Čidla MoistureGuard monitorují úniky vody a vlhkosti v největší dřevěné stavbě ve Slovinsku!

Čidla MoistureGuard monitorují úniky vody a vlhkosti v největší dřevěné stavbě ve Slovinsku!

Komerční sdělení | Pondělí, 29. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Systém MoistureGuard pro detekci úniku vody a monitoring vlhkosti přímo v konstrukci domu je pro své spolehlivé řešení nyní využíván i v CLT konstrukci jedné z největších dřevěných staveb ve Slovinsku. Konkrétně v budově výzkumného centra, která se zabývá využíváním obnovitelného stavebního materiálu. Unikátní český systém MoistureGuard se tak stal součástí jedinečného projektu na podporu udržitelné výstavby.


Zdravé pracovní prostředí v dřevostavbě

Na pobřeží Středozemního moře v Benátském zálivu v malebném přímořském letovisku Izola byla v roce 2020 zahájena výstavba největšího projektu dřevěné stavby ve Slovinsku. Jedná se o třípatrovou budovu výzkumného centra Innorenew CoE zabývajícího se aplikací přírodních materiálů a jejich využitím o rozloze 8 200 m2.

V příjemném prostředí dřevostavby budou umístěny laboratoře, kanceláře i openspace pro mladé vědce ze všech koutů světa, které umožní současný špičkový výzkum v oblasti zpracování dřeva a technologií.

Celý komplex bude vybaven inteligentním systémem řízení a bude nízkoenergetický. Objekt bude vybaven větráním rekuperací v kombinaci s přirozeným větráním během výrazných povětrnostních podmínek. Nesmí chybět nainstalovaná senzorová síť pro monitorování parametrů prostředí v interiéru, konstrukce a fasád. Všechna získaná data budou zaznamenávána a dlouhodobě vyhodnocována. To umožní vědcům nahlédnout do způsobu stárnutí dřevěné konstrukce v budovách.

CLT-konstrukce-drevostavbyinterier-drevostavby-z-CLT-konstrukce

 

Systém MoistureGuard – ucelené řešení monitoringu vlhkosti v konstrukci dřevostavby

Do CLT konstrukce objektu je už zaintegrován český systém MoistureGuard, který monitoruje vlhkost přímo ve stavební konstrukci a na kritických místech v budově. Dokáže včas odhalit i mikro úniky vody a zabránit tak případným škodám na majetku a následným nákladným opravám. Systém MoistureGuard byl vyvinut na ČVUT a ve Výzkumném centru pro energeticky účinné budovy (UCEEB).

Na slovinském projektu a zapojení čidel se podílel i spoluautor systému Ing. Jan Včelák: „Udržitelnou výstavbu podporuji a mám velkou radost, že se projektanti stavby rozhodli náš unikátní systém MoistureGuard na detekování úniku vody do budovy zapojit. CLT konstrukce vystavená podmínkám přímořského klimatu nabízí unikátní možnost pro sledování parametrů konstrukce od jejího vzniku. Zároveň zajistíme stavbě dlouhou životnost. Je mi ctí, že můžeme být součástí největší dřevostavby ve Slovinsku. Jako vědce mě zároveň těší, že je to právě budova výzkumného centra, která se zabývá využíváním obnovitelného stavebního materiálu."

instalace-systemu-MoistureGuard

obr.: Instalace systému MoistureGuard, který průběžně monitoruje úroveň vlhkosti přímo v CLT konstrukci budovy. Foto: InnoRenew CoE


Senzory MoistureGuard dlouhodobě monitorují vlhkost a včas zachytí únik vody

Budova výzkumného centra má integrovány senzory pro měření vlhkosti CLT dřevěné konstrukce a měření parametrů ve skladbě obálky i v samotném interiéru budovy. Kromě toho, že strategicky rozmístěné senzory v obálce slouží k výzkumným účelům, kdy jsou schopny kontinuálně a dlouhodobě monitorovat teplotně vlhkostní parametry uvnitř obálky, jsou schopné i včas zachytit poškození vnějších vrstev nebo únik vody do obálky z exteriéru.

V interiéru budovy jsou na nejrizikovějších místech umístěny senzory MHT03 a HT02, které monitorují vlhkost v konstrukci na toaletách, koupelnách, v kuchyních a technických místnostech, všude tam, kde je riziko úniku vody nebo jiného média. V budově je rozmístěno 42 senzorů HT02 a 11 senzorů MHT03, které jsou napojeny do lokální datové sítě v budově.

Celá stavba respektuje prvky tzv. zelených budov včetně interiéru, kde bude použito dřevo a přírodní materiály s dostatkem přirozeného světla. Střechy jsou ploché a zelené. Respektují zásadu, že bychom měli vrátit přírodě to, co si z ní vezmeme, a zároveň posílit izolaci budov.

vlhkostni-cidlo-seznzor-sledovani-vlhkosti-v-dome-moistureguard

obr.: Vlhkostní senzor MoistureGuard. Vizualizace: MoistureGuard


Na jakém principu funguje unikátní systém MoistureGuard?

  • Systém MoistureGuard sleduje úroveň vlhkosti už přímo ve stavební konstrukci vašeho domu.
  • Dokáže odhalit i ty nejmenší úniky vody v domě.
  • Systém prevence - pomáhá předcházet případným a nákladným opravám, které při úniku vody vzniknou.
  • Senzory se instalují na nejrizikovější místa v domě, jako jsou koupelna, WC, technická místnost, kuchyň, ale i rovné střechy nebo pod podlahové topení, kde by mohlo dojít k zatečení.
  • Centrální jednotka sbírá data z instalovaných čidel, která se mohou stahovat lokálně, nebo se v případě připojení k internetu automaticky odesílají do cloudového úložiště, kde se vyhodnocuje velikost problému, možné příčiny a pravděpodobné místo úniku vody.
  • Zprávy ze systému MoistureGuard můžete sledovat ve svém zákaznickém účtu, nebo si nastavíte, aby vám systém zasílal zprávy automaticky e-mailem.

Unikátní systém MoistureGuard
 

system-MoistureGuard

obr.: V budově výzkumného centra bylo celkem instalováno 53 senzorů MoistureGuard, které byly rozmístěny do místností, kde je potřeba monitorovat úroveň vlhkosti a kde se může včas zabránit možnému úniku vody. Foto: InnoRenew CoE


mail-ico-poptavka

Zaujal vás systém MoistureGuard a chtěli byste více informací o ceně a odborné instalaci do vašeho domu? Zašlete firmě dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost MoistureGuard nabízí unikátní systém kontinuálního sledování vlhkosti v konstrukci domu, který vás včas upozorní na případné úniky vody v domě.

Zašlete dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

moistureguard-vyznamny-partner-admd-2021

Společnost MoistureGuard, s.r.o. je významným partnerem Asociace dodavatelů montovaných domů pro rok 2021.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop