Tisk
Kenaf – přírodní ibišková vlákna v izolaci

Kenaf – přírodní ibišková vlákna v izolaci

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 27. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Po tři léta inženýři ze Severotexaské univerzity (UNT) vyvíjeli a testovali zodolněné výplňové struktury pro výrobu izolačních desek na přírodní bázi, než představili materiál nyní známý jako kenaf. Tento biologicky rozložitelný materiál má svůj původ ve vláknech rostlin, vzhledem ne nepodobných kulturním formám ibišku, a přitom svými vlastnostmi - silou, hustotou a indexy váhy – jako klasická skleněná vlákna.

Elke Wetzig (elya)Kenaf se může velmi záhy stát užitečným stavebním materiálem, už proto že hraje na strunu produktů šetrných k životnímu prostředí.

Vzhledem k jeho přírodnímu charakteru se totiž nepředpokládá, že by významně mohl zaplňovat prostor na skládkách, a při jeho pozvolném přirozeném rozkladu se do okolí neuvolňují žádné toxické látky.

Kenaf – přírodní ibišková vlákna v izolaciPokud jde o samotnou výrobu, ibišková vlákna kenafu lze získávat z pěstebních plantážích, které jsou svými nároky podobné technickým plantážím bambusu.

Technologie výroby kenafu
– od sklizně, zpracování (kde svou roli sehrává mikrobiální vyluhování) až po finální produkt v podobě izolační desky – vykazuje o 20 % nižší ekologickou stopu (v důsledku energetických úspor), než materiály na bázi skleněných vláken, oceli či Styro-pěny.
Počáteční mikrobiální fáze rozkladu navíc snižuje spotřebu procesní vody o 40 %.

logo estav-smallZdroj článku: Estav.cz

 

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop