Masivní dřevo CLT panelů - materiál pro stavby budoucnosti?

Masivní dřevo CLT panelů - materiál pro stavby budoucnosti?

Lucie Němcová | Pondělí, 03. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Desky z vrstveného a křížem lepeného dřeva jsou konstrukčním prvkem, kde se může masiv funkčně i vizuálně předvést v plné šíři. CLT velmi sebevědomě doplňuje portfolio stavebních systémů dřevostaveb a svou komplexností je nástrojem pro realizaci budov všech měřítek. Autorům dává jen minimální limity pro jejich tvorbu a snoubí moderní architekturu s principy udržitelnosti, klíčové pro současné i budoucí stavitelství. Je tedy více než pravděpodobné, že o této technologii uslyšíme čím dál víc.

Zkratka CLT pochází z názvu Cross Laminated Timber, tedy křížem vrstvené dřevo. Konstrukce, pomocí které lze docílit těch nejvyšších stavebních standardů, dovolit si mnohé architektonické libůstky, a přitom do budov zakomponovat velké množství masivního dřeva. Nejen proto je často nazývána materiálem budoucnosti.

Statika a stabilita na jedničku

CLT panel je tvořen z tří a více vrstev, které staticky spolupůsobí a dosahují tak vynikající tuhosti a stability. Díky ní mají výborné statické parametry i při malých tloušťkách a s přehledem konkurují materiálům, jako je beton, nebo ocel, ovšem za mnohem nižší hmotnosti.

Jednotlivé vrstvy jsou k sobě lepeny za pomoci různých druhů lepidel (složení se u jednotlivých výrobců liší). Dobře vysušené, takto lepené dřevo posléze minimálně pracuje a tvoří velmi přesné, rozměrově stálé objekty s velkou únosností.

CLT-panely-STORA-ENSO-detail

obr.: Každý panel objektu je na milimetry přesně vyřezaný s veškerými otvory a detaily. Foto: STORA ENSO

Univerzálnost a kombinovatelnost s dalšími materiály

Využití nacházejí CLT panely jako vnitřní i vnější stěny, stropy, střechy, dají se výborně kombinovat s dalšími stavebními materiály a jsou velmi vhodné pro rekonstrukce, přístavby a vestavby budov. K vidění jsou i nejrůznější interiérové prvky z CLT panelů – schodiště, desky stolů a podobně.

CLT-panely-interier-schody

obr.: Masivní dřevo CLT panelů nemusí být do interiéru propsáno jen ve formě stěn a stropů, ale třeba formou nejrůznějších atypických řešení. Foto: Martin Zeman, systém NOVATOP, realizace 3AE

Vlhkost a tepelně-technické parametry panelů

Stěnové panely jsou vzduchotěsné, ale zároveň dostatečně paropropustné, takže mohou být součástí difuzně otevřených konstrukcí, regulují vlhkost v interiéru a podílejí se na zdravém vnitřním prostředí. Samotná skladba obvodové stěny již nepotřebuje žádné samostatné parozábrany, pouze zateplovací systém a fasádu.

Snáze dosáhneme menší tloušťky stěny a ušetříme tak cennou podlahovou plochu. Konstrukce má také výborné tepelně technické vlastnosti, díky vrstvení eliminuje tepelné mosty a je tak jako dělaná pro energeticky úsporné stavby.

Silné stránky CLT

  • Skvělé statické vlastnosti a flexibilita.
  • Velká míra prefabrikace a suchá výstavba – krátká doba realizace.
  • Jednoduché konstrukční detaily.
  • Vhodnost pro více podlažní stavby.
  • Velká přesnost díky CNC opracování.
  • Ideální pro difuzně otevřené konstrukce bez nutnosti použití zvláštní parobrzdné vrstvy.
  • Minimalizace tepelných mostů.
  • Vysoká estetická kvalita.
  • Přirozená úprava vlhkosti vzduchu a příjemné klima v místnostech.
  • Relativně malé tloušťky stěny a úspora podlahové plochy.
  • Možnost použití prvků na stěny, stropy i střechy, plus nekonečné další designové možnosti.
  • Pozitivní bilance CO2.
  • Ekologická a trvale udržitelná stavební technologie.

Výroba a projektování z CLT panelů

Návrh stavby z CLT panelů je klíčovou záležitostí. Všechny prvky potřebné pro stavbu, někdy i celé stěny domu, jsou na milimetry přesně vyřezány na CNC strojích, proto musí být předem velmi dobře promyšleny veškeré otvory a detaily. Na stavbě již probíhá kompletace a úpravy tohoto typu jsou vzhledem k přesnosti a preciznosti celého systému nežádoucí.

Díky možnostem CLT konstrukce eliminuje množství spojů, čímž jsou detaily na stavbě jednodušší a tím i méně náchylné na lidské chyby. Omezením může být špatný přístup těžké techniky na pozemek. Při kompletaci stavby se prostě bez jeřábu a kamionu, který přiveze připravené panely velkých rozměru, neobejdeme.

CLT-panely-NOVATOP-dilna

obr.: Výroba lehkého, a přitom velmi únosného stropního elementu na bázi CLT. Foto: NOVATOP

CLT-panely-montaz

obr.: Stavebnice na pozemku – suchá výstavba a jasně dané komponenty a spoje urychlují kompletaci stavby. Foto: STORA ENSO

Komentář odborníka

Technologie CLT se stala silnou zbraní v rukou kreativních architektů, kteří hledají neotřelá řešení a zároveň jednoduché, čisté linie. Pro projektanty a statiky se stala synonymem tuhosti a kompaktnosti, velkých rozponů a jednoduchých konstrukčních detailů. Stavební firmy oceňují její prefabrikaci, která vede přes rychlou výstavbu k daleko vyšší technologické kázni montážních čet a minimalizaci chyb na staveništi. A klienti? V těch probouzí silné emoce krása přírodního dřeva.

Ing.Jiří Oslizlo-NOVATOP
Ing. Jiří Oslizlo
NOVATOP

Působení uvnitř staveb

Masivní dřevo CLT panelů může mít své místo nejen v konstrukci, ale také v interiéru. Panely lze schovat ve skladbě stěny (takzvaný konstrukční panel) nebo je ponechat viditelné (pohledový panel) a my můžeme se všemi kvalitami dřeva zůstávat v úzkém kontaktu při obývání domu. Takový panel v pohledové kvalitě nesmí osahovat vady jako chybějící suky, velké černé suky, zarostlou kůru a podobně.

Výslednou povrchovou kvalitu panelu si můžeme vybrat u svého výrobce. Viditelný dřevěný povrch je možné ošetřit například olejovou lazurou nebo jej nechat bez povrchové úpravy. Je třeba ale počítat s tím, že dřevo reaguje na světlo a mění svoji barvu.

Jakákoli povrchová úprava by měla zachovávat přirozené vlastnosti dřeva – regulaci vlhkosti v prostoru, vůni a další, zatímco jej ochrání proti vlivu UV záření a zvýrazní jeho krásnou strukturu. Správnou volbou jsou přírodní olejové nebo voskové přípravky.

CLT-panely-STORA ENSO

obr.: Stropní konstrukce nemusí vždy znamenat hladkou pohledovou desku, nebo nám dobře známé trámy. Foto: STORA ENSO

CLT-panely-interier

obr.: Struktura dřeva hladkých panelů vnáší do interiéru nenahraditelný aspekt. Množství pohledového dřeva si samozřejmě můžeme zvolit tak, aby celek zůstával harmonický a ladil s naším vkusem. Foto: Martin Zeman, systém NOVATOP, realizace 3AE

Ekologický úhel pohledu

Neodmyslitelným aspektem stavebních konstrukcí, kterých neustále vzniká tak obrovské množství, je také jejich dopad na životní prostředí. Dřevo jako stavební a konstrukční materiál má řadu předností:

  • vyžaduje málo energie na zpracování,
  • váže oxid uhličitý,
  • je obnovitelnou surovinou,
  • lze jej velmi dobře recyklovat či využít jako zdroj energie.

Nehledě na jeho další zdravotní aspekty při použití v interiérech, má prostě dřevo v porovnání s ostatními materiály navrch. Zvolit si pak systém, kde je míra využití dřeva tak velká, je skvělou cestou, jak ulevit, již tak dost zatížené planetě.


overeny-dodavatel-modernich-drevostaveb-logo

Zaujala vás technologie CLT? S kým stavět, pokud chcete dřevostavbu z CLT panelů?

Dřevostavbu stavte jen s OVĚŘENÝM DODAVATELEM. Vsaďte na reference. Firmu označenou tímto logem doporučujeme na základě referencí jejích spokojených klientů, které jsme získali v uplynulých 24 měsících.

zobrazit ověřené dodavatele dřevostaveb z CLT panelů

 

DaS 3-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop