Využití OSB desek při stavbě dřevostavby

Využití OSB desek při stavbě dřevostavby

Komerční sdělení | Středa, 25. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

OSB desky představují v současnosti jeden z nejvyužívanějších stavebních materiálů. Pro jejich vlastnosti a parametry se k nim obrací celá řada stavitelů. Velmi často jsou pak OSB desky využívány jako konstrukční i designové prvky při stavbách a větších rekonstrukcích dřevostaveb. Jaké konkrétní využití tedy v tomto případě mají? Co to vlastně OSB desky jsou? A proč jsou tak vhodné právě pro dřevostavby?

OSB desky a jejich typy

OSB desky jsou tvořeny třemi nebo čtyřmi vrstvami lisovaných dřevěných pilin, třísek či hoblin spojených polyuretanovou pěnou nebo jiným pojivem. Podstatné přitom je, že dřevěné elementy mají v jednotlivých vrstvách různou orientaci, což jim dává jejich unikátní vlastnosti. Na tento fakt koneckonců odkazuje i anglický název těchto desek, oriented strand board – deska z orientovaných plochých třísek, z jehož prvních písmen plyne zkratka používaná i v češtině.

OSB desky jsou na trhu dostupné ve čtyřech variantách, které se označují jednoduše číslem od jedné do čtyř. Dělení je v tomto případě realizováno podle podmínek pro jejich použití. Zatímco desky značené jako OSB/1 jsou určeny pouze pro suché interiéry a všeobecné použití, desky OSB/2 už mohou mít nosnou funkci, další snesou i vlhké prostředí atd.

Dalším parametrem, podle kterého lze OSB desky vybírat jsou samozřejmě rozměry, stejně jako podoba okraje desky, ten může být klasicky pravoúhle seříznutý anebo na něm může být vytvořena drážka, případně odpovídající perko.

osb-desky-drevotriskove-desky-stavba-drevostavby-strecha-delnik

Vlastnosti OSB desek

Mezi hlavní výhody OSB desek patří jejich:

  • odolnost v tlaku i tahu,
  • tvarová stálost,
  • homogenita,
  • dostupnost v širokém rozsahu rozměrů a formátů,
  • zdravotní nezávadnost,
  • šetrnost k životnímu prostředí
  • a v neposlední řadě také příjemná cena.

Při volbě správného typu lze OSB desky používat v suchém i vlhkém prostředí, jako nosné i jakékoliv stavební prvky, a nabízí tak stavitelům široké spektrum možných aplikací.

Specifickou vlastností OSB desek je potom jejich syrový přirozený vzhled. Ten někomu vyhovuje více, jinému méně. Zdali to bude hrát při nákupu OSB desek roli, musí zvážit sám stavitel.

osb-desky-drevotriskove-desky-stavba-drevostavby-konstrukce-steny-domu-kotoucova-pila

OSB desky a jejich využití pro dřevostavby

Již na samém počátku stavby nacházejí OSB desky využití při konstrukci ztraceného bednění. U dřevostaveb se poté OSB desky používají především jako opláštění konstrukce tvořené KVH hranoly nebo jiného řeziva. Do prostoru mezi deskami je samozřejmě vkládána také izolace v podobě minerální vaty apod. OSB desky tak plní mimo to, že dávají stěnám finální tvar, i funkci vzduchotěsné vrstvy. OSB desky mohou samozřejmě tvořit i předstěnu, za kterou budou rozváděny sítě nebo elektrický proud. Všechny spoje je třeba ještě překrýt parotěsnou páskou. Desky kromě jiného konstrukci zpevní, zajistí funkčnost celé stavby a komfort bydlení.

Výše uvedeným ale potenciální použití OSB desek ani zdaleka nekončí. OSB desky mohou sloužit i jako nosné prvky stropních a střešních konstrukcí, stejně jako mohou být použity pro nosné i nášlapné vrstvy plovoucích podlah. Snadná opracovatelnost umožňuje z OSB desek vytvářet také nejrůznější dekorační prvky, nebo třeba nábytek.

osb-desky-drevotriskove-desky-stavba-drevostavby-interier-drevena-konstrukce-domu

Kde dřevotřískové OSB desky pořídit?

Dřevotřískové OSB desky jsou univerzálním materiálem, pro který se využití najde prakticky vždy. Jeho nízká cena a příznivé vlastnosti z něj dělají velmi důležitý prvek při konstrukcích dřevostaveb. Čeká-li takový projekt v blízké době i vás, neváhejte se podívat do nabídky stavebnin PRO-DOMA. OSB desky, stejně všechny další materiály i nástroje a pomůcky pro stavbu, lze totiž sehnat v kterékoliv z mnoha prodejen PRO-DOMA, nejširší sítě obchodů prodejen se stavebninami v České republice. Samozřejmostí je zákaznický přístup, perfektní servis i příznivé ceny.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop