Nástavba z masivních dřevěných panelů vyřešila problém s nedostatkem místa

Nástavba z masivních dřevěných panelů vyřešila problém s nedostatkem místa

Dagmar Šimonová | Středa, 01. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dům postavený svépomocí mezi lety 1977-1979 ze škvárobetonových panelů se stal, stejně jako jeho sourozenci, terčem mnoha odborných diskuzí. Vysoká koncentrace radonu ve škvárobetonu ostatně vedla až k vytvoření prvních vyhlášek a zákonů orientovaných na tuto problematiku. V 90. Letech byl tak dům opatřen řízeným větráním s rekuperací tepla, která problém vyřešila. Po roce 2010 se majitelé rozhodli v revitalizaci domu pokračovat.

Původní dvougenerační dispozice se dvěma jednotkami 2+1 přestala vyhovovat a začalo se přemýšlet, kam by mohl dům expandovat. Oslovený architekt Lukáš Lipert rozhodl, že nejsnadnější cesta bude směrem nahoru – tedy přidat domu ještě jedno patro navíc. Materiál stávajících stěn ze statického hlediska neumožňoval další přitížení, logickým vyústěním proto byla dřevostavba.

Původní návrh technologií sloupkové konstrukce přepracovalo studio 3AE na technologii masivních dřevěných panelů NOVATOP. Důvodem byla především kratší doba realizace a možnost dům po celou dobu rekonstrukce obývat. Vlastní montáž dřevěných panelů a kompletního krovu pomocí jeřábu byla hotova za neuvěřitelné tři dny a doba, kdy mohlo do odhalené konstrukce zatéct, tak byla minimální.

Velkou proměnou prošlo poslední podlaží, kde se spojily dva pokoje a částečně se k nim připojila i kuchyně. Z tohoto velkého obytného prostoru vede schodiště do vlastní dřevěné nástavby s plochou 57,1 m2. Na severozápad je zde umístěna ložnice s koupelnou, na jih do zahrady dětské pokoje a na sever útulná pracovna a další samostatná koupelna. Celková užitná plocha nové bytové jednotky 5+kk je 113,10 m2.

V místě původního balkonu, o který se rozšířil prostor obývacího pokoje, bylo osazené francouzské okno, došlo i k nahrazení luxferové stěny v prostoru schodiště a dům byl zateplen a opatřen novou fasádou. Nástavba podkroví navazuje na tvarově jednoduchý objem stávajícího domu a je zastřešena pultovou střechou spádovanou od jihu k severu. Fasádní obklad nástavby, stejně jako plášť střechy, je proveden z titanzinku.

Difuzně otevřená obvodová konstrukce je vybudována z dřevěných panelů NOVATOP, zateplených z vnější strany. Výměna oken po patrech, rozvody vody, nové topení a přípravy na samotné zateplení probíhaly už od roku 2010, v březnu 2011 začala firma 3AE s vlastními přípravnými pracemi a stavbou dřevěné nástavby. Práce na nástavbě byly hotové v červnu, do září probíhaly ještě úpravy v interiéru.

Díky kompletní revitalizaci objektu se měrná potřeba tepla na vytápění snížila z více než 120 kWh/m2 na neuvěřitelných 24,2 kWh/m2, čímž se dům velmi přiblížil pasivnímu standardu. Zdařilost architektonického návrhu i samotné realizace byla oceněna i odbornou porotou v soutěži Dřevěná stavba roku, kde dům získal ocenění za nejlepší realizaci.

DrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOPDrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOP

DrevoaStavby.cz | Přístavba nebo nástavba

DrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOPDrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOP

Výhody technologie dřevěných masivních panelů NOVATOP


  • nízká hmotnost konstrukce, která nepřitíží stávající stavbu
  • precizní a přesná příprava panelů a tím pádem velmi rychlá montáž na staveništi (tři dny!)
  • při realizaci umožňuje zachovat obyvatelnost stávající stavby
  • možnost přiznat pohledové dřevo v interiéru

DrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOPDrevoaStavby.cz | Nástavba z masivních dřevěných panelů NOVATOP

Foto: Martin Zeman a archiv investora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop