Akustická pohoda v obývacím pokoji. Jak jí docílit?

Akustická pohoda v obývacím pokoji. Jak jí docílit?

Lucie Němcová | Úterý, 04. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dobrý pocit v interiéru není jen otázkou jeho vzhledu, ale také jeho akustických vlastností. Ty působí na náš nervový systém a navozují příjemný pocit klidu, nebo naopak určitou míru stresu a nepohody – přesně opačné kvality, než potřebujeme ke kvalitnímu odpočinku a regeneraci. Jaké kroky tedy vedou k akusticky kvalitnímu prostředí nejen v obývacím pokoji?

Předmětem našeho zamyšlení bude prostorová akustika, která řeší hluk šířící se prostorem, nikoliv konstrukcemi domu. Téma prostorové akustiky je důsledně řešeno v případě divadel, koncertních sálů, kanceláří, učeben či restaurací, ale ve spojení s bydlením bývá opomíjeno. Významnou měrou přitom určuje komfort a míru regenerace – důležité atributy domova.

Současně s trendy minimalismu a místností bez těžkých koberců, závěsů a čalouněného nábytku začal vznikat fenomén akusticky nepříjemných domácností, kde se novou spolubydlící stává ozvěna. Obývací pokoj, kde se život koncentruje z celého domu nejvíce, je na prostorovou akustiku zvláště citlivý. Jak z toho tedy ven?

Charakteristika prostorové akustiky


„Prostorová akustika se zabývá šířením zvuku v uzavřeném prostoru," vysvětluje Ing. Radek Oslizlo z NOVATOPu. „Zkoumá jeho rozložení, směrování, rozptylování a zejména dobu dozvuku. Ovlivňuje ji vybavení místnosti – jeho množství a členitost, použité materiály a jejich struktura, ale také počet hladkých tvrdých ploch. Důležité je správně nakombinovat zvukoodrazivé a zvukopohltivé prvky."

Početním parametrem je doba dozvuku v místnosti, která zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jak dlouho je v místnosti slyšet „ozvěna" daného zvuku. Čím je doba dozvuku delší, tím déle je slyšet ozvěna. V případě materiálů je to pak vážený činitel zvukové pohltivosti, to znamená, jak dobře, nebo naopak špatně daný materiál pohlcuje zvuk.

Odrazem zvuků od tvrdých ploch vzniká ozvěna, která deformuje přijímaný zvuk a navíc jej nepříjemně zesiluje. Špatná akustika zhoršuje i srozumitelnost mluveného slova.

Různé typy a uspořádání materiálů ovlivňují dobu dozvuku, zvyšují srozumitelnost nebo snižují hluk v prostoru, kde se zdroj zvuku nachází (například hlasy, hudba). Výběr specializovaného akustického materiálu se řídí nejen funkčními požadavky, ale také hledisky estetickými, hygienickými nebo požárními.

Akustiku místnosti je třeba řešit individuálně s ohledem na tvar a účel místnosti, její zařízení a umístění zdroje zvuku. Chceme-li v obývacím pokoji i kvalitní audio techniku, akustické řešení bude vyžadovat o to více pozornosti. Drahá audio sestava v prostředí se špatnou prostorovou akustikou je znehodnocená investice. Elektronika elektroakustické aparatury nemůže nikdy špatnou akustiku kompenzovat.

panely-NOVATOP-pohledove

obr.: Do mozaiky přírodních materiálů panely s pohledovým dřevěným povrchem zapadají dokonale. Volit můžeme finální vizuální podobu, stejně jako jejich akustické vlastnosti. Záleží na konkrétních požadavcích interiéru. Foto: NOVATOP

Mínusové body akustické pohody


  • Velké nečleněné prostory.
  • Tvrdé, vysoce odrazivé povrchy jako sklo, beton nebo dlažba, ale i laminát, vinyl, sádrokarton a další.
  • Minimum zařizovacích předmětů a hlavně textilních doplňků.

Plusové body akustické pohody


  • Povrchy s vysokou zvukovou pohltivostí a speciální akustické prvky – podhledy, stěny, desky a jejich promyšlené umístění v prostoru.
  • Členění interiéru pomocí zařizovacích předmětů a nábytku.
  • Použití textilií a „změkčení" interiéru – koberce, závěsy, ubrusy, přehozy, čalouněný nábytek, textilní tapety a podobně.
  • Adekvátní kování nábytku – tiché dojezdy.

originalni-interier

obr.: Každý interiér je originál i z pohledu akustiky, proto vyžaduje individuální přístup. Foto: Fermacell


Na poli stavební akustiky je prostorový hluk řazen mezi negativní faktory, které znehodnocují úroveň bydlení a mají vliv na lidský organismus i chování.


Komentář odborníka

V rámci prostoru a jeho správného akustického řešení je potřeba pracovat s pohltivostí a odrazivostí povrchů. Je velmi pravděpodobné, že pokud budeme mít například jednu stěnu celou prosklenou, podlahu z vinylu a další stěny hladké bílé, prostorové akustice příliš nepomůžeme. Dalším interiérovým prvkem, který velmi zásadně ovlivní akustiku, je nábytek – jeho množství, ale i například to, jestli zvolíme židle s polstrováním, nebo bez něj. Lepší prostorové akustice prospěje i zavěšení předmětů na stěnách, zejména těch, které mají schopnost absorbovat zvukovou vlnu. Mohou to být obrazy, správné závěsy nebo dekorativní koberec zavěšený na stěně nad gaučem.

Vojtěch-Zítek
Vojtěch Zítek
produktový manažer Rigips

Akustické panely pomáhají utvářet design


Panely NOVATOP ACOUSTIC – to jsou desítky kombinací dřevin, profilů a absorbérů. Jsou vyrobeny z třívrstvé masivní desky (biodesky) perforované do různých profilů. Panely se ve výrobě doplňují absorbéry podle akustických požadavků projektu.

Prefabrikované panely jsou připraveny přímo k montáži. Lze je snadno a čistě montovat na laťový rošt i jako zavěšený podhled. V případě stěn se mohou pokládat jak vodorovně tak svisle, v případě stropů jak po délce, tak šířce místnosti.

Panely NOVATOP ACOUSTIC

Foto: NOVATOP

Komentář odborníka

Prostorová akustika v moderní architektuře zaměstnává především projektanty a architekty. Čistý a jednoduchý interiérový design s sebou nese horší prostorovou akustiku, velké hladké a tvrdé povrchy a strohé vybavení jí určitě neprospívá. Lidem často ani nedochází, v jak nekomfortním prostředí se nacházejí. Přitom bylo četnými výzkumy a studiemi prokázáno, že důsledkem hlukové zátěže jsou únava, neklid a snížená koncentrace.

Ing-Radek-Oslizlo
Ing. Radek Oslizlo
AGROP NOVA a.s. (NOVATOP)

Pomocníci pohlcující zvuk


O prostorové akustice je dobré přemýšlet samozřejmě již při samotném návrhu domu. Dnešní dřevostavby využívají velkou měrou i materiály na bázi sádry, jako je například konstrukční deska RigiStabil. Po sádrovém materiálu můžeme sáhnout i při řešení prostorové akustiky.

V tomto ohledu se do domácího prostředí určitě hodí perforované desky Rigitone, které můžeme umístit ve formě podhledu na strop i na stěnu ve formě stěny předsazené. Tyto materiály mají následně různou akustickou účinnost v závislosti na tom, jak velkou dutinu ponecháme za deskou a zda do dutiny umístíme minerální izolaci.

Zvolit lze například také barevné absorbéry OWA Selecta, což jsou velkoplošné minerální desky potažené barevnou tkaninou. Ty pak můžeme zavěsit na strop ve formě plovoucího ostrovu nebo pověsit na stěnu místo obrazu. Na tyto prvky je možné natisknout i fotografii dodanou klientem.

konstrukční deska RigiStabil

Foto: Rigips


Obývací pokoj je místem mnoha funkcí a tím i zdrojem nejrůznějších zvuků. Dobře vyřešená akustika je zde zvláště důležitá, jinak zde pobyt může být utrpením.


Komentář odborníka

Při řešení privátních prostor zohledňuji hlavně výběr materiálů, které pohlcují zvukové vlny. Je důležité, aby v interiéru nevznikala ozvěna. Hlídám si tedy materiály hlavních ploch, jako je například podlaha, ale také doplňky a jejich množství. Tím myslím hlavně bytový textil, který akustiku vylepšuje. Dále je to samozřejmě také tvar a velikost místnosti a případně i další, méně tradiční architektonické prvky. Pokud klient požaduje i kvalitní ozvučení obývacího pokoje, řeším projekt s odborníkem na danou problematiku, případně si klient dodá specifikaci na audio od dodavatelské firmy a tyto parametry v návrhu zohledňuji. Jsem zastáncem přístupu, že každý má dělat, co umí nejlépe. Nikdo nemůže rozumět všemu. Je ale dobré vědět, na koho se obrátit a vůbec si uvědomit fakt, že dalšího odborníka potřebuji.

Ing-arch-Iva-Bastlova
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

akusticky-utlum

obr.: Pokud nechceme narušit minimalistický styl interiéru přílišným množstvím nábytku, doplňků nebo jakýmkoli dalším členěním, můžeme věnovat o to víc pozornosti samotným povrchům – nejefektivnější akustický útlum se odehrává v místě stropu a horních částí stěn. Foto: Fermacell

Komentář odborníka

Vzhledem k tomu, kolik času uvnitř budov – nyní doma – trávíme, měla by být prostorová akustika důležitou součástí parametrů vykazujících zdravé vnitřní prostředí. Je důležité ji řešit s odborníkem a ideálně hned od začátku, aby se následná řešení zbytečně nekomplikovala a neprodražovala. Akustiku interiéru můžeme zlepšit i dodatečně doplněním speciálních akustických panelů do již hotového interiéru. Možností je celá řada. Nejedná se o špinavý proces, jako je třeba bourání, ale o dodatečnou montáž panelů, které se aplikují přímo na podklad nebo na jednoduchý rošt. Správné použití materiálů se zvukovou absorpcí může prostorovou akustiku snadno přizpůsobit účelu dané místnosti a zároveň vytvořit jedinečný design. Efekt je okamžitý.

Ing. Radek Oslizlo
Ing. Radek Oslizlo
AGROP NOVA a.s. (NOVATOP)


drevoastavby-casopis-titulka-2-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop