Počet nových pasivních domů v Česku loni vzrostl zhruba o třetinu!

Počet nových pasivních domů v Česku loni vzrostl zhruba o třetinu!

Redakce | Čtvrtek, 01. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Počet nově dokončených pasivních domů, tedy domů s velmi nízkou spotřebou energie, loni v Česku meziročně vzrostl zhruba o třetinu na 1600. Celkově jich je asi 8800. Většinou jde o rodinné domy. ČTK to sdělil ředitel Centra pasivního domu Tomáš Vanický. Podíl nových pasivních domů na celkovém počtu nově postavených rodinných domů loni stoupl o 2,5 procentního bodu na 8,3 procenta. Podle Českého statistického úřadu bylo v Česku loni dokončeno 19.248 rodinných domů, meziročně o 0,1 procenta více.


Pasivní domy na vzestupu

"Díky kontinuální podpoře Státního fondu životního prostředí do udržitelných opatření vedoucí k připravenosti na změnu klimatu se domy s velmi nízkou potřebou energie těší stále většímu zájmu. Pouze v oblasti podpory pasivních domů a domů s velmi nízkou potřebou energie bylo v uplynulém roce podáno více než 1500 žádostí," uvedl Vanický.

Ne všichni stavebníci pasivních domů podle něj žádají o státní podporu. Z dostupných informací proto centrum usuzuje, že novostaveb směřujících k pasivnímu energetickému standardu bylo loni zahájeno zhruba 1600. "Tento nárůst je způsoben jak zpřísňováním legislativy směrem k budovám s téměř nulovou spotřebou energie, tak odhodlanosti lidí více investovat do zdravého bydlení s nízkými provozními náklady," uvedl dále Vanický. Pro pasivní dům je klíčové zpětné získávání tepla, takzvaná rekuperace, kdy systém trubek vyměňuje vzduch a teplo zůstává uvnitř.

prvna-pasivni-dum-1990

obr.: Úplně první pasivní dům na světě vyrostl v německém Darmstadtu v roce 1990. Foto: Wolfgang Feist


První dům, kterému se říká pasivní, byl postaven v roce 1990 v německém Darmstadtu.


prvni-pasivni-dum-po-25-letech

obr.: Renovace prvního pasivního domu po 25 letech od jejího vzniku. Foto: Wolfgang Feist


Příklady projektů staveb v pasivním standardu

Zájem o pasivní energetický standard podle Vanického roste nejen u rodinných domů. "V bytové výstavbě je stále lídrem trhu společnost JRD, která loni prodala 176 bytů s nízkou potřebou energie pro zajištění požadovaného tepelného komfortu a zdravého vnitřního prostředí. Nárůst zaznamenáváme i ve veřejném sektoru, kde žádosti o podporu k financování přesáhly miliardu korun," doplnil Vanický.

Centrum pasivního domu podle něj eviduje zvýšený zájem o výstavbu základních a mateřských škol, dále veřejných knihoven, hasičských stanic, úřadů práce a dalších veřejných budov.

Příklady bytových domů z posledních let jsou projekty Ecocity Malešice nebo Hyacint Modřany v Praze. V pasivním standardu byly postaveny třeba i:

  • mateřská škola v Moravských Budějovicích nebo Semilech,
  • základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích,
  • základní škola v Židlochovicích, dům pro seniory v jihomoravských Modřicích,
  • nemocnice v Olomouci a ve Šternberku,
  • veřejná knihovna v Rožnově pod Radhoštěm.

rocenka-pasivni-domy-2021

Zajímá vás jak se bydlí v pasivním domě? Objednejte si novou ročenku PASIVNÍ domy 2021!

V souvislosti s přiručkou " Zdravý dům od základů" je vhodnou inspirací pro výběr zdravého domu naše nová ročenka PASIVNÍ domy 2021, která vás blíže seznámí s bydlením v pasivním domě ať už zděném nebo dřevěném. Ročenku si už nyní můžete objednat za pouhých 95 Kč.

KOUPIT ročenku PASIVNÍ domy 2021 →

 


Tomáš Vanický: Pasivní standard
 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop