ohřev je tepelné čerpadlo voda/vzduch. Finální dokončení domu a zahrady ve Zvoli u Prahy čtyřčlennou rodinu ovšem teprve čeká. Plánuje hlavně dotvořit rozkvetlou zahradu, kryté parkovací stání pro dvě auta, nové oplocení a kryté venkovní posezení s krbem. Hledá i nové možnosti vyžití pro dvě ratolesti a přemýšlí o originálních herních prvcích.

moderni-pasivni-drevostavba-obytny-prostor

Foto: Peter Fabo

moderni-pasivni-drevostavba-kuchyne

Foto: Peter Fabo


rocenka-pasivni-domy-2021

Zajímá vás jak se bydlí v pasivním domě? Objednejte si novou ročenku PASIVNÍ domy 2021!

V souvislosti s přiručkou " Zdravý dům od základů" je vhodnou inspirací pro výběr zdravého domu naše nová ročenka PASIVNÍ domy 2021, která vás blíže seznámí s bydlením v pasivním domě ať už zděném nebo dřevěném. Ročenku si už nyní můžete objednat za pouhých 95 Kč.

KOUPIT ročenku PASIVNÍ domy 2021 →

 

moderni-pasivni-drevostavba-interier

Foto: Peter Fabo

moderni-pasivni-drevostavba-koupelna

Foto: Peter Fabo

Technické parametry

  • Měrná potřeba tepla: 18 kWh/m2/a (pasivní dle TNI)
  • Konstrukční systém: lehký dřevěný skelet, obvodové stěny z kolíkovaných nosníků, střešní vazníky, difuzně otevřená dřevostavba, systém Chytrý dům
  • Zastavěná plocha: 187,7 m2
  • Užitná plocha: 153,8 m2
  • Počet osob v domácnosti: 4
  • Způsob vytápění/ větrání: Zdroj tepla pro vytápění a ohřev TV je tepelné čerpadlo vzduch/voda, větrací systém s rekuperací
  • Roční náklady na vytápění/ohřev TV: 5 800 Kč (při ceně 3,5 Kč/kWh)
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Ondřej Kaluš
  • Projekt, realizace, energetická koncepce: Chytrý dům s.r.o., www.chytry-dum.eu
PD 2021

Další pasivní dřevostavby realizované stejnou firmou

Jana s Janem vyměnili panelákové bydlení za elegantní pasivní dřevostavbu, která je chráněná odolným pláštěm proti větru
 
Do staré stodoly vestavěli dřevostavbu a získali moderní domov s neopakovatelnou atmosférou
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop