Tisk
Dřevostavba a Chytrá izolace

Dřevostavba a Chytrá izolace

Administrator | Úterý, 30. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Stále více se v dnešní době setkáváme s difuzně otevřenými skladbamiobvodových plášťů dřevostaveb. Že je tento trend správný, potvrzuje stále více studií, které ukazují, že bydlení v difuzně otevřených budovách je zdravé. Mnoho škodlivin je totiž schopno odejít přes obvodový plášť navázaných na vodní páry v objektu. Odpadá tak i chybovost provedení parozábran, které se i při sebelepší instalaci nevyhneme.

Není pak horší stav stavby, než když ve složitém konstrukčním detailu, jako například spoji nosných prvků, je špatně utěsněný detail a zbytek stavby má provedenou parozábranu kvalitně. Všechna vlhkost, která do konstrukce může vstoupit, je pak koncentrována do jednoho místa. Tento detail je pak velmi zatížen vlhkostí a je náchylný k poškození. Tento spoj je navíc důležitý z hlediska statiky objektu a degradace by mohla mít až fatální následky. Proto tedy je lepší nepoužívat parozábrany vůbec.

fejglovi (38)Řada dnes používaných skladeb nese název difuzně otevřená skladba, ale ve skutečnosti jsou uvnitř skladeb používány takzvané parobrzdy. Jedná se o materiály, které mají za úkol zbrzdit vodní páry vycházející z interiéru objektu konstrukcí, aby nedošlo k velkému proudění vodních par přes klasické izolanty z minerální vaty a možnému hromadění páry v izolantu. Vlivem teploty se pak mění vodní pára na vodu. Izolant nasycený vodou ztrácí svoji izolační schopnost, dlouhodobým působením páry se prohlubuje defekt konstrukce a může poškodit i nosné konstrukce. Parobrzda tedy v takové skladbě funguje jako parozábrana s lepší propustností, ale pokud je špatně provedena, např. ve spojích a napojení, vodní pára se koncentruje do jednoho místa a napomáhá k destrukci konstrukce.

IMG 1087IMG 0951Řešením je tedy upustit od klasického izolantu a zvolit Chytrou izolaci®. Chytrá izolace® aplikuje stříkanou kanadskou izolaci známou pod názvem ICYNENE®. Tato unikátní pěna má totiž velmi nízkou nasákavost a nemění své izolační schopnosti ani při zatížení vodní párou. Má otevřenou buněčnou strukturu, a proto velmi dobře tedy odvádí vodní páry. Zároveň zachovává vynikající izolační schopnost a je celistvá bez spojů. Ve skladbách s Chytrou izolací® se nepoužívají parozábrany ani parobrzdy a nehrozí tak zmíněný efekt netěsného detailu, který je většinou nejdůležitější na stavbě a většinou jej lze nejobtížněji zaizolovat. Izolační pěna ICYNENE® je prověřena 27 lety používání v Kanadě na dřevostavbách a již více než sedmi lety na stavbách v Evropě (zejména ČR, SR, RAKOUSKO), kde je více jak 7000 zaizolovaných domů. Kanadské podnebí je velmi podobné našim podmínkám, proto je tato prověrka 27 lety největší vypovídající hodnotou o kvalitě ICYNENE®.

Doporučujeme však věnovat pozornost kvalitě izolační pěny. Na trhu je v současné době celá řada podobných pěn, z nichž některé bojují s velkou nasákavostí. Tyto pěny se u nás většinou aplikují velmi krátce v řádech dvou až tří let, ale jejich dodavatelé vám klidně slíbí záruku 100 let.

Výhodou Chytré izolace® je i to, že drží svůj tvar po celou dobu životnosti stavby a při nízké objemové hmotnosti (cca 6,5 kg/m3), nese sama sebe. Stačí mezi nosné prvky natáhnout např. difuzně otevřenou pojistnou fólii a pěnu na ni přímo aplikovat. Fólie jiný význam nemá, pokud není použita jako pojistná hydroizolace pod krytinu. Životnost těchto fólií je omezena většinou na pět až deset let, proto je výhodou, že je Chytrá izolace® – ICYNENE® nepotřebuje. Dokonce je změřeno, že díky plnému kontaktu s fólií (ICYNENE® je doslova přilepena k fólii) zlepšuje paropropustnost difuzních fólií až 23x.

P1010023P1010026Velkou výhodou je i to, že nechutná hlodavcům a dalším škůdcům jako je i kuna. Kuna si v této izolaci netvoří hnízda, protože Chytrá izolace® do své struktury nepřijímá pachy a zvíře se v ní necítí dobře. Pokud vám kuna řádí na stávajícím domě nebo máte špatně provedený stávající izolant a v zimě zimu a v létě horko v podkroví, nemusíte zoufat. I zařízený a obydlený dům lze „přeizolovat" během pár dnů. Nemusíte se nikam stěhovat, rozebírat sádrokartony, elektroinstalace světel a obnovovat parozábranu. Stačí odkrýt krytinu, vyjmout starou izolaci (po zkušenostech z několika desítek rekonstrukcí ji spíše vyberete lopatou jako rozpadlou mokrou směs těžko identifikovatelného složení), vytrhat parozábranu a aplikovat Chytrou izolaci®. Pak se zpět položí krytina a je hotovo. Díky tomu, že není třeba parozábrany, je to ideální volba pro rekonstrukci shora během několika dnů.

Tým Chytré izolace® má své používané skladby otestovány nejen výpočtově, ale řadou zkoušek v klima-komorách a akustických komorách. Můžeme tedy říci, že je to tedy výborný tepelný, ale i akustický izolant. Také byly měřeny skladby se zabudovanými vlhkými dřevěnými prvky, ve skladbě s ICYNENE® a bez izolace na volném vzduchu, a bylo dokázáno, že zabudování nemá vliv na rychlost a kvalitu vysychání dřeva – umožní mu dýchat a vysychat.

V poslední době se Chytrá izolace® nejčastěji používá při rekonstrukci střech, které se někdy provádějí už po pěti letech, protože došlo k poškození parozábrany a klasický izolant přestal fungovat. Chytrá izolace® tak nabídne komfortní bydlení pro nejnáročnější zákazníky.

Buďte náročnými zákazníky, vybírejte ten nejlepší izolant pro svůj dům a stejně tak buďte nároční na dodávky řemesel pro vaše domy. Jen tak v nich budete žít spokojeně celá desetiletí.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop