Vybíráme materiály - jaká okna do dřevostavby?

Vybíráme materiály - jaká okna do dřevostavby?

Redakce | Čtvrtek, 13. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud jste se rozhodli, že si postavíte dřevostavbu, udělali jste správný krok. V další fázi ale musíte zvolit vhodné materiály, které pro stavbu použijete. Je jedno, zda budete stavět svépomocí nebo oslovíte odbornou firmu zabývající se výstavbou dřevostaveb. Máte již jasno v tom, jaká okna zvolit pro svou dřevostavbu?

Druhy oken podle materiálu

Můžete vybírat z dřevěných, plastových nebo hliníkových oken. Nejžádanější jsou plastová a dřevěná okna. Ty navíc můžete mít zvenku opláštěné hliníkovým profilem (dřevohliníková okna), takže výrazně prodloužíte jejich životnost a ulehčíte si údržbu. Na trhu je mnoho výrobců oken, kteří nabízejí nepřeberné množství profilů a druhů provedení.

drevena-okna-slavona-solid-comfortdrevohlinikova-okna-slavona-alpinodrevohlinikova-okna-slavona-ha110-line

Jaká okna pro dřevostavbu

Pro dřevostavbu se hodí stejná okna jako pro zděný dům, nejsou potřeba žádné technologické úpravy. Abyste v domě zachovali výborné energetické vlastnosti, které jsou jednou z výhod dřevostaveb, je vhodné zvolit okna s izolačním trojsklem.

plastova-okna-okne-eu-pasiv-cl-85-profildrevena-okna-slavona-solid-comfort-profildrevohlinikova-okna-slavona-ha110-line-profil

U trojskel se Ug-hodnota, tedy koeficient prostupu tepla zasklením, pohybuje ideálně kolem 0,5 W/m2K.

Dalším důležitým koeficientem, kterého byste si při výběru dodavatele měli všímat, je Uw, tedy koeficient prostupu tepla celým oknem. Ten se v současné době u většiny výrobců pohybuje v rozmezí 0,7 – 0,9 W/m2K, podle toho, jaký materiál a provedení pro okno zvolíte.

Četli jste?

okna v dřevostavběSprávné zasklení dřevostavby ušetří energii

Dřevostavba a plastová okna?

Mnoho laiků řekne, že do dřevostavby se plastová okna nehodí. Pokud se bavíme o panelových dřevostavbách nebo o dřevostavbách stavěných systémem two-by-four, pak je jedno, jaký materiál oken zvolíme. Tyto dřevostavby mají finální fasádu a tak budou okna opticky ladit s celým provedením domu.

Pokud chcete ale stavět srub nebo roubenku, pak je více než vhodné zvolit okna dřevěná, která budou v souladu s celým pojetím domu.

drevena-okna-do-drevostavby-slavona-progression-nahledpasivni-dum-drevohlinikova-okna-slavona-5m-nahledpasivni-roubenka-drevena-okna-SC92-slavona-DSC8176m-nahled

 

Mohlo by vás zajímat: Jak se osazují okna do srubů a roubenek

Životnost a údržba oken

Díky současným velmi kvalitním materiálům vydrží okna mnohem déle, než tomu bývalo dříve. Samozřejmě nejsou zcela bezúdržbová, ale pravidelnou péčí se jejich životnost mnohonásobně prodlužuje. Jak u plastových, tak u dřevěných oken je vhodné pravidelně promazávat kování a provádět jejich seřízení.

Vedle používání vody se saponátem doporučují výrobci ošetřovat povrch roztoky určenými na plast nebo na dřevo. Tyto roztoky pak okna ochrání před větším znečištěním.

Stojí za přečtení:

dřevostavba a hliníková oknaDřevěná stavba a hliníková okna? Ideální kombinace

Text: Veronika Příplatová


Další díly seriálu:

Vybíráme materiály - jaká okna do dřevostavby? (tento článek)
Vybíráme materiály - střešní krytina pro střechu dřevostavby

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop