Jak vybrat okna pro nízkoenergetické a pasivní domy?

Jak vybrat okna pro nízkoenergetické a pasivní domy?

Komerční sdělení | Pátek, 15. červenec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud řešíte nízkoenergetický nebo pasivní dům, pak asi víte, že jsou to právě okna, která hrají v energetické náročnosti jednu z hlavních rolí. Je proto dobré vědět, na co si při jejich výběru dát pozor.

Charakteristika pasivního domu


Pasivní dům označuje nízkoenergetickou stavbu splňující kritéria pro energeticky úsporný provoz. Základní hodnoty popisuje norma ČSN 73 0540. Vedle oken patří do rozhodujících parametrů také zateplení celé obálky domu/bytu, tedy stěn, střechy, podlah a výplní stavebních otvorů.

Jak vybrat správná okna aneb jaké parametry musí splňovat?


Při výběru oken se samozřejmě neobejdete bez vypracovaného projektu, který obsahuje i parametry ostatních částí stavby, jako jsou stropy, stěny nebo podlahy. Spolupráce s projektantem vám přinese jistotu, že si vyberete správně. Nejdůležitější údaj, který se u oken pro pasivní domy počítá, je tepelná izolace charakterizovaná koeficientem Uw – platí, že čím menší, tím lepší. Ale pozor! Nepleťte si hodnotu Uw s Ug nebo Uf – hodnota Ug se vztahuje pouze na sklo a Uf pouze na rám. Vždy potřebujete znát celkovou hodnotu, protože tyto dvě podhodnoty samy o sobě nemohou rozhodovat o vašem výběru.

Dvojsklo nebo trojsklo, to je oč tu běží


Počet skel hraje v otázce tepelné izolace důležitou roli. Tento údaj tedy při výběru oken do pasivního domu nepodceňujte, protože rozdíl mezi dvojskly a trojskly je velký. To ovšem neznamená, že každé okno s trojsklem je pro pasivní dům vhodné – vždy jde o konečnou hodnotu Uw celého okna.

Počet komor v profilu


Okenní rámy s větším počtem komor obecně dosahují lepších hodnot tepelné izolace, ale neplatí to vždy. V 90. letech se objevovaly hlavně tříkomorové profily, dnes však na trhu narazíte nejčastěji na ty šesti až osmikomorové. Při výběru je opět důležitý hlavně celkový parametr Uw, proto výběr konzultujte ideálně se svým projektantem.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat okna pro nízkoenergetické a pasivní domy

Foto: PRAMOS, osmikomorový profil Space 8

Jak lze ještě zlepšit izolační vlastnosti?


Obecně platí, že trojsklem dosáhnete lepší tepelně izolační vlastnosti než dvojsklem, ale mohou se objevit i alternativy. Někteří výrobci do dvojskla napínají bezbarvou fólii, což vylepšuje izolaci podobně jako je tomu u běžných trojskel, a to bez nežádoucího růstu hmotnosti. I s dvojskly tak můžete dosáhnout dobrého výsledku. Další zajímavou možností je mikroskopický kovový nástřik, který odráží selektivním způsobem tepelné záření zpět do místnosti, přičemž nebrání průchodu světla.

Montáž je základem úspěchu


Vždy myslete na to, že ať mají okna sebelepší parametry, důležitá je odborná montáž a správné seřízení. Proto je důležité si dát záležet nejen na volbě samotných oken, ale také na výběru spolehlivé a profesionální firmy. Pouze tak budete mít jistotu, že okna nebudou špatně zasazená do okenního otvoru. Důležitá je i pravidelná údržba, aby při zavření vždy dokonale těsnila.

PRAMOS | Plastová a hliníková okna→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop