Tisk
Dřevěné ručně tesané trámy – tradice žije

Dřevěné ručně tesané trámy – tradice žije

a.janousek | Středa, 25. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

 

V naší republice je několik mistrů tesařského řemesla, kteří se zabývají tradiční ruční výrobou dřevěných tesaných trámů podle původních technologií starých mistrů tesařů. Výroba ručně tesaných dřevěných trámů je velice pracná, proto jejich zhotovení probíhá až na výjimky přímo na zakázku.

V případě zhotovování trámů pro rekonstrukce začíná vše tak, že mistr tesař musí prvně vyjet na zaměření prostoru k zákazníkům. Po detailním zaměření a cenové nabídce přichází na řadu závazná objednávka.

Jaké je nejlepší dřevo a jak se to dělá?

tesané trámy (2)tesané trámy (5)Pro tesané trámy je vhodné dřevo z takzvané zimní těžby - vegetačního klidu dřevin. Po důkladném výběru kulatiny se na čelo řezu obkreslí dle připravené šablony budoucí průřez tesaného trámu. Šablonu je nutné umisťovat za pomocí vodováhy – aby trám nebyl takzvaně do vrtule. Poté se napne provázek za pomocí dvou hřebíčků na příslušné rohy obkreslených budoucích hran trámu. Obvykle se jako první obkreslovaná rovina a tesaná strana vybírá ta, kde bude nejméně otesáváno a často je to i ta strana, která má menší rozměr průřezu tesaného trámu. Napnutý provázek se obkreslí křídou či inkoustovou tužkou. Nyní je kulatina připravena pro takzvané vrubování. To se provádí sekerou s dlouhým topůrkem a symetrickým ostřím a to tak, že je kulatina otočena tesanou rovinou vodorovně, vrubování se provádí padající sekerou zhruba po 40 cm. tesané trámy (4)Takto se provedou postupně zbylé tři strany budoucího trámu. Po vrubování přichází na řadu operace hrubování, a to za použití sekery bradatice nebo hlavatky. Odsekávání štěpů je o to jednodušší, čím si mistr dal více záležet při předchozím opracování. Po vrubování už přichází začišťovací operace - samotné tesání zvané lícování. To se provádí známou sekerou širočinou. Při tesání trámů menších průřezů a při dobře provedeném vrubování je upuštěno od hrubování a rovnou se lícuje. K tomu se používá jen sekera širočina. Tesané trámy je možné začistit pořízem a tím získat uhlazenější povrch. Ten může být opracován i hoblíkem nazývajícím se uběrák.

Co kus – to originál

tesané trámyVýroba tesaného trámu je velmi pracná a časově náročná, proto je cena o něco vyšší oproti řezanému. Pokud bude řezaný trám viditelný, je třeba jej ještě povrchově opracovat – tím se cena téměř vyrovnává s tesaným. Každý tesaný trám je opravdovým originálem. Někteří však za pravý tesaný trám vydávají takový, který je s malou nadmírou nařezán na katru a poté lehce osekán pro efekt. Proto je dobré, přesvědčit se za co a komu platíme nemalé finanční prostředky. Tesaný trám lépe odolává rozmarům počasí i škůdcům.

Poděkování za zdroj fotografií a konzultaci: David Lamač - www.remeslnahut.cz

V brzké době bude řemeslná huť pořádat ukázku výroby tesaných trámů - v případě zájmu kontaktujte pana Lamače.

 

 

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop