Tisk
Na opravy vaší dřevostavby vyzrajete s kvalitním ručním nářadím Hultafors

Na opravy vaší dřevostavby vyzrajete s kvalitním ručním nářadím Hultafors

Komerční sdělení | Pondělí, 30. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V prvním článku jsme vybírali pro dílnu metry, vodováhy, ale třeba také pily. Tentokrát se podíváme pod pokličku maličkostem, které vám ušetří hodně starostí. Protože dobré výsledky jsou o detailech, stejně jako čepy, které do sebe zapadnou na desetinky milimetru. Jak tedy zvolit nůž do dílny, proč se nespokojit s tím odlamovacím za pár desítek korun a v čem může být užitečná mechanická řemeslnická tužka či podle čeho vybírat svěrky, kladiva nebo páčidla? Na to vše vám odpovíme s odborníkem na nářadí Zdeňkem Hajníkem z PROFI ODĚVY.


Řemeslnické nože Hultafors

Na co že vám bude v dílně speciální nůž, když byste klidně mohli sáhnout po nějakém, který už máte doma, ptáte se. Řemeslnický nůž je ale dosti specifická záležitost, s níž bezpečně přeříznete koberec, upravíte dřevo nebo otevřete plechovku s lazurou. Říkáte si, že to samé svedete s nožem z kuchyně?

Nepřáli bychom vám, aby vám při některém z úkolů vyletěl z ruky. Proč to zmiňujeme? Jde o to, že obyčejný kuchyňský nůž má vzhledem k rukojeti a jejímu uchycení moc dlouhou čepel z kovu, který je příliš měkký a pružný, nebo naopak tvrdý, avšak neodolává tlaku. Čepel se ohne, praskne, vytrhne se z rukojeti. Všechny zmíněné kuchyňské varianty vedou v dílně nejčastěji k nepříjemným úrazům rukou.

Tajemství nožů Hultafors je v oceli, ideální pro dílenské účely. Nůž řemeslnický HVK se řadí k těm univerzálním, se kterými si poradíte s většinou „ostře řezaných úkolů". Vyniká rovněž v práci se dřevem. „Čepel je zhotovená z japonské nožířské oceli, což je ocel uhlíková o síle 2,5mm zakalená na 58 – 60 HRC. Oproti běžné nerezavějící oceli se snadněji brousí a zůstává déle ostrá. Je potřeba ji ošetřovat olejem, vazelínou či dalším tukem, aby vám spolehlivě a dlouho sloužila," představuje řemeslnický nůž Zdeněk Hajník. Nože jsou dodávány s ochranným pouzdrem, které lze připevnit na opasek.

nuz-HVK

Domácnost i dílna se jen těžko obejdou bez odlamovacího nože. „Odlamovák je něco, co většina z nás v dílně používá dennodenně. Potřebujeme něco rozbalit, uříznout sádrokartonovou či cementovou desku nebo izolaci. Jde to i s levnými alternativami, ale otázka bývá, jak dlouho. Já mám jistotu, že s odlamovacím nožem Hultafors SFRP 18A se jeho plastové tělo po prvním měsíci nerozpadne a vydrží, protože je konstruované na zatížení, kterými ho častují profesionální řemeslníci," uvažuje Zdeněk Hajník.

Odolný polykarbonát, ocelové jádro nástroje a pogumovaná rukojeť umožňují silové řezání do tvrdších materiálů, aniž by nůž prokluzoval nebo během řezu nepříjemně pružil. Zúžený konec umožňuje řezat v hůře přístupných místech, přesto si i tak udržet kontrolu. Nůž disponuje systémem automatické fixace čepele. V těle nástroje je zabudován zásobník se třemi náhradními čepelemi.

odlamovaci-nuz


Mechanická řemeslnická tužka

Vzpomínáte si na ikonickou verzatilku? Ta se stala inspirací pro mechanickou řemeslnickou tužku Hultafors, která nabízí poněkud větší pohodlí, než celý ansámbl klasických tesařských tužek a kříd. Stačí jednou stisknout tlačítko a tužka se vysune. Na rozdíl od versatilky vás ale nebude trápit to, že by se tuha svéhlavě rozhodla zajet zase zpět, když to potřebujete nejméně.

Tvar tužky je přizpůsoben tomu, aby se vám neskutálela ani z lehce nakloněné roviny. Protože ořezávátko je integrováno v pouzdře, nemusíte se nikterak strachovat o jeho budoucnost ani naostřený hrot tuhy. Náhradní náplně jsou k dispozici buď v grafitovém provedení, nebo jako balení s grafitem i barevnými křídami.

Mechanická řemeslnická tužka se s přehledem vejde do kapsy a nebude se vám ani při pohybu zavrtávat do stehna. Kryt vás před jejím dotěrným dorážením totiž dobře ochrání a zároveň díky své konstrukci se spodním otvorem umožní odvod vlhkosti a nečistot.

mechanicka-remeslnicka-tuzka-hultafors


Svěrky Hultafors jen tak nepovolí

Bolavým místem mnoha dílenských úsilí, zvlášť pokud vás čeká složité lepení a spasování jednotlivých dílů vašeho projektu dohromady, bývají svěrky. „Nevím, co v dílně dokáže naštvat víc, než když vám nedrží svěrky, nebo dokonce rupnou. Proto se dívejte také na to, jakou technikou a z jakého materiálu je zhotovena vodící tyč, šroub a jeho koncovka. Já mám rád svěrky s označením CFP, které mají otočnou rukojeť a svou rozpínací kapacitou se pohybují v rozmezí od 200 do 400 mm. Profilovaná vodící tyč s chromniklovou úpravou je vyrobena z jednoho kusu kvalitní oceli, zaručuje tak vynikající pevnost, i když se potýká s upínací silou až 700 kg. Na obou stranách má drážky, které značně omezují klouzání ramena při upevňování," osvětluje specialista na nářadí.

V Hultafors navrhli zakončení ramene svěrky se zúžením, díky čemuž vás nezastaví ani prostorově omezené situace. Otáčivá rukojeť umožňuje silnější dotažení šroubu a lze ji sklopit o 90°. Silný šroub s trapézovým závitem je ošetřen černým fosfátovým nátěrem a zakončen naklápěcí zátěžovou podložkou. V praxi to znamená, že se se svěrkami Hultafors dostanete do omezeného prostoru snáze a nebudete se muset tolik namáhat při jejím utahování.

sverky-2


Bez kladiva ani ránu

Co by to bylo za dílnu, kdyby v ní scházelo kladivo. Na spoustu věcí se vám bude hodit to klasické kovářské. Ale jemnější a preciznější úkoly, v nichž hraje roli zejména dřevo, si žádá tesařské kladivo. „Při výběru tohoto náčiní si pohlídejte zejména jeho konstrukci. Za ideál považuji kladiva vyrobená z jednoho kusu oceli. Takový nástroj se vyznačuje odolností a přesností. Dále při výběru pečlivě dbejte na to, aby topůrko bylo vhodné pro vaši anatomii ruky, čímž se sníží vyvíjená zátěž na ni. U modelu TC od Hultafors je možné zvolit topůrko velikosti L či XL. Zaměřte se i na správnou váhu. Obyčejně do hobby dílny ale stačí to lehčí o celkové hmotnosti 720 g," poukazuje na parametry výběru Zdeněk Hajník.

Tesařská kladiva Hultafors TC zhotovená z jednoho kusu oceli se řadí k lehkým nástrojům vybaveným špičkovým uretanovým tlumičem vibrací. Ztlumí je zlomením a odražením ještě před tím, než se dostanou na konec kladiva. To znatelně šetří vaše tělo. Vidlice vytahováku jsou tenké a svírají přesně takový úhel, aby při použití na povrchu materiálu nezanechávaly stopy. A žádný kompromis nečekejte ani u kvality tvarování plosky hlavy kladiva. Je to výkonný nástroj pro každodenní radost z ruční práce.

tesarkse-kladivo-hultafors


S páčidly Hultafors to půjde lehce

Ocelové páčidlo 108 je až třikrát silnější a pevnější než to z hliníku. I když tím trochu přibere na váze, na jeho nezdolnost se můžete spolehnout, ačkoli na nářadí vyvíjíte velkou sílu. K jeho výrobě se používá vysoce legovaná borová ocel. Aby s ním bylo možné pohodlně a bez zbytečné újmy na površích vypáčit okna, pokojové vybavení, staré lišty, je široká leštěná kontaktní plocha též ztenčená.

Vidlice vytahováku jsou zabroušené a snadno s nimi odstraníte hřebíky. „Mějte na paměti, že při práci s pajcrem byste měli mít vždy rovná záda. Vyhněte se propnutí rukou v loktech a ohnutým zápěstím. Nejlepší je být trpělivý a páčit postupně, aniž byste museli nástrojem často prudce trhat či kroutit," upozorňuje odborník.

Na všechny aktivity, které vás v dílně a doma čekají, ale velkým nástrojem nevyzrajete. Mnohdy budete bojovat o milimetry. Zvlášť kobercové lišty a obložení se skvěle odstraňují menším náčiním. Proto tyto účely bylo v Hultafors vyvinuto 190 mm dlouhé lehké ocelové páčidlo Mini.

pacidlo-hultafors

Další kvalitní ruční nářadí značky Hultafors→


Četli jste?

Kvalitní ruční nářadí Hultafors
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Garáž”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop