Pusťte si sluneční světlo domů - Jak na světlovody v dřevostavbě

Pusťte si sluneční světlo domů - Jak na světlovody v dřevostavbě

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 20. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Interiérové zákoutí bez dostatku světla mnohdy působí trochu depresivním dojmem. Nedostatek přirozeného světla je často palčivým problémem například v koupelně, která by měla sloužit nejen k očistě, ale také ke chvílím odpočinku a relaxace. Na stejný neduh trpívá leckdy i předsíň, v horším případě dokonce obývací pokoj. Problém nedostatku světla v dřevostavbě a speciálně v bungalovu má naštěstí relativně snadné řešení. Tím je instalace světlovodu.

Světlovody pro svou funkci využívají principu usměrňování denního světla (ať už přímého či nepřímého) kupolí na střeše dřevostavby. Do interiéru se pak světlo dostane prostřednictvím vnitřní odrazivé vrstvy. Ta jej odrazí na stropní difuzér a tím se konečně rozptýlí do zvoleného prostoru.

svetlovod-s-pevnym-tubusemsvetlovod-s-ohebnym-tubusemJednotlivé světlovody se liší materiálem a tím i celkovou kvalitou. Pokud stojíme o větší výkon, hodí se sáhnout po pevném tubusu, který je tvořen tenkostěnným válcovaným hliníkem. Měkké, vlnité tubusy bývají zpravidla výkonné o něco méně.

Ať už si zvolíme tubus měkký či tvrdý, i tak budou co do kvality mezi světlovody obrovské rozdíly. Správnému výběru se rozhodně vyplatí věnovat dostatek času.

Prvopočátky světlovodů sahají až do starověku, kde jejich principu využívali již Římané či Egypťané. Myšlenka prvních moderních světlovodů začala vznikat v Rusku a USA už koncem devatenáctého století. Svého plného potenciálu a dnešní podoby se však světlovody dočkaly až v roce 1980.

První prototyp světlovodu, neboli trubice, která vede světlo z exteriérů, do světlu na první pohled nepřístupných částí interiéru, vyrobil australský vizionář Steve Sutton. Světlovod a jeho vynálezce se dokonce dostali do deníku The Daily Telegraph. Ten tuto technologii totiž zařadil do seznamu 20 nejlepších australských vynálezů 20. století.

Nejlepší využití světlovodu v dřevostavbě

jindriska-kleknerova
Jindřiška Kleknerová

V dřevostavbě a obzvlášť v bungalovu mají světlovody poměrně široké užití. „Světlo v místnosti vedené světlovodem není srovnatelné s denním světlem v prostoru s okny. Zároveň je zcela jiné než světlo umělé. Zkrátka se jedná o něco mezi těmito způsoby osvětlení", říká majitelka dřevostavby se světlovodem Jindřiška Kleknerová.

Pro světlovod jsme se rozhodli až v průběhu realizace dřevostavby a nakonec jsme s ním moc spokojeni. Pro oči je toto osvětlení velmi příjemné", doplňuje. Mluví konkrétně o světlovodu vedeném do prostoru předsíně.

Stejná pozitiva má tato technologie také v dalších místnostech dřevostavby. Ideální je například do často využívané komory. V temnější koupelně, do které zpravidla bývá možnost přístupu přirozeného světla minimální, vám zaručeně zvedne náladu nejen po ránu. Stejně tak světlovod můžete použít i v nedostatečně osvětleném obývacím pokoji. V letních dnech lze dokonce v temnější ložnici nahradit světlovodem otravný budík.

svetlovody-v-drevostavbe-svetlovod-v-kopelnesvetlovody-v-drevostavbe-denni-slunecni-svetlo-v-interieru

Pro osvětlení podkroví nebo chodby se schody je právě toto řešení světla jednou z nejlepších možností, jak po finanční, tak i praktické stránce.

svetlovody-v-drevostavbe-svetlovod-satnasvetlovody-v-drevostavbe-svetlovod-schody

Cena světlovodu, aneb na co připravit svou peněženku?

Světlovod rozhodně nepatří právě k nejlevnějším řešením osvětlení v dřevostavbě. Cena se odvíjí od druhu a kvality tubusu, od jeho průměru, ale také od toho, jaké umístění světlovodu v dřevostavbě si zvolíme. Finální částka, kterou za světlovod zaplatíte, se tak u většiny firem pohybuje v rozmezí deseti až třiceti tisíc korun. Stejně jako u nákupu televize či automobilu se ceny diametrálně odlišují i u jednotlivých firem a značek. Určitě se tak nevyplatí pořídit si světlovod u první společnosti, na kterou narazíme.

Dokonce i během dní, kdy slunko ne a ne vylézt dovede kvalitní světlovod nahradit klasickou 60W žárovku. To znamená, že vám za rok zvládne ušetřit až 400 hodin svícení.

O kvalitě světlovodů, hlavně z té úsporné stránky, vypovídá mnohé to, že jsou častým zdrojem osvětlení nejen v rodinných domech, ale i ve velkých skladových prostorech. Firmám totiž šetří nezanedbatelné peníze.

Výběr vhodného světlovodu pro dřevostavbu

Samotný výběr světlovodu vhodného pro vaši dřevostavbu je poměrně náročná „věda". Každý komponent světlovodu musí být totiž vhodný právě pro váš dům, a navíc je třeba vybrat firmu, která jej nainstaluje tak, aby v procesu nenarušila izolaci dřevostavby. To může být náročné na váš čas.

Světlovod vám však investici vrátí obratem. Nejenže ušetříte za osvětlení, ale přirozené světlo, v jinak tmavých místnostech, bude mít skvělý vliv na vaši psychickou pohodu.

Montáž světlovodu v dřevostavbě

Rizika světlovodu v dřevostavbě

Pokud se bavíme o světlovodu v souvislosti s dřevostavbami, musíme zmínit rovněž jejich rizika. Zvlášť u pasivních domů jsou totiž nezanedbatelná.

jakub-brandalik
Jakub Brandalík
Lightway s.r.o.

Běžný světlovod je pro pasivní dům pohroma", říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway s.r.o. „Pokud v plášti vznikne šance vyrovnat rozdíl teploty mezi vnitřkem a venkem, stane se to prostřednictvím tubusu světlovodu velmi rychle. Je to jako kdybyste píchli duši", vysvětluje problém se světlovodem v pasivním domu podrobněji.

Nejenže může špatně zvolený světlovod přivést ztrátu tepla v zimě, ale naopak nadměrné zahřívání interiéru dřevostavby v létě. Podle Jakuba Brandalíka dochází také ke srážení vody ze vzdušné vlhkosti a tím k poškození konstrukce. Proto je do pasivního domu nezbytné instalovat vhodný světlovod s přerušeným tepelným mostem v místě průchodu tepelnou izolací.


svetlovody-v-drevostavbe-denni-slunecni-svetlo-v-interieru-svetlovod-detail-strechasvetlovody-v-drevostavbe-denni-slunecni-svetlo-v-interieru-svetlovod-detail-strecha-kupolesvetlovody-v-drevostavbe-denni-slunecni-svetlo-v-interieru-svetlovod-detail-rezysvetlovody-v-drevostavbe-denni-slunecni-svetlo-v-interieru-svetlovod-detail


Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop