Tisk
Aby dřevostavba nelehla popelem

Aby dřevostavba nelehla popelem

DAS | Středa, 08. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Požáru se bojí každý z nás. Oheň však nemusí dřevostavbu zničit, pokud zvolíte správné materiály a jejich skladbu. Dřevo je sice hořlavé, ale jeho požární odolnost velmi významně ovlivňuje protipožární obložení (z desek na bázi dřeva, sádry atd.) a použitá minerální izolace. Ta nejdříve zcela brání a později snižuje rychlost jeho zuhelnatění.

Jak se chová dřevo při požáru?

02259lPři vystavení dřeva požáru – když povrchová teplota dřeva překročí hranici 300 °C – se jeho povrch zapálí a nejprve hoří. Zakrátko se vytvoří tepelně izolační vrstva zuhelnatělého dřeva a tato zuhelnatělá vrstva chrání a zpomaluje odhořívání průřezu konstrukce. Vznikající tenká vrstvička popele na povrchu také tepelně izoluje. Díky tomu ztrácí dřevo – na rozdíl od oceli, u které to je naopak – jen pomalu svou nosnou funkci a zborcení konstrukce lze předvídat. To u konstrukce ocelové často není možné.

Minerální izolace proti požáru 

trideni kcnich castiMinerální izolace je nehořlavá bez přidaných chemikálií a patří do nejlepší třídy reakce na oheňA1 nebo A2. Díky tomu moderní konstrukce na bázi dřeva vykazují až 90 minutovou požární odolnost z interiéru a 120 minutovou z exteriéru. Důležité jsou konstrukční detaily stěn, příček a stropů v objektu. Uvnitř konstrukce obvodových stěn se proto v celé tloušťce stěny vkládá minerální izolace. Chrání boční strany sloupků, což znamená, že v případě požáru by sloupky odhořívaly pouze z čelní strany vystavené ohni. Zde jsou ale chráněné sádrokartonovými nebo sádrovláknitými deskami (případně OSB). Samotný hořlavý materiál – dřevo, který je hlavním statickým prvkem domu, je chráněn ze všech stran proti požáru nehořlavými materiály.

Předsudky a obavy

Vícepodlažní domy, které mají ve Skandinávii i Severní Americe dlouholetou tradici, u nás stále naráží na problémy. Hlavní důvod je v normových požadavcích na požární ochranu staveb. Konstrukce přitom vykazují vysokou požární odolnost (až REI 120). V ČR mohou mít dřevostavby nejvýše 5 nadzemních podlaží, oproti tomu v zahraničí zanedlouho vyrostou první dřevěné výškové stavby.

 Zdroj: AVMI a ADMD

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop