Přichází nejlepší čas, kdy vybavit dílnu dřevostavby kvalitním ručním nářadím Hultafors

Přichází nejlepší čas, kdy vybavit dílnu dřevostavby kvalitním ručním nářadím Hultafors

Komerční sdělení | Pátek, 20. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pomalu přituhuje a člověk se ze svého zahradního království přesouvá do tepla. Jeho ústředním bodem volnočasových aktivit, má-li blízko k hobby řemeslu a kutilství, se stává dílna. Ale vyspravit skříň, vyrobit poličku, vyměnit koberce nebo si připravit odvážný projekt, ve kterém budou hrát prim kreativita a vynalézavost, není jen tak. Aby se idea otiskla do hmotného světa, bude k tomu potřeba solidní nářadí, které ušetří námahu. Že je jedno, jaké používáte? Ale kdepak. V prvním díle článku vás společně se Zdeňkem Hajníkem, odborníkem na tuto problematiku z PROFI ODĚVY, provedeme metry, vodováhami a ručními pilami ze stáje Hultafors, skandinávské špičky na poli ručního nářadí.

Jestli má být nářadí spolehlivé, přesné a příjemné na používání, chce to víc, než jen přihodit páčidlo do nákupního košíku v nejbližším hobbymarketu. „Než se rozhodnete do vybavení investovat, navštivte několik různých prodejen a nářadí si vždy pořádně prohlédněte. Vezměte je do rukou, zkuste si cvičně několik pohybů. Zjistíte, že tentýž typ nástroje může být velice rozdílný. V případě ručního nářadí Hultafors ten rozdíl i začínající hobby řemeslník pozná takřka okamžitě," doporučuje Zdeněk Hajník.

Značka Hultafors na vývoji spolupracuje s profesionálními řemeslníky tak, aby jim kladivo, skládací metr, vodováha i ruční pila co nejvíce usnadnily práci, šetřily jejich fyzické síly a především se spolehlivě popraly s pořádnou dřinou. Tým Hultafors totiž shromažďuje znalosti o různých řemeslnických disciplínách a dílčích úkonech už od roku 1883, kdy Karl-Hilmer Johansson Kolén vymyslel skládací metr.


Od svinovacího metru až po vodováhu: Jednotky a ukazatele, na které se můžete spolehnout

Když jde o vybavení dílny, tím prvním, čím byste podle Zdeňka Hajníka měli začít, jsou jednotky a míry. Základem je svinovací metr. „Doporučuji vybrat pro práci v dílně ocelový svinovací metr PR o délce 3 metry, s nímž přehledně zvládnete většinu měření. Silný ocelový háček má v sobě otvor pro zachycení za hlavičku vrutu nebo hřebíku, což nabízí další možnosti měření. Za ocelové poutko na druhé straně pouzdra můžete připevnit pojistnou šňůru při práci ve výšce, a současně na něm uvidíte míru 65 mm – tolik přičtete, když budete měřit vnitřní rozměry, protože pouzdro metru má přesně tento rozměr. Je to asi nejuniverzálnější metr, který si pro hobby použití můžete pořídit. Překvapí vás také svou odolností a robustností," komentuje Zdeněk Hajník.

Svinovací metr má plynulý chod při rozvíjení i svinování, plastové pouzdro je nárazuvzdorné a brzda má dostatek síly, aby metr zastavila, sotva na to pomyslíte. Žlutý ocelový pásek má stupnici nanesenou inkoustovým tiskem a vyhovuje EU třídě přesnosti I, která povoluje nejmenší možnou odchylku. Navíc je ošetřen antireflexní vrstvou, takže vás při čtení údajů nebudou rušit odlesky.

metry-svinovaci

Jestliže hledáte metr, který by bylo možné připevnit na ponk nebo řezací stůl, i na to v Hultafors mysleli. Pásek Stolního připevňovacího metru TRB je ošetřen proti korozi a díky nylonové vrstvě vydrží kontakt s většinou v dílně běžně používaných chemikálií. K dispozici je v délce 3 metry, vybrat lze ten s pravolevou i levopravou stupnicí.

stolni-metr

Skládací metry jsou v Hultafors tradicí. I vám se budou hodit, pokud potřebujete svůj projekt srovnat pěkně do latě. Metr skládací 59 je vyroben z dřeva břízy pýřité. Spoje jsou zhotovené ze švédské oceli. To metru dodává pevnost, ale také poměrně velkou ohebnost.

„Ocelové spoje metru jsou ošetřené epoxidem a naolejované. Když měříte, potřebujete být rychlí a přesní. Pro dílenské účely sáhněte po délce 2 metry," upozorňuje Zdeněk Hajník. Povrch je ošetřen lakem na vodní bázi, který je šetrný k přírodě a dobře nářadí chrání před vnějšími vlivy. „Pokud však měříte ve vlhkém prostředí, kde hrozí pravidelný kontakt s vodou, zvolte tuto naši klasiku v provedení z polyamidového skelného laminátu či hliníku," doplňuje odborník.

metry-hultafors-skladaci

I hobby řemeslník potřebuje mít rovnost povrchů pod kontrolou. K tomu mu bude složit precizní vodováha. „Doporučuji sáhnout po vodováze hliníkové I 360, protože si s ní vystačíte během většiny situací. Tou největší vychytávkou ale je polohovací koncová libela s úhlovou stupnicí, která umožní měřit spády. Určitě si na to vzpomenete, až budete jednou předělávat koupelnu," uvádí Zdeněk Hajník.

Vodováha má odolný hliníkový profil. Poloměr zakřivení libely je 200 mm a citlivost 10mm/m. Výsledná tolerance tak činí +- 1mm/m. Odečítání údajů na libelách odolných proti promáčknutí je snadné i proto, že jsou vyráběny s luminiscenčním reflektorem. Ve zkratce to znamená, že se vám budou údaje snadno číst i za slabého osvětlení i v zimě. Mimo to má tekutina antistatické vlastnosti, výborně odolává ultrafialovému záření i výkyvům teplot.

vodovaha-2a


Aby byl každý řez dokonalý: Ruční pily Hultafors HBX

Řeknete si, že mezi ocaskami není rozdíl, dokud neuchopíte ty od Hultafors. „Tyto pily jsou vyvážené a ergonomicky zpracované tak, abyste zbytečně nepřepínali ruce, svaly, šlachy. Vzpomeňte si na situaci, kdy už jste nevěděli, jak svou stávající pilu držet, abyste dokončili práci s řezivem. Pořád potkávám hobby i profi uživatele, kteří si myslí, že ušetřit na nástroji se jim vyplatí. Většina z nich si po čase nesprávného úchopu začne stěžovat na ozývající se karpály a podobně. Jestli například pracovní náplň trávíte za klávesnicí a ve volnu odpočíváte v dílně, máte tu najednou problém pro obě aktivity. Ergonomie Hultafors vás ale intuitivně navede, jak pilu držet správně, abyste s ní byli maximálně výkonní a zároveň šetřili vlastní energii i pohybový aparát," popisuje Zdeněk Hajník.

Dalším aspektem, který spoří fyzické síly, je speciální profil zubů se třemi řeznými hranami, který si zachovává skvělou ostrost a materiál neštěpí. Ekologický nátěr na povrchu ocelových listů snižuje tření i vibrace při průniku do dřeva. Na nástroj tak není vůbec potřeba vyvíjet nadměrný tlak. Když budete muset řez vést od středu desky, máte vyhráno, protože pila má pro tyto situace tvarovaný konec listu.

„Pro pily HBX výrobce vymyslel zajímavé řešení výměny listů prostřednictvím rychlého povolení šroubů madla. Zabere to jen pár vteřin. Pokud v dílně bojujete o prostor, možná by se vám hodilo zakoupit jednu pilu HBX a poté už jen měnit listy. Jedno madlo a až tři pily – na hrubé řezivo, dřevo se středně hrubou texturou, pro jemný řez či lamino, to je celkem šikovné," představuje ruční pily HBX odborník na nářadí z PROFI ODĚVY. A pokud potřebujete zkrácenou verzi ruční pily, pilu čepovací nebo tu na dýhu, i na tyto případy jsme v PROFI ODĚVECH připraveni.

pila-hultafors-hbx-v-akci


Pila na železo s nastavitelným sklonem listu

Nástroj má kompaktní rám zhotovený z litého hliníku. Přestože je lehký, umožňuje dokonalé napnutí bimetalového listu pily na železo, a to ve dvou polohách, pod úhlem 90° a 45°. „Toto řešení zabezpečuje maximální přesnost a výkon, i když musíte řezat blízko rovného povrchu. Velkou výhodou také je, že pogumovaná není pouze rukojeť, ale i přední část rámu pily, tudíž s ní můžete pohodlně pracovat oběma rukama," poukazuje Zdeněk Hajník. Pružinový napínák je ergonomicky tvarovaný, což výrazně zjednodušuje výměnu listu.

pilka-zelezo

Další kvalitní ruční nářadí značky Hultafors→

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Garáž”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop