Nový krov přinesl starému domu po rekonstrukci metry navíc

Nový krov přinesl starému domu po rekonstrukci metry navíc

Dagmar Šimonová | Úterý, 30. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když se noví majitelé, kteří koupili chátrající dům v klidné pražské lokalitě, rozhodli pro rekonstrukci, bylo jasné, že by stavba potřebovala nafouknout, aby vyhovovala potřebám rozrostlé rodiny. Problém byl, že po dobu rekonstrukce potřebovali investoři dům obývat. A také se rozhodli, že nechtějí nijak výrazně měnit jeho tvar ani barvu, protože se na místo a ke stávající zástavbě jednoduše hodí.

Rozhodli se proto dům odstrojit až na úroveň stropu prvního podlaží, odstranit štítové stěny a celý krov a vybudovat podkroví znovu a lépe. Protože chtěli do místa pod střechou vestavět plnohodnotný byt, bylo nutné pečlivě rozmyslet umístění jednotlivých prvků konstrukce. Dům se tak nakonec nepatrně zvýšil a rozšířil, jeho tvarosloví však zůstalo zachováno. Protože nebyl dostatek času ani financí zateplovat dům kompletně, zateplovací systém končí 20 cm pod úrovní podlahy horního patra (v místě zelené římsy). Změny tvaru a velikosti doznal balkon na straně do zahrady, který byl původně malý a navíc v dezolátním stavu. Stejná zůstala i hnědozelená barva omítky.

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-pred-rekonstrukci-1

obr.: Stav domu před kompletní rekonstrukcí. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-vysledna-podoba-3

obr.: Stav domu po kompletní rekonstrukci. Foto: Martin Zeman a archiv investora

Rekonstrukcí dům po obvodu nabyl o 20 cm


Přestože firma Dřevostavby Biskup, která se rekonstrukce ujala, navrhovala strhnout celou stavbu a začít znovu, především potřeba rychlosti a nutnost užívání domu v průběhu rekonstrukce rozhodla o výměně horního podlaží. Na starou podlahu byl pro vyrovnání nerovností položen dřevěný rošt a nová podlaha se zvukovou izolací, štítové stěny, tentokrát technologií sloupkové dřevostavby, se umístily až na vnější líc tlustého zdiva, zateplovací systém se vytáhl ven a díky tomu tak celý dům nabyl po obvodu o 20 cm.

Protože rozmístění dispozice nevyhovovalo umístění jednoho svislého sloupku, byl do konstrukce implementován lomený rám vyztužený ocelovou deskou, který umožnil posunutí svislého opěrného prvku na vhodnější místo. Celá stavba, včetně demolice a vztyčení nového krovu, stěn, položení krytiny i provedení tepelné izolace, byla provedena v průběhu tří měsíců. Protože byly veškeré dřevěné prvky konstrukce pečlivě připraveny dopředu, na stavbě (poté, co došlo k odkrytí starého krovu) trvalo jejich sestavení jen jeden den! Potom už bylo možné v případě nepřízně počasí konstrukci oplachtovat.

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-pred-rekonstrukci-2

obr.: Původní podoba balkonu, který byl příliš malý a nepoužitelný k užívání. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-pred-rekonstrukci-3

obr.: Celá stavba, včetně demolice a vztyčení nového krovu, stěn, položení krytiny i provedení tepelné izolace, byla provedena v průběhu tří měsíců. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-vysledna-podoba-2

obr.: Změny tvaru a velikosti doznal balkon na straně do zahrady, který byl původně malý a navíc v dezolátním stavu. Foto: Martin Zeman a archiv investora

Stavebníci si tepelnou pohodu pochvalují


Po celou dobu výstavby bylo spodní patro obyvatelné, a i když to v některých fázích odstrojení domu nebylo nejklidnější, vytápěné zázemí přišlo vhod i dělníkům. Veškeré práce se totiž realizovaly na přelomu roku. Štěstí přihrálo zimu bez sněhových i dešťových přeháněk a rtuť nízko na teploměru technologii dřevostavby nevadí.

Když se v létě zavřou střešní okna (aby se neohříval vzduch) a zatáhnou interiérové rolety, dá se teplota interiéru udržet na snesitelné míře. Naopak v zimních měsících slunce vydatně pomáhá vytápět a nově zaizolovaný střešní plášť a štítové stěny teplo udrží. Dům je vyhříván systémem teplovodního vytápění, které je napojené jak na plynový kotel, tak na krbová kamna, která stačí pro vyhřívání téměř celý rok. Na fotografiích je možné si všimnout i velice efektního truhlářského detailu – LED pásku zafrézovaného v zábradlí, který se stará o celonoční osvětlení strmého schodiště.

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-interier-2

obr.:Stavebníci si tepelnou pohodu v podkroví pochvalují. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-interier-1

obr.: Interiér působí velmi vzdušně a moderně. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-interier-3

obr.: Efektní truhlářský detaily je LED  pásek zafrézovaný v zábradlí, který se stará o celonoční osvětlení strmého schodiště. Foto: Martin Zeman a archiv investora

DrevoaStavby-rekonstrukce-stareho-domu-interier-4

Foto: Martin Zeman a archiv investora

DaS 3-2015
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop