Živý vzhled cementotřískových desek CETRIS®

Živý vzhled cementotřískových desek CETRIS®

Komerční sdělení | Čtvrtek, 30. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Je vhodná základní cementotřísková deska CETRIS® BASIC bez povrchové úpravy na opláštění staveb? Jaká je životnost této konstrukční desky? Nehrozí rozvláknění nebo degradace vlivem povětrnostních podmínek? S těmito otázkami se setkáváme při realizacích fasád z cementotřískových desek CETRIS® BASIC, popřípadě CETRIS® PROFIL (deska s vytlačenou strukturou dřeva nebo břidlice).


Vysoká kvalita, moderní vzhled

Pro neznalého mohou působit takové fasády dojmem nedokončenosti, pro architekty a designéry jsou naopak výrazem haute couture, tedy „vysoké návrhářské" – i tímto pojmem z oblasti módního průmyslu lze charakterizovat opláštění z cementově šedivých desek CETRIS® BASIC nebo CETRIS® PROFIL bez nátěru či jiné povrchové úpravy.

fasada

Současný design preferuje přírodní materiály bez jakýchkoliv povrchových úprav. S narůstajícím počtem realizací tento trend pociťuje i výrobce cementotřískových desek CETRIS®. Základní typy desek jsou díky vysokým užitným hodnotám předurčeny pro použití v exponovaných podmínkách.

Cementotřískové desky jsou mrazuvzdorné, nehořlavé, odolné vůči povětrnostním vlivům, vlhkosti i mechanickému zatížení.

foto-domu-zepredu


Na co si dát pozor!

Při navrhování a realizaci opláštění ze základní cementotřískové desky CETRIS® BASIC je nutno respektovat složení desky a její původ – cementové zboží. Částice volného vápna obsaženého v portlandském cementu mohou pronikat na povrch desky a na ovzduší může docházet ke karbonizaci a vzniku výkvětů, které narušují jednolitý vzhled povrchu desky. Částečně se dá tomuto jevu zabránit ošetřením desky transparentními hloubkovými penetračními nátěrovými hmotami, které snižují nasákavost desky a zabraňují transportu minerálních látek na povrch desky. Na vzniku vápenného výkvětu se bohužel podílí i nevhodné zabudování desky, když například dojde k zatečení i za líc fasády.


Měli byste vědět

Desky CETRIS® BASIC a CETRIS® PROFIL nemají definovaný jednotný barevný vzhled. Charakteristická vlastnost těchto povrchově neošetřených desek – barevná nejednotnost je dána:

  • použitým pojivem,
  • portlandským cementem,
  • výrobním procesem.

Charakteristická různorodá tvář základních cementotřískových desek je známa autorům stavebních projektů. Důvodem, proč použít šedou desku, je získání cenově dostupného opláštění „živého" vzhledu, který je v kontrastu s uniformovanými, barevně jednolitými fasádními plášti. Přitom vznikne obklad s vysokou životností a v podstatě nulovými provozními náklady. Fasádní obklad z cementotřískových desek CETRIS® BASIC nebo CETRIS® PROFIL je na dotyk velmi příjemný, nepotřebuje žádnou náročnou údržbu a odolá účinkům mechu, plísním a jiných degradujícím činitelům vznikajícím například v kontaktních zateplovacích systémech.

DaS 3-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop