Střecha dělá dům domem a impregnace střešní konstrukce je klíčová

Střecha dělá dům domem a impregnace střešní konstrukce je klíčová

Komerční sdělení | Středa, 03. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Užitné vlastnosti a komfort jsou motorem každého stavebníka. Už při projektové přípravě proto logicky probíhá debata o vhodných materiálech. Nejen u dřevostaveb mezi ně stále patří dřevo, což je dáno i velkým množstvím druhů dřevin s různými vlastnostmi. Například střešní konstrukci si bez dřeva snad ani nedokážeme představit.


Co vzít v úvahu při výběru impregnace?

Ne nadarmo se říká, že střecha dělá dům domem. Měla by být nejen pěkná na pohled, ale zejména odolná. Krov lze postavit ve špičkové kvalitě s garancí životnosti desítek let. I zde je však jednou ze základních podmínek kvalitní preventivní ochrana konstrukčního dřeva proti dřevokazným škůdcům. Neošetřené dřevo při působení nepříznivých podmínek podléhá mnohem rychleji přirozené zkáze. Stále více investorů si to naštěstí už uvědomuje. Navíc rozdíl ceny impregnovaného a neimpregnovaného dřeva není příliš velký.

dřevo napadené_hmyzem

obr.: Ukázka neošetřeného dřeva napadeného hmyzem. Ilustrační foto: Bochemie a.s.


1. Vsaďte na osvědčenou značku

Nejčastěji používanou značkou mezi profesionály i běžnými uživateli je Bochemit. S úspěchem je používán už více než 50 let, stojí za ním tedy dlouholeté zkušenosti a znalosti oboru.

2. Myslete na ochranu zdraví a životního prostředí

Tato oblast je regulována Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) o uvádění na trh a používání biocidních přípravků 2012/528/EU (BPR). Cílem Nařízení je zlepšit fungování trhu s biocidními přípravky v EU a zároveň zajistit vysokou úroveň ochrany lidí a životního prostředí.

Všechny biocidní přípravky musí mít před uvedením na trh povolení a účinné látky v nich obsažené musí být předem schváleny. Produkty značky Bochemit beze zbytku splňují všechna stanovená kritéria, což je nutná podmínka pro jejich registraci a schválení pro použití dokonce ve 12 zemích Evropy.

3. Zajímejte se o životnost provedené impregnace

Jedním z rozhodujících faktorů, který ovlivňuje životnost stavebního díla, je právě životnost dřevěných konstrukcí. Životnost provedené ochrany přípravky Bochemit je pro dřevo použité v interiéru, což je i dřevo použité na střešní konstrukci, časově neomezená.

4. Impregnujte profesionálně

Nejjednodušší je koupit už profesionálně impregnované řezivo na pilách. Zde je impregnace prováděna máčením nebo vakuo-tlakově, a to podle EN 335-1: Trvanlivost dřeva a materiálů na bázi dřeva.

Nejčastěji používaným přípravkem v profesionální sféře pro máčení je Bochemit QB Profi. Jeho účinnost proti škůdcům dřeva byla testována podle evropských norem v akreditovaných laboratořích a je dlouhodobě ověřena probíhajícími polními testy v reálných klimatických podmínkách.

Jedná se o léty prověřený produkt pro impregnaci dřeva nejen pro střešní konstrukce, podlahy a další interiérové dřevěné prvky, ale i pro dřevo použité v exteriéru jako je střešní podbití, pergoly nebo ploty. Na kvalitu provedené impregnace dohlíží výrobce, na pilách vyžadujte certifikát o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit.


drevostavba-roku-ico

Tento produkt můžete vyhrát pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby!  Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Impregnace svépomocí má své zásady!

I v případě, že se rozhodnete impregnovat si dřevo sami, má Bochemit řešení, a to Bochemit Opti F+ nebo Bochemit QB Hobby (vhodný pro menší plochy). Aplikaci nátěrem nebo postřikem zvládne i neprofesionál. Abyste dosáhli profesionálně ošetřeného dřeva, nepodceňujte návod na etiketě.

Bochemit-OptiF ciry

Příklad ředění_Bochemit_Opti_F

Mějte na paměti, že:

  • Nemusí platit, že čím je roztok méně naředěný, tím lépe. Voda působí jako nosič, které dopraví účinné látky do dřeva. Koncentrovanější roztok může zasychat na povrchu dříve, než stihne vsáknout. Dodržte tedy předepsané ředění.
  • Dodržte doporučenou teplotu okolí pro ošetření dřeva. Obvykle to je +5 °C až +30 °C. Nejlépe tak dosáhnete celistvého a stejnoměrného nánosu impregnačního roztoku po celém povrchu dřeva. Do zmrzlého dřeva roztok nevsákne. Pokud na dřevo praží slunce, roztok se odpaří dříve než stačí vsáknout.
  • Prach, předchozí nátěry nebo stará vrstva zkorodovaného dřeva brání průniku impregnace do dřeva, proto vždy dřevo očistěte.
  • Čím je dřevo vlhčí, tj. čím více vody obsahuje, tím méně je schopno nasát impregnační roztok.
  • Do hoblovaného dřeva vsakuje impregnační roztok hůře než do nehoblovaného.
  • Dodržte počet aplikací, obvykle je potřeba jedna až dvě. Vždy však spotřebujte všechen připravený roztok pro požadované m2 ošetřeného dřeva. Pomůže vám kalkulátor spotřeby.
  • Dřevo použité v exteriéru, tedy to, na které prší, po impregnaci ošetřete vhodným krycím nátěrem (např. Bochemit Estetik), a to po zaschnutí impregnace, což je zpravidla po 4 – 24 hodinách od poslední aplikace.

impregnace-dreva-naterem

V případě nákupu impregnovaného dřeva i při impregnaci svépomocí je třeba na stavbě pamatovat na následné ošetření příčných řezů, zářezů, plátování a jiných druhů spojů provedených až po impregnaci, protože právě tato místa jsou škůdci ohrožena nejvíce, tam prakticky vždy destrukční proces začíná.

Informace, rady i video návody, jak a čím kvalitně impregnovat dřevo →


Související článek o impregnaci dřeva s přípravky Bochemit

Impregnace dřeva je základ kvalitní střechy
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop