Benefity a úskalí vysokého stropu v dřevostavbě

Benefity a úskalí vysokého stropu v dřevostavbě

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 31. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Strop bývá obvykle přehlíženým příběhem nevyužitých možností. Málokterému místu v domě se dostává tak malé pozornosti. Přitom není mnoho architektonických prvků, které by dodaly domu takové drama, jako třeba strop s dvojnásobnou výškou. Vysoké stropy otevírají řadu velkolepých možností pro uměleckého ducha architektů. Jejich problematické praktické aspekty však stavebníkům zůstávají často skryty.

Akustika v dřevostavbě


Optimalizovat velký objem prostoru a zvláště ten, který je otevřen přes dvě patra, je z hlediska prostorové akustiky (řeší hluk šířící se prostorem, nikoliv konstrukcemi) pro architekta / projektanta velice složitý úkol. Nejde jen o geometrii místnosti. Šíření zvuku ovlivňuje i odrazivost nebo pohltivost ploch, a to nejen stropu, stěn a podlahy, ale i oken a nábytku. Na řešení prostorové akustiky je tedy třeba nahlížet komplexně a úvahy o stavebních prvcích propojit s designovou stránkou už ve fázi projektu:

  • Budu stavět sendvič, těžký skelet, nebo CLT?
  • Chci obývák otevřený do krovu, mezonet, či jen strop vysoký tři metry?
  • Na stěny omítku, sádrokarton, stěnový obklad, nebo přiznanou CLT konstrukci?
  • Podlaha bude plovoucí, nebo stěrka?
  • S kobercem, či bez?
  • Máme hodně, nebo málo nábytku?
  • Koženou, nebo čalouněnou sedačku?
  • Chci stůl z masivu, nebo skleněný?
  • Budeme mít žaluzie, nebo závěsy?
  • ... a řada dalších důležitých otázek.

Zařízení moderního interiéru je často v rozporu s akustickými požadavky; tam, kde nezasáhne znalá ruka designéra, bývá upřednostněna estetická stránka. Prostor se pak může chovat odlišně od našich představ, ať už jde o špatnou srozumitelnost dialogu, poslech hudby nebo jen nepříjemnou ozvěnu.

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

Foto: VELUX

Vědeli jste, že obklad na roštu bez tlumicí výplně se obvykle chová jako deskový rezonátor a textilie fungují jako účinný absorbér až od hmotnosti 250 g/m2?

Teplo v dřevostavbě


Chtělo by se říct, čím vyšší strop, tím vyšší náklady na vytápění. Tak černobíle ale na tento aspekt nahlížet nelze. Ve špatně navrženém domě můžete protopit majlant i se stropy nízkými a u dobrého návrhu domu pasivního nebo aktivního si dovolíte atrium klidně přes tři patra. Jde tedy opět o koncept domu jako celku, který pracuje nejen s pasivním solárním ziskem, ale i s vhodným typem vytápění.

Samozřejmě, místnost s vysokým stropem nebo otevřená na výšku více pater má větší objem vzduchu. Zvýšit rychle jeho teplotu o jeden stupeň sice není problém, horší ale je v ní teplo udržet po delší dobu, rovnoměrně v celé výšce a tak, aby cestou neodevzdal část tepla okolním stěnám. Dosáhnout ideálního stavu bude když ne nákladné, tak určitě náročné. Nicméně selský rozum se ptá, proč vytápět prostor nad hlavou, když podstatnější je pocitový tepelný komfort v zóně, která je nejblíže tělu.

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

obr.: Přiznané konstrukční prvky přidají vysoké místnosti na útulnosti. Foto: Martin Zeman

Vrátíme-li se tedy shora na zem, bude nám nejefektivněji asistovat podlahové topení. A to nejenom proto, že jsme s ním v těsném kontaktu, ale především z důvodu distribuce tepla sáláním, které zahřívá nejen povrch podlahy a osoby, ale i pevné matérie povrchu nábytku a stěn. Obdobný systém plošného sálavého vytápění lze aplikovat i obráceně, tedy umístit například elektrické topné fólie do vysokého stropu nebo na strop sálavé elektrické panely. Efekt je přímo úměrný konkrétní výšce stropu i počtu a výkonu (příkonu) fólií / panelů.

Pro vytápění místností s výškou tři metry a výše lze použít nízkoteplotní (s nejvyšším příkonem 850 W) i vysokoteplotní sálavé panely. Nad 3,5 metru jsou vhodnější vysokoteplotní sálavé panely s příkonem od 900 do 3600 wattů. U prostorů otevřených přes patro je tento model nevyužitelný, ale je možné plošné sálavé topení instalovat i do stěn nebo na stěnu umístit rovněž panely.

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

obr.: Pro vytápění místnosti s vysokým stropem je vhodné zvolit takový způsob, který co nejméně přehřívá vzduch a naplňuje větší podíl radiace (sálání) než konvekce (proudění). Ačkoliv má podlahové topení poměrně nízkou teplotu u povrchu podlahy, nejlépe naplňuje pocitový tepelný komfort i legislativní požadavky na minimalizaci ztrát objektu. Foto: FENIX

Vzduch v dřevostavbě


Jak účinně bude provětráván velký objem vzduchu, závisí na vašich preferencích. Pokud jste příznivci křížového větrání okny, pak vám na výměnu vzduchu v celé výšce prostoru otevřeného do patra nebude stačit obvyklých pět, deset minut co dvě, tři hodiny, a ideálně budete potřebovat „výstupní" okno umístěné výše než okno vstupu čerstvého vzduchu (to znamená v patře či okno střešní). S největší pravděpodobností si v zimě vyvětráte i nadmíru cenného tepla. Mikroventilace je v tomto případě zcela iluzorní.

Objem vzduchu v místnosti takto nevyměníte. Jestliže chcete vysokou místnost vyvětrat energeticky účinným způsobem, tedy minimalizovat tepelné ztráty, bude vhodnější zvolit řízené větrání s rekuperací – zpětným získáváním tepla. Tepelná energie, která ohřívá místnost, se neztratí, ale použije ve větracím systému k ohřevu čerstvého vzduchu, který vstupuje do interiéru již vyčištěný a předehřátý. Tepelné ztráty se tak sníží zhruba o třetinu. A to je hodně tepla, které i při větrání udržíte v interiéru. V létě navíc může rekuperační jednotka přiváděný vzduch ochlazovat.

Uspořit na provozních nákladech lze i spojením větrání, chlazení a vytápění do jednoho sofistikovaného systému, který zajistí v průběhu celého roku konstantně uspokojivou kvalitu vzduchu v celém domě. Takové řešení pro vysoké prostory ovšem vyžaduje důslednou optimalizaci výkonu a promyšlený systém cirkulace, aby mělo i teplovzdušné vytápění kýžený uživatelský efekt (viz teplo a proudění).

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

obr.: Řízené větrání s entalpickým rekuperačním výměníkem udržuje v zimě teplo a vlhkost v interiéru, zabraňuje nadměrnému vysoušení vzduchu, sesychání dřevěných výrobků a ohřívá přiváděný chladný venkovní vzduch. V létě odvádí teplý a vlhký vzduch dříve, než je čerstvý vzduch přiveden do domu. Tepelné ztráty při větrání sníží zhruba o třetinu. Ilustrace: Zehnder

Světlo v dřevostavbě


Vysoký otevřený prostor logicky nabízí i možnost většího přísunu přirozeného světla. To bude starost především architekta a projektanta. Na vás zůstane rozhodnutí, jak pojmout osvětlení umělé, které hraje důležitou roli ve tvorbě atmosféry místnosti. „Velké prázdno" bude vyžadovat specifický přístup k rozvržení osvětlení už ve fázi projektu, instalaci elektrikáři a designu svítidel, který má určitá pravidla:

  • Horší než instalovat nedostatek svítidel je mít jich dostatečný počet s nedostatečným výkonem pro konkrétní účel.
  • Čím vyšší strop, tím nepohodlnější (nebezpečnější) bude výměna svítidla a žárovky.
  • Vybírejte proto raději LED diody, které mají extrémně dlouhou životnost (i více než 11 let).
  • Dostat světlo z vysokého stropu na úroveň podlahy vyžaduje koncentrovanější, soustředěný kužel.
  • Zvolte jedno dramatické závěsné svítidlo (lustr) nebo více menších svítidel v jedné skupině jako ohniskový bod zavěšený ve dvou třetinách výšky místnosti.
  • Jak zjistit vhodný průměr lustru? Sečtěte délku a šířku místnosti v metrech a vynásobte 0,8. Výsledek vynásobte deseti a získáte vhodný průměr svítidla v centimetrech.
  • Dalšími různými typy svítidel se stínidlem (skrytou žárovkou) pokryjte osvětlení zbytku místnosti, ne blíže než 120 cm od stěny.
  • Reflektorové světlo je nejlepší volbou pro vysoké stropy nebo všude tam, kde chcete zesílit a maximalizovat světlo.
  • Máte-li místnost otevřenou do krovu, rozmístěte svítidla do každé třetiny místnosti – prostor bude působit plnější.

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

obr.: Pod vysokým stropem se může i ze schodiště stát designový prvek. Foto: Martin Zeman

Víte, že pro svítidlo usazené výše než tři metry se doporučuje užší rozptyl paprsku, menší než 50 stupňů?

Energie prostoru v dřevostavbě


Učení feng shui nemá rádo stropy vysoké ani nízké – ideální je rovnováha mezi oběma. Česká normová minimální světlá výška pro pobytovou místnost v rodinném domě je dva metry padesát, u feng shui je to o deset centimetrů výše. Horní hranici má kolem tří metrů třiceti a má pro to dobrý důvod: tato míra umožňuje pohodlný pohyb, dává pocit uvolněnosti i pohody a stále ještě dobře zachovává životní energii, která se vzrůstající výškou stropu stoupá, až nakonec zůstane uvězněna pod střechou. Pokud vám však vysoký otevřený prostor učaroval, máte několik jednoduchých možností, jak energii prostoru upravit:

  • Lustr zvolte s prvky křišťálu, nejlépe ve tvaru koule.
  • Omezte různé výškové úrovně stropu.
  • Nevhodné jsou „obnažené" trámy a šikmé plochy nad hlavou. Sezení proto umístěte mimo ně nebo tak, aby alespoň trám byl nad stolem umístěn podélně.

DrevoaStavby.cz | Vysoký strop v dřevostavbě

Foto: Martin Zeman


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop