Střešní okno v domě aneb co je dobré vědět, než ho pořídíme

Střešní okno v domě aneb co je dobré vědět, než ho pořídíme

Dana Jakoubková | Pondělí, 23. leden 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Okno, to je věda, a to střešní obzvlášť. Najdou se i extrémisté, pro které je energeticky dokonalá obálka domu oken zcela prostá. No, něco na tom je. Dáte si práci s perfektní izolací a vzduchotěsností domu, vyladíte detaily i difuzní odpor materiálů a pak bác, prorazíte tu dokonalost oknem. Na druhou stranu dobře umístěné střešní okno může znamenat rozdíl mezi přátelským prostorem a temnou jeskyní, mezi tím, zda se budete cítit dobře, nebo volat psychologa. A pro ty, kteří trpí sezónní afektivní poruchou a nemohou trávit čas venku, může být střešní okno doslova záchranou.

Výhody střešního okna


1. Efekt přirozeného světla

Střešním oknem pronikne do domu třikrát více přirozeného světla než vertikálním oknem stejné velikosti. Okna tak mohou zvýšit komfort vnitřních prostor, které by jinak mohly vyžadovat osvětlení umělé. Podobně jako přidání zrcadla na stěnu může střešní okno učinit místnost prostornější. Domov získá přívětivější atmosféru a vám se zvedne nálada.

Přirozené světlo zvedá i produktivitu, usnadňuje procesy každodenní rutiny a může jedinečným způsobem zvýraznit malé místnosti a chodby, které si klasická okna nemohou dovolit. Pro dostatečnou úroveň denního světla by měla plocha oken představovat minimálně deset procent podlahové plochy místnosti, ale nepřekročit patnáct, přičemž lépe je více menších oken než jedno velké.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Když je slunce vysoko na obloze, lze od strmě klesajícího zenitového světla očekávat oslňující záři nebo rušivé odlesky na displejích a monitorech. Pro zamezení tomuto efektu existují folie na sklo, které dopadající paprsky „přesměrují" a světlo rozptýlí. Pokud plánujete střešní okno například do pracovny, okna orientovaná na sever poskytnou konzistentní množství přirozeného světla po celý den. Foto: FAKRO CZECH s.r.o.

2. Energetická účinnost

Instalace střešního okna poskytuje možnost bezplatného solárního tepla od podzimu do jara a přispívá k úspoře energie ekologickým způsobem osvětlení. Vliv střešních oken na tepelný výkon budovy je však komplexní a závisí na vzájemně se ovlivňujících faktorech: klima, orientace domu, materiály, velikost a umístění oken, stínění a jejich tepelné vlastnosti.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Umístění střešního okna v podkrovní ložnici může znamenat rozdíl mezi snesitelnou a nesnesitelnou letní nocí. „Použití" světla vždy znamená hru s temnotou a ukazuje, že střešní okna nejsou užitečná jen ve dne. Pro ložnici je však vhodné volit okno s lepeným zasklením a plastovou fólií, které v případě rozbití drží střepy pohromadě. Přemýšlet byste měli i o tom, na kolik je okno zvukově izolované, aby dokázalo spolykat hluk lijáku nebo krupobití. Foto: Petro Kuprynenko

3. Příjemné klima

Díky komínovému efektu (lehký, teplý vzduchu stoupá) můžete dům za pomoci střešních oken efektivně přirozeně větrat, ochlazovat a osvěžovat vzduch i odvádět vlhkost z interiéru, aniž by bylo nutné zapínat klimatizaci.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Naplánujte střešní okno do prostoru, který bude vyhovovat vašim potřebám, aniž by se přirozené výhody vymkly kontrole. Foto: FAKRO CZECH s.r.o.

4. Nečekaný výtvarný prvek

Střešní okna mají potenciál i dramaticky vylepšit vzhled domu nebo působit jako hlavní designový prvek v interiéru. Mohou však mít také bonusový efekt vytvořením dramatického osvětlení nebo zenové atmosféry.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Existuje téměř tolik možností pro okna zasazená do linie střechy jako pro okna ve stěnách. Zatímco ovládací mechanismy jsou poněkud omezenější, pro zasklení a sklo máte stejné možnosti. Skla jsou obvykle dvojitá až trojitá, vysoce odolná proti rozbití a nabízejí i další benefity jako plyn mezi skly, bezpečnostní sklo, protihlukové sklo, skla různě vysoké energetické účinnosti, UV ochranu, reflexní vrstvu, vrstvu proti rosení nebo samočisticí efekt. Foto: FAKRO CZECH s.r.o.

Nevýhody střešního okna


1. Kritická vlhkost

Okna jsou nejstudenější plochou v obálce domu, a střešní jsou ještě o něco studenější než svislá, protože jsou vystavena extrémnějším klimatickým podmínkám. Čím lepší izolační vlastnosti okno má, tím studenější je jeho povrch. Pára na něm tedy zkondenzuje dříve a nemusí k tomu být venku ani velká zima.

2. Sníh a led

Větraná vzduchová vrstva u šikmé střechy má eliminovat kondenzaci vodní páry ve skladbě střechy. Proudění vzduchu odvádí přebytečnou vlhkost ze střešního pláště do vnějšího prostředí a nemělo by mu v cestě nic bránit. V zimních měsících kolem okna opakovaně namrzá a taje sníh, což vám ušetří lezení na střechu s lopatou.

Na druhé straně se ale může vytvořit ledová přehrada pod spodní hranou okna, kde vzduch neproudí. Problémy s namrzáním sněhu v rozích okna může způsobit i ventilační klapka ponechaná v zimě otevřená. Unikající teplý vzduch rozehřeje sníh nad oknem, a když opětovně zmrzne, okno jde špatně zavřít i otevřít.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

Foto: Petr Nečas, Dreamstime

3. Příliš mnoho světla

V závislosti na orientaci a velikosti střešního okna můžete skončit s místností, která je prostě příliš světlá. Když slunce svítí přímo na střešní okno, může to v určitou denní dobu udělat místnost prakticky nepoužitelnou. Takže s jižní orientací opatrně, nebo si připravte dost peněz na stínění. Zasklení může být navrženo tak, aby omezovalo, blokovalo nebo usnadňovalo prostup světla podle pohybu slunce.

Například je možné se vyhnout přímému slunečnímu záření, když je slunce v létě na nejvyšším bodě, a přitom stále propouštět nepřímé světlo. Pro dosažení rovnoměrného rozložení světla a regulace slunečního záření lze použít difuzní sklo nebo akrylátové zasklení, které podporuje měkké osvětlení bez oslnění.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Jako nevýhoda se při každodenním používání ukazuje obtížná obslužnost střešních oken. Jejich kombinaci s bočními okny lze považovat za dobrou volbu, protože se jejich nevýhody částečně kompenzují. Pohodlnější je ovšem zvolit dálkové či automatické ovládání napojené na řídicí systém chytrého domu, který bude regulovat třeba i větrání nebo senzor deště. Foto: Lmphot, Dreamstime

4. Příliš mnoho tepla versus tepelné ztráty

Střešní prosklení přijímá téměř dvakrát více tepla než nechráněné západní svislé okno stejné plochy. Rovněž je třeba počítat s nežádoucími tepelnými ztrátami v zimě. Rychlost přenosu tepla (z vnitřní na vnější stranu konstrukce domu) je u šikmého zasklení vyšší zhruba o čtyřicet procent než u zasklení svislého.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Kouty mimo přímé ohnisko světla slouží jako útočiště klidu. V této souvislosti jsou vysoko položená střešní okna výhodná, protože nerozptylují přímým výhledem do okolí, přitom dávají dostatek světla pro čtení. Foto: Jo Ann Snover

Se střešními okny se to nemá přehánět


Skeptik by patrně názor na střešní okna shrnul do věty: Ano, jsou problematická, ne, nedají se snadno opravit. Optimista by jásal, že je přes ně aspoň vidět. Jako okna obecně: když nejsou dobře izolovaná, kondenzuje vlhkost; když nejsou utěsněná, profukují; a protože jsou to okna, uniká jimi teplo. K tomu jsou střešní okna vystavena extrémním teplotám a tlakům.

DrevoaStavby.cz Kyvné střešní oknoDrevoaStavby.cz Výklopně-kyvné střešní okno

 

DrevoaStavby.cz Výsuvně-kyvné střešní okno

 

Existují sice taková, která fungují lépe než stěny, ale to není záležitost pro středostavovského stavebníka. To už je jen mezi inženýry, kteří usilují o Nobelovku. Pokud jste se do střešních oken zamilovali, stačí, když spojíte kvalitu materiálů s co nejlepšími parametry, profesionální instalací a efektivním větráním, a nejspíš si budete užívat všech benefitů dlouho a bez připomínek.

DrevoaStavby.cz | Střešní okno v domě

obr.: Relaxovat ve vaně s hvězdami nad hlavou může být snovým zážitkem. Přítomnost denního světla v koupelně také nemilosrdně odhalí dámám chyby v provedení make-upu. Střešní okno však znamená vyříznutí velkého otvoru skrz střechu, respektive tepelnou obálku domu a to v prostředí s ultra vysokou vlhkostí a nárazovými teplotními výkyvy. Pokud koupelnu pořádně nevyvětráte – a je otázka, co je to pořádně –, vlhkost může proniknout až k vnějšímu okraji rámu okna a zkondenzovat tam. I kdybyste nikde jinde nedokázali docenit benefity řízeného větrání s rekuperací, v koupelně to bude přímo do očí bijící. Do vlhkého prostředí je vhodnější okno bezúdržbové, tedy s plastovým rámem, nebo impregnované dřevěné s polyuretanovým povlakem, případně i UV lakem, který zabrání žloutnutí povrchu. Foto: Irina

Otázka pro odborníka


Jak je možné vyčistit venkovní stranu střešního okna?

Mycí poloha střešních oken spočívá v protočení okna o sto osmdesát stupňů a použití západky blokující křídlo v poloze, díky které snadno a bezpečně umyjeme i vnější sklo, aniž by nám „utíkalo". Okna s bezpečnostním zasklením P5 jsou navíc vybavena snadno omyvatelným vnějším povrchem – potažena takzvanou „samočistící" vrstvou, což jejich údržbu ještě více usnadní. Pro mytí skla stačí voda se saponátem a měkký hadřík. Vyhněte se abrazivním čisticím prostředkům. Pokud máte okna ve výšce nedostupné ze země, zvolte raději profesionální servis. Bohužel okno, které by se čistilo úplně samo, v nabídce zatím nemáme.

Krzysztof Wilhelm FAKRO CZECH
Krzysztof Wilhelm
FAKRO CZECH s.r.o.


DrevoaStavby.cz | časopis DŘEVO&stavby 6/22

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop