Seriál: Od záměru po realizaci dřevostavby z masivu (1)

Časopis sruby&roubenky 4/2013
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 4/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 40 Kč
Objednat časopis
Tisk
Seriál: <small>Od záměru po realizaci dřevostavby z masivu (1)</small>

Helena Petáková | Pondělí, 28. duben 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Krok za krokem jsme vás v časopise sruby&roubenky provedli všemi fázemi stavby rodinného domu ze dřeva - od počátečního nápadu až po kolaudaci. Stručný souhrn jednotlivých bodů, jimiž při stavbě budete muset projít, najdete pdfZDE. Jak postupovat, co vás čeká, na co si dát pozor, na co nezapomenout? Až budete mít odškrtnutý i ten poslední bod, stanete se majitelem svého srubu nebo své roubenky! V průvodci jsou uvedená také čísla vydání časopisu, ve kterých jsme konkrétní tématiku popsali podrobně. Články najdete i na webových stránkách, právě jste otevřeli díl první: Jaký dům si vybrat.

Srub, roubenka, nebo poloroubenka? V našem seriálu si nejprve položíme otázku mnoha budoucích majitelů staveb z masivního dřeva a tou je volba vzhledu a typu domu, se kterou souvisí i rozložení místností v domě. Rozhodnutí, v jaké dřevostavbě budeme bydlet, bychom měli provést ještě před výběrem stavebního pozemku a až podle něj hledat vhodnou lokalitu pro vybraný typ domu. Na stavebním a obecním úřadě zároveň získáme informace, zda je možné námi uvažovanou stavbu na pozemku realizovat a zda pro pozemek neexistují regulativy, které by stavbu srubu nebo roubenky omezily nebo znemožnily. Toto se týká hlavně chráněných krajinných oblastí a památkových zón.

Chaloupka nebo moderní dům

Stejně tak je potřeba se rozhodnout, zda dáváme přednost domu tradičnímu nebo modernímu. I to může napovědět při výběru lokality a pozemku pro jeho stavbu. V případě poloroubenek se většinou ctí tradičnější pojetí stavby. Roubenky a sruby lze navrhnout jako stavbu tradiční i jako stavbu moderní. Tradiční domy mají většinou obytné podkroví se sklonem střechy mezi 40 a 45 stupni a obdélníková okna dělená mřížkami. Modernější pojetí srubů a roubenek se vyznačuje většími prosklenými plochami, často se navrhují i celé prosklené štíty a atypická okna, sklon střechy bývá nižší.

V poslední době se čím dál častěji projektují sruby a roubenky jako přízemní stavby bez patra. Pro takový bungalov jsou vhodnější větší a rovinatější pozemky, v případě svažitého pozemku musíme počítat s vyššími náklady na terénní úpravy, zemní práce a základy. Jeho hlavní výhodou je, že nás nečeká každodenní chození do schodů a dům je možné řešit jako bezbariérový. V přízemních srubech a roubenkách také odpadají některé komplikace spojené se sedáním stavby a to hlavně u stoupaček a také u schodiště. Odpadá také nutnost realizace nosné stropní konstrukce. Další výhodou je, že máme možnost propojit se zahradou více obytných místností.

Nevýhodou je zmiňovaná potřeba většího pozemku a musíme také počítat s maximální délkou rovné stěny, která u srubů a roubenek není neomezená jako u zděných domů. Na stavebním úřadě je také potřeba ověřit, zda na našem pozemku povolí nižší sklon střechy, který bungalovy většinou mají.

Místnosti v domě

Ještě před návštěvou architekta si uděláme představu, jaké místnosti v domě chceme, a pokud jsme se nerozhodli pro bungalov, tak i o tom, které místnosti budou v přízemí a které v podkroví. Ze své praxe projektanta srubů a roubenek mám zkušenost, že nejčastěji projektovaný dům je obdélníkového tvaru o zastavěné ploše cca 100m2 a s obytným podkrovím. Zkusme se podívat, co se do takto velkého domu vejde za místnosti.

Začneme v přízemí, tam, kde se do domu vchází, a to u zádveří. Zádveří by mělo být dostatečně prostorné, aby se v něm rodina "nepobila", když přijdou společně všichni domů. Měl by tu být prostor na botník, věšáky, lavici a případně i na volně stojící nebo vestavěnou skříň. Další možností je rozšíření zádveří o malou šatnu. Ze zádveří většinou vstoupíme do haly, ze které vedou dveře do všech ostatních místností. Je však také možné spojit zádveří a halu do jednoho většího prostoru.

V každém domě by měla být v přízemí technická místnost, kam umístíme veškerou technologii (kotel, tepelné čerpadlo, boiler, vodárnu, centrální vysavač atd.). Pokud nechceme mít pračku v koupelně, tak i tu můžeme postavit do technické místnosti. Vhodné je umístit zde také výlevku nebo technický dřez. Dále je možné v přízemí takto velkého domu vybudovat pokoj pro hosty nebo pracovnu, v případě potřeby může tato místnost sloužit jako ložnice. Další nezbytnou místností přízemí je samostatné WC s umyvadlem, často se místnost WC rozšiřuje i o sprchový kout, nebo se zřizuje samostatná koupelna.

Největším prostorem přízemí je obytná část, ve které se většinou spojuje obývací pokoj, kuchyně a jídelna do jednoho otevřeného celku. Z této obytné části vede často schodiště do podkroví, může být ale umístěné i v hale, aby se při vstupu do podkroví nemuselo procházet obývacím pokojem nebo kuchyní.

Do prostoru obývacího pokoje nebo kuchyně se často projektuje krb nebo kachlová kamna. Kamna je možné navrhnout i s místem na vaření, potom je vhodné je umístit tak, aby byla vařící část kamen přístupná z kuchyně. Je také potřeba myslet na umístění televize (pokud v domě bude), což někdy v otevřeném prostoru bývá problém. Není vhodné zasadit ji hned vedle krbu nebo kachlových kamen, které jsou většinou dominantou místnosti, a moderní televize postavená kousek vedle krbu působí velice rušivě.

U srubů a roubenek se často realizují kryté terasy, proto je potřeba také vyřešit, odkud na takovou terasu vycházet. Zda z obývacího pokoje nebo z kuchyně s jídelnou.

Do podkroví se v takto velkém domě bez problému vejdou tři pokoje nebo ložnice, koupelna, WC a šatna. U schodiště je možné ponechat malou galerii, aby nebyly schody zavřené mezi dvěma stěnami. Nad obývacím pokojem nebo kuchyní se často ve srubech a roubenkách ponechává otevřený průhled bez stropní konstrukce na galerii v podkroví. V takovém případě musíme počítat s tím, že se nám zmenší prostor pro místnosti v podkroví.

Další stavby na pozemku

Při stavbě domu musíme také zvážit, kde budou parkovat auta majitelů, kam dáme sekačku, lopatu, rýč, kola a spoustu dalších věci, které k rodinnému domu a k životu v něm patří. Sruby a roubenky mají často garáž nebo přístřešek pro auta jako samostatnou stavbu, nebo se přístřešek napojí na rodinný dům a slouží i jako závětří před vchodovými dveřmi. Pokud se garáž nebo přístřešek staví samostatně, je možné ho spojit se zahradním skladem. Dále se často navrhují samostatně stojící altány s posezením a grilem nebo venkovní sauny, bazény, jezírka atd. Vhodné je tyto doplňkové stavby řešit současně s návrhem domu, aby se vše v rámci pozemku dobře vymyslelo jak z hlediska umístění staveb, tak kvůli přívodům instalací a elektřiny, a také, aby se všechny stavby na pozemku architektonicky sladily.

Autor: Daniel Vlček

Pokračování ZDE

Vlček

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizace”

  • +PLUS DŮM FischerHaus

    +PLUS DŮM FischerHaus

    K padesátiletému výročí založení společnosti FischerHaus byl veřejnosti představen vzorový +PLUS dům „GENERATION X“, který splňuje nejnáročnější kritéria na moderní velice…

  • Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Postavit si nový dům na klíč je dnes již jakýmsi standardem. Ne všechny firmy ale dokážou nabídnout dokonalý komfort výstavby spojený s výhodnou cenou. I proto se vyplatí přečíst si…

  • Na dřevostavbě šetřete chytře

    Na dřevostavbě šetřete chytře

    Ten, kdo při stavbě nového domu nemusí řešit finance, je opravdovým šťastlivcem. Pro nás ostatní, kteří vydání svých prostředků musí zvažovat poněkud obezřetněji, přijde vhod…

  • Respektovat okolí, ale nesplynout s davem

    Respektovat okolí, ale nesplynout s davem

    Originální spojení kompozice, barevného řešení a struktury materiálů použitých na vnějším plášti určuje výsledný vzhled domu víc než cokoli jiného. Architektonický výraz…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop