Jak vybrat garážová vrata? Svou roli hraje několik kritérií

Jak vybrat garážová vrata? Svou roli hraje několik kritérií

Komerční sdělení | Pondělí, 11. září 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Pořízení garážových vrat znamená investici i na několik desetiletí. Při jejich výběru je proto dobré zaměřit se na několik základních parametrů, které by měly garantovat, že zvolíte správně. Na co se tedy při pořízení garážových vrat soustředit?

Základním kritériem u výběru garážových vrat je volba konkrétního typu. Garáže současných novostaveb se zpravidla koncipují tak, aby vyhovovaly takzvanému sekčnímu typu vrat, který se řadí mezi nejpopulárnější. Vrata jsou v jeho případě rozdělena do jednotlivých sekcí, které zajíždí pod strop, u garáže se proto myslí na to, aby bylo pod stropem dostatek místa právě na zajíždění vrat.

Variabilita na prvním místě


Priority se mohou změnit, pokud lidé kromě automobilu plánují v garáži parkovat také například motocykl či kolo, když má garáž fungovat jako jediný vstup do domu a nahrazovat vchodové dveře. V takových případech je vhodné zaměřit se na speciální odnož sekčního typu vrat, který se zasouvá do boku garáže. Velmi dobře poslouží právě v momentech, kdy garáž stačí pouze pootevřít, například pro zaparkování jednostopého vozidla nebo kvůli pohybu osob.

U prostoru garáže často hraje roli každý centimetr. V takových případech vrata většinou nemohou zajíždět ani pod strop, ani do boku garáže. Pokud je zároveň omezený i prostor vjezdu, doporučují odborníci zaměřit se na takzvaná rolovací vrata. „Tato varianta extrémně šetří prostor, když se vrata rolují do boxu nad stavebním otvorem garáže. Velmi dobře to jde naproti trendu úspory místa. Přesným opakem je v tomto směru varianta dvoukřídlých vrat. V minulosti byla hodně oblíbená, aktuálně se od ní ustupuje a zůstává preferovanou zejména u samostatně stojících garáží," popisuje aktuální trendy Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která je tuzemským lídrem v produkci garážových vrat.

Jak vybrat kvalitní garážová vrata LOMAX

Foto: LOMAX

Kvalitní garážová vrata zvýší bezpečnost domu


Pro řadu uživatelů je při výběru garážových vrat naprosto klíčová bezpečnost. Stěžejní roli v tomto směru hraje kvalitní motor s převodovkou, který brání násilnému vypáčení vrat. Na bezpečnost lze ale nahlížet i z jiných úhlů pohledu. Například rodiny s dětmi jistě ocení fotozávoru, která při zajíždění zastaví vrata, pokud se v jejich prostoru pohybuje například dítě. Klíčovým bezpečnostním prvkem je také padací brzda, která vrata v případě neočekávaného přetržení lanka zastaví při pádu, aby nikoho nezranila.

Jak vybrat kvalitní garážová vrata LOMAX

Foto: LOMAX

Důležitý faktor, který při výběru garážových vrat hraje roli, je délka záruční doby. „Nepřekročitelné minimum je jednoznačně 5 let, v našem případě nabízíme na samotné panely vrat záruku 10 let, na kování a nepohyblivé části vrat potom připadá ještě prodloužená záruka dalších 10 let. Tím, že si například panely sami vyrábíme, hlídáme jejich kvalitu a můžeme tedy zákazníkům poskytnout nadstandardní záruční dobu," tvrdí Přichystal.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Garáž”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop