Tisk
Fasádní desky odolné ohni a rozmarům počasí

Fasádní desky odolné ohni a rozmarům počasí

Petr Houška | Úterý, 03. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Téměř každý někdy potřeboval vytvořit či rekonstruovat zahradní chatku, kůlnu, přístřešek, garáž či jinou podobnou lehkou dřevěnou stavbu. Práci chtěl provést velmi rychle, levně a jednoduše. Vhodným řešením pro tyto případy je použití cementořískových desek CETRIS® v systému HOBBY PLANK. Hlavním elementem desek Cetris je cement a o něm je známo, že jednoduše řečeno nehoří a po vytvrdnutí je velmi odolný vodě.

Počasí a požár nemá tedy šanci fasádu od Cetris® poškodit. Obkladová deska formátu 1250x240 mm je dodávána v praktickém balení v PE folii (6 ks včetně 24 ks vrutů pro kotvení). K montáži, kterou lze provést svépomocí, postačí základní nářadí, které má každý kutil doma po ruce - pila, vrtačka a utahovačka. Desky CETRIS® HOBBY PLANK jsou navzájem kladeny v takzvaně překládaném systému, což znamená, že vodorovná spára je přeložena o 40 mm, přiznaná je pouze spára svislá.

Povrchová úprava

cetris3Povrchová úprava desky zvyšuje její odolnost vůči povětrnostním podmínkám a tím sjednocuje vzhled výsledné fasády. Při použití desky CETRIS® HOBBY PLANK v základním provedení (bez povrchové úpravy) mohou pronikat částice volného vápna obsaženého v cementu na povrch desky, na ovzduší tak může docházet ke karbonizaci a vzniku výkvětů, které narušují jednolitý vzhled povrchu desky. Ne každý chce mít šedivou fasádu, a tak je k dispozici široká paleta druhů nátěrů ve všech dostupných odstínech, které však musí mít dotyčným výrobcem doporučení pro alkalické prostředí. Komu se nelíbí hladké povrchy, tak musí použít velkoformátové desky -například CETRIS® BASIC, tím může přistoupit ke složitější operaci, a to ruční nanášení omítky. V tomto případě se musí deska oboustranně impregnovat, spáry vyplnit pružným tmelem, nanést stěrkovou hmotu, do které se hned vtlačuje armovací síťovina, ta se opětovně opatří stěrkovou hmotou a po zaschnutí už finální omítkou. Ta už může být probarvená pro zrychlení celého procesu stavby či rekonstrukce.

Jak a z čeho se vyrábí?

cetris6Ccetris67ementotřískové desky se jak už napovídá samotný název, vyrábí z cementu a třísek. Třísky jsou vždy z jehličnatého dřeva bez kůry a cement je portlandského - rychle tvrdnoucího typu. Bez chemických látek se deska neobejde, ty tvoří zhruba 2 % výrobku. Jedná se o síran hlinitý a vodní sklo, ty jsou použity z důvodu mineralizace. Vzniklá směs by se také neobešla bez vody, ta zapříčiní aktivaci cementu. Směs všech těchto složek se míchá cetris5ve velkém míchacím stroji. Po důkladném promíchání se dává v předem určené tloušťce na plechové podložky podle požadovaného formátu. Několik takových podložek se naskládá do lisu a pod vysokým tlakem se slisují. Po této operaci přichází na řadu vytvrzování, kde po cca 7 hodinách za teploty 60°C dostanou správnou pevnost pro další manipulaci. V klimatizačním prostoru zrají celý týden. Po této technologické přestávce jsou už desky formátovány, frézovány a vrtány. Rozpětí tloušťek je od 8 do 40 mm.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop