Únik vody v domě: <small>Spolehlivé řešení, jak předejít velkým škodám</small>

Únik vody v domě: Spolehlivé řešení, jak předejít velkým škodám

Komerční sdělení | Středa, 10. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Plánujete stavbu nového domu, rekonstrukci, či jiný stavební zásah a chcete předejít případným problémům spojeným s únikem vody v domě? Hledáte inovativní a spolehlivé řešení, které vám zajistí ochranu dřevostavby před rozsáhlými škodami a vznikem plísní? Pak právě pro vás je tu unikátní systém detekce úniku vody, který vám ušetří spoustu starostí i peněz. Své o tom ví majitelé dřevostavby, kteří s havárií vody v domě mají děsivou zkušenost.

Co dokáže neodhalený únik vody?

Postavit si krásný nový dům dle svých představ je snem každého z nás, při troše neopatrnosti se však tento sen může proměnit v noční můru. Jednou z nich je i obávaný únik vody v domě, který je jedním z nejčastějších a nejzávažnějších problémů, vznikajících například chybou při montáži subdodavatele. Podobnou zkušenost zažila i rodina z Prahy, která si při úniku vody v dřevostavbě zažila hotové peklo, ale každý problém má i své řešení.


Sedm let nepozorovaného úniku vody v koupelně

V útulném, pohodlném dřevěném dvojdomku v Praze – východ žije rodina spolu s jejich příbuznými. Díky jejich harmonickým vztahům se rozhodli pro stavbu dvojdomu spojeného uprostřed technickou místností. Dům je spojen jednou základovou deskou, ale jinak jsou domy plně nezávisle funkční a zrcadlově stejné. Stavba byla dokončena před sedmi lety.

„Byli jsme moc rádi, že máme dům dokončený a můžeme se konečně věnovat i jiným aktivitám než práci na domě. Po sedmi letech jsme ale našli v prostřední technické místnosti skvrnu na stěně, kterou se nám nejdříve podařilo vyčistit. Skvrna se ale vrátila a rozrostla. Zjistili jsme, že je sádrokarton nasáklý jako houba. Postupně jsme začali zjišťovat rozsah škod na domě." začíná vyprávět majitel domu.

Důkladná kontrola odhalila velmi rozsáhlé škody způsobené únikem vody v dřevostavbě. Na vině byl subdodavatel sprchových koutů, jehož pracovník při montáži zapomněl vložit do odpadu důležitý díl. Díky tomu po celých sedm let při každé sprše unikalo až 30 % vody přímo do základové desky domu.

skody-zpusobene-unikem-vody-rekonstrukce-podlahy-zdizpusobene-skody-unikem-vody-rekonstrukce-podlahy

 

Foto: Jan Holub, majitel dřevostavby

Nenávratné škody způsobené vlhkostí

Majitelé objevili zcela podmáčené, shnilé a na nějakých místech dokonce úplně přerušené dřevěné trámy zasahující polovinu každého z domů, obě koupelny, technickou místnost a kuchyně. Prakticky část konstrukce domu uhnila.

zpusobene-skody-unikem-vody-1zpusobene-skody-unikem-vody-shnile-prahy

 

Foto: Jan Holub, majitel dřevostavby


Rekonstrukce domu z vlastních zdrojů

Na pojišťovnu byla nahlášena pojistná událost, nebyla však uznána, protože byl na vině montér sprchového koutu a na lidské zavinění se pojistka nevztahuje. Na dům byla standardní pětiletá záruka, takže si majitelé museli rekonstrukci uhradit z vlastních zdrojů, protože se škody objevily až po sedmi letech.

Zahájily se opravy domu, obě rodiny se musely přestěhovat do druhého patra a úplně vyklidit spodek budovy. Podepřela se konstrukce domu, podřízla se, a až do výšky 1,5 metru byly trámy vyměněny. Po půl roce je naštěstí vše opraveno, i když za cenu vysokých nákladů.

zpusobene-skody-unikem-vody-kompletni-rekonstrukcezpusobene-skody-unikem-vody-podmacenost

 

Foto: Jan Holub, majitel dřevostavby


Systém MoistureGuard - ucelené řešení monitoringu vlhkosti pro dřevostavby

Aby se předešlo případně dalším problémům, hledal majitel domu řešení a našel systém, který úniky vody v domě neustále monitoruje. Systém prevence úniku vody od společnosti MoistureGuard si majitelé pochvalují: „Našel jsem jediné komplexní řešení monitoringu vlhkosti pro dřevostavby, které na trhu existuje. Doufám, že už se nic podobného opakovat nebude, ale kdyby k nějakému úniku přesto došlo, čidla pro sledování vlhkosti MoistureGuard okamžitě výkyvy zaznamenají a problém se může bleskově řešit."

Systém MoistureGuard se skládá z centrální jednotky a několika typů čidel, které se instalují do kritických míst v konstrukci domu a kontinuálně měří teplotu a vlhkost, ale také teplotu a vlhkost konstrukčního dřeva. Dvojdomek byl osazen 6 čidly u koupelen, 3 v každém domě. Vloženy byly k odpadům v kuchyních, koupelnách a 2 čidla u obvodových zdí. „Jsme rádi, že už máme vše za sebou a díky proběhlé opravě a nepřetržité kontrole úniků vody můžeme po dlouhé době v klidu spát," říká rodina.

system-detekce-uniku-vody-sledovani-vlhkosti-v-drevostavbe-moistureguard

  • Systém MoistureGuard sleduje úroveň vlhkosti už přímo ve stavební konstrukci vašeho domu.
  • Dokáže odhalit i ty nejmenší úniky vody v domě.
  • Systém prevence - pomáhá předcházet případným a nákladným opravám, které při úniku vody vzniknou.
  • Senzory se instalují na nejrizikovější místa v domě, jako jsou koupelna, WC, technická místnost, kuchyň, ale i rovné střechy nebo pod podlahové topení, kde by mohlo dojít k zatečení.
  • Centrální jednotka sbírá data z instalovaných čidel, která se mohou stahovat lokálně, nebo se v případě připojení k internetu automaticky odesílají do cloudového úložiště, kde se vyhodnocuje velikost problému, možné příčiny a pravděpodobné místo úniku vody.
  • Zprávy ze systému MoistureGuard můžete sledovat ve svém zákaznickém účtu, nebo si nastavíte, aby vám systém zasílal zprávy automaticky e-mailem.

Mohlo by vás zajímat...

Úniku vody v domě už se nemusíte bát
 

vlhkostni-cidlo-seznzor-sledovani-vlhkosti-v-dome-moistureguardzpusobene-skody-unikem-vody-postupna-rekonstrukce

 

Foto: MoistureGuard; Jan Holub, majitel dřevostavby


mail-ico-poptavka

Zaujal vás systém MoistureGuard a chtěli byste více informací o ceně a odborné instalaci do vašeho domu? Zašlete firmě dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost MoistureGuard nabízí unikátní systém kontinuálního sledování vlhkosti v konstrukci domu, který vás včas upozorní na případné úniky vody, či havárie.

Zašlete dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

moistureguard-vyznamny-partner-admd-2021

Společnost MoistureGuard, s.r.o. je významným partnerem Asociace dodavatelů montovaných domů pro rok 2021.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop