Tisk
BONDEX: <small>Jak připravit dřevěné terasy na zimu </small>

BONDEX: Jak připravit dřevěné terasy na zimu

Dagmar Čechová | Úterý, 14. říjen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Působením povětrnostních vlivů, bez údržby a péče dochází k degradaci a stárnutí dřeva. Když na něj působí vlhkost a UV záření, je přirozené jeho šednutí. Neošetřené plochy dřevěných teras začnou praskat a v prasklinách se může usazovat špína a vlhkost. Povrch je zatížen i chůzí (mohou ho poškodit kamínky v podrážkách). O dřevo je proto nutné se řádně postarat.

BONDEX logoNa zimu je přímo žádoucí tyto plochy připravit. Terasa by se měla ošetřit ochranným olejem. V průběhu roku se olej z povrchu dřeva pomalu vytrácí, proto je nutné tyto nátěry obnovovat. V ideálním případě ne jen před zimou, ale i před začátkem sezóny, tzn. na jaře. Údržba by tedy měla být 1 - 2x ročně. Postup by měl být následující: povrch dokonale vyčistit, zbavit prachu a nečistot. Na takto připravený podklad můžeme aplikovat jednu ochrannou vrstvu oleje.

OŠETŘENÍ TERAS. BONDEXPokud terasu takto ošetříme, již není nutné ji více chránit, např. zakrývat igelitovými plachtami. Dřevo je před sněhem a mrazem dostatečně chráněno olejem. Toto ošetření je však třeba i v případě, že je plocha zastřešená (střecha povrch neochrání před mrazem ani před navátým sněhem). Napadaný nebo navátý sníh není potřeba z terasy v průběhu zimy odklízet. Případným odklízením hrablem bychom mohli teoreticky poškodit terasová prkna poškrábáním a dřevu více uškodit, než pomoci. Tyto škrábance pak totiž zůstanou neošetřené a dřevo začne šednout.

OŠETŘENÍ TERAS. BONDEXObecně lze říci, že dřevěným terasám nejvíce uškodí zanedbání údržby, respektive neprovádění obnovovacích nátěrů. Péčí o tyto plochy výrazně prodloužíte jejich životnost. Cena těchto materiálů je několikanásobně vyšší než náklady na běžnou údržbu. Aplikace olejů je navíc naprosto jednoduchá záležitost, kterou zvládne i laik. Například ochranné pochozí oleje dánské značky Bondex chrání dřevo hned proti několika faktorům, jako je působení povětrnostních vlivů, pronikání vlhkosti do dřeva, šednutí, praskání a mechanické namáhání (oděr).

Bondex Decking Oil 2.50Bondex Decking Oil je vhodný na všechny druhy dřeva, především na terasy a dřevěné pochozí plochy v exteriéru. Hodí se i pro péči o tvrdé a exotické dřeviny. Primárně slouží k ochraně a zesílení kresby dřeva u zahradního nábytku, teras, zábradlí atd. vyrobeného z tvrdého dřeva.

Malá pomůcka, kdy už je nutné provést obnovovací nátěr i např. mimo podzimní údržbu: Pokud na plochu nakapete kapky vody a ty se vsáknou do dřeva, je již nutné povrch ošetřit.

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop