Z původní fary vytvořili dechberoucí kavárnu a stylový penzion

Z původní fary vytvořili dechberoucí kavárnu a stylový penzion

Redakce | Středa, 14. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pojďte se s námi podívat do jedné poněkud neobvyklé stavby. Původní faru patřící k sousednímu kostelíku proměnili noví majitelé na kavárnu, ale to nestačilo. Bylo třeba někde ubytovat hosty, a tak se původní hospodářské zázemí postupně proměnilo v architektonicky propracovanou dřevostavbu, která ale dodnes nese název stodola.

Po návratu do Čech v roce 1990 potřeboval můj syn práci. Vnuknul jsem mu myšlenku na vybudování sítě nápojových automatů, podobnou, jaká fungovala v Rakousku. Nápadu se zhostil na výbornou a pro začátek nechal vyrobit na zakázku několik automatů na kávu. Poptávka rychle narůstala a dnes už jeho automaty najdete prakticky na všech veřejných místech. Přesto je ale nápojový automat jen neosobní stroj, a tak syna napadlo vybudování vlastní kavárny – ne však ledajaké.

Rekonstrukce fary na kavárnu a penzion


Padla mu do oka nepoužívaná idylická fara sousedící s kostelíkem dostupným přes malý dvůr, na kterém rostl krásný ořešák, majestátný strom, který neodmyslitelně patří ke každé faře. Ta naše leží na Pálavě v malebné Klentnici, vysoko položené obci s výhledem na Novomlýnské nádrže. Bylo by hřích takové devizy nevyužít...

Autorem citlivého, vkusného návrhu rekonstrukce původních staveb a nové dřevěné přístavby pro ubytování hostů je architekt Marek Štěpán z Brna. Se synem se znají, a tak byl přístup k návrhu opravdu osobní.

Práce začaly v roce 2009 nejprve rekonstrukcí původní fary na kavárnu a stylový penzion. Hostů ale začalo přibývat, a tak se zrodil plán pro rekonstrukci vedlejší staré a nepoužívané školy, která dnes funguje také jako kavárna, kuchyně a penzion.

Na řadu přišla také hospodářská budova – chlévy jsme naplnit dobytkem neplánovali, ale jejich spodní stavba dobře posloužila pro vybudování nových ubytovacích prostor. Střecha se celá odstranila a na původní spodní stavbě nám firma Dřevostavby Biskup vybudovala podle projektu architekta Štěpána vkusnou dřevostavbu s obkladem z modřínových latí.

rekonstrukce-fary-cafe-fara-nadvori

obr.: Koruna starého ořešáku poskytuje hostům příjemný stín. Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

rekonstrukce-fary-cafe-fara-panorama

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

rekonstrukce-fary-cafe-fara-cast-kavarny

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

rekonstrukce-fary-cafe-fara-posezeni

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Dřevostavba přijela na kamionu


O dřevostavbách jsem do té doby jen slyšel a moc jsem si nedokázal představit, jak vlastně bude vypadat a jak se v ní bude bydlet. O to více mě překvapilo, když nám před farou zaparkoval návěs s dřevěnými panely a jeřáb. Přístup ze dvora nebyl možný, a tak se celá montáž odehrávala mohutným ramenem přímo z ulice.

Masivní dřevěné panely z křížem lepených prken jsou velmi tuhé a stabilní, takže stavba obvodových stěn proběhla velmi rychle. Hned po dokončení jsem si chtěl vyzkoušet, jak se opravdu v takové pravé dřevostavbě žije. Byla zima, a tak jsem zkusil jednu noc přespat v Mandlovém pokoji. Byl jsem opravdu mile překvapen příjemným klimatem – po probuzení jsem měl výjimečně dobrý pocit z kvalitního spánku.

Celá přístavba s rekonstrukcí spodních chlévu pro ubytování trvala necelý rok. Když se ohlédneme zpět, naše volba architekta a všech dílčích dodavatelů byla správná. Na rekonstrukci se podílela řada firem i drobných řemeslníků včetně několika místních a všem patří dík za dobře odvedenou práci.

rekonstrukce-fary-cafe-fara

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Základem je větrání oknem


Dřevostavbu vytápíme plynovým kotlem a klasickými litinovými radiátory. Vzduchotechnika v našem penzionu nenašla uplatnění, protože jednak hosté mnoho času ve svém pokoji netráví, jednak nám přišlo vzhledem k pojetí penzionu jako venkovské stavby patřičnější větrání okny. V lednu byly i zde na Pálavě tuhé mrazy, přístavba obstála bez problému a nikde se neprojevila žádná deformace či sražená voda – dřevostavba mě opravdu potěšila.

Klasická střešní okna v dřevěné přístavbě nemáme, světlo do pokojů přichází světlovody. Původně neměly aktivní stínění, ale setkali jsme se s poněkud kuriózní stížností jednoho z hostů na rušivý měsíční svit, takže jsme je dodatečně vybavili posuvnými kryty.

rekonstrukce-fary-cafe-fara-schodiste

obr.: Po schodech do "stodoly". Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

rekonstrukce-fary-cafe-fara-vnitrni-pruchod

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Nevšední interiér dřevostavby


Podlahy i vnitřní povrchy stěn jsou opatřeny směsným přírodním olejem s voskem. Příčky mezi pokoji jsou stejně jako obvodové stěny z lepeného masivního dřeva. To nám umožnilo vzdát se klasických zárubní a využít místo nich polodrážku vyfrézovanou přímo do příčky, do níž se dveře zavírají a po zavření prakticky nevystupují z plochy příčky.

Dokonce i závěsy jsou ukryté – stolař odvedl dobrou práci. V architektonickém návrhu nedošlo na keramické obklady ani dlažby. Podlahy i stěny jsou místo nich opatřeny v sociálním zázemí hygienicky velmi dobře udržovatelnou stěrkovou hmotou. Myslím, že příjemným netradičním prvkem je náladově osvětlení pokojů pomocí světelných pásů z LED diod umístěných podélně v místě napojení střechy a obvodové stěny.

K designovému vybavení patří také propracované páčkové vypínače světel z kovu a zabudované panely audio soustavy, které našim hostům nabízejí obsáhlý audio archiv; komu by ani tak nestačil, může si naladit svou oblíbenou radiovou stanici. Příčky mezi pokoji velmi dobře tlumí hluk, zatím si nikdo na hlučnost z vedlejších pokojů nestěžoval.

rekonstrukce-fary-cafe-fara-interier-apartman-loznice

obr.: Interiér pokojů se nese v duchu masivního dřeva. Světlovod nad postelí je nyní opatřen posuvnými kryty, aby si mohli hosté v případě potřeby toto netradiční "okno" zastínit. Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

rekonstrukce-fary-cafe-fara-interier-apartman

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Komentář architekta


Areál Cafe Fara v Klentnici leží na severním svahu Pálavy a sestává z několika objektů – staré fary, staré školy, dřevěné dostavby stodoly, nové sally terreny a lázní. Původní funkce budov jsou změněny, charakter a autenticita budov jsou však zachovány a podtrženy, navíc doplněny moderní dostavbou. Vznikl tak kupodivu kavárenský ráj na vesnici uprostřed Pálavy. Na místě bývalých chlívků stojí novostavba dřevěného penzionu. Tvar budovy je pro tuto oblast typický až archetypální – podélný dům se sedlovou střechou, jejíž velikost respektuje okolní měřítko historické architektury a její forma je abstraktní. Vertikální modřínové latě fasády vytvářejí poetické pozadí pro vržené stíny ořešáku na dvoře. Budova má unikátní nosnou konstrukci z masivních, křížem lepených dřevěných panelů, interiér je celodřevěný a jsou zde použity dva druhy dřeva – smrk a dub.

Ing. arch. Tomáš Jurák, www.atelier-stepan.cz

rekonstrukce-fary-cafe-fara-interier-umyvadlo-v-koupelne

obr.: Příjemné zemité tóny stěn a podlah se vhodně doplňují s pohledovým dřevem. Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Komentář dodavatele


Nestává se často, aby vše od sebe tak dokonale zapadlo. Kvalitní návrh, vstřícný investor a mimořádné místo. Výsledek je velmi potěšující, vzniklo místo, kam se rád vracím, a to nejen kvůli dobrému vínu. Zdejší stavba dala vyniknout kráse dřevostaveb v celé jejich šíři – velkorysé užití masivních dřevěných panelů, propracované detaily, netradiční využití světlovodů, v kterých v noci září hvězdy... Výborný cíl pro všechny a zejména pro ty, kteří uvažují o dřevostavbě. Krátký pobyt většinou stačí.

Stanislav Biskup, Dřevostavby Biskup, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz

rekonstrukce-fary-cafe-fara-interier-apartman-koupelna

Foto: Martin Zeman a Štěpán Vrzala

Technické parametry


  • Realizace: Dřevostavby BISKUP s.r.o.
  • Zastavěná plocha: 110 m2
  • Podlahová plocha: 175,3 m2
  • Spodní stavba: původní přízemí – smíšené zdivo
  • Stavební systém: velkoformátové panely z masivního lepeného dřeva
  • Tepelná izolace: skelná vata
  • Fasáda: hoblované modřínové latě
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: hydroizolace – modifikované asfaltové pásy, pohledová vrstva – hoblované modřínové latě
  • Okna a dveře: dřevěná
  • Zasklení: dvojsklo
  • Podlahy: dřevěné, v hygienickém zázemí cementová stěrka
  • Vytápění: plynový kotel s ohřevem TUV
  • Topení: teplovodní
  • Skladba stěny: směrem zevnitř: dřevěný panel KLH - tepelná izolace ISOVER - smrkový rošt 100/100 mm - tepelná izolace ISOVER - smrkový rošt 100/100 mm - hydroizolační vrstva DELTA FASSADE S PLUS - smrkové kontralatě 30/50 mm - modřínové latě 30/50 mm - hoblované modřínové kontralatě 30/45mm
  • Celková tloušťka stěny: 385 mm

Autor článku: Petr Houška

DaS 4-2012
Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop