Střecha ovlivňuje kvalitu bydlední. Při výběru dbejte na preciznost i pěkný vzhled

Střecha ovlivňuje kvalitu bydlední. Při výběru dbejte na preciznost i pěkný vzhled

Dana D. Daňková | Pondělí, 09. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jaká střecha, takový dům. A dobrá střecha je korunou jakékoli stavby. Její tvar, druh krytiny i barva, a také materiál a konstrukce krovu dávají domu konečné obrysy zvenku a často i zevnitř. Pokud není střecha navržena a zhotovena precizně, objeví se po čase nedostatky v celé stavbě. V případě dřevostaveb mohou být následky fatální, je tedy na místě věnovat jí náležitou pozornost.

Zjednodušeně řečeno je střecha ideální kombinací nosné konstrukce a střešní krytiny. Poskytuje stavbě ochranu před povětrnostními vlivy, zabraňuje úniku tepla a přehřívání domu v horkých letních dnech. Při jejím návrhu je třeba kromě technických údajů zohlednit také lokalitu, povětrnostní situaci, umístění domu na pozemku i vůči světovým stranám.

Střecha pro komfortní bydlení

Stěžejní jsou pro kvalitní bydlení krov i krytina. Konstrukci krovu a odpovídající střešní krytinu je nutné vybírat v závislosti na typu dřevostavby, přízemním či patrovém uspořádání, dispozicích a dalších parametrech stavby. V případě dřevostaveb se nejčastěji setkáváme s krovy vaznicovými, vlašskými nebo vazníkovými, i když možností je mnohem více.

drevostavba-sedlova-strecha-stit-stresni-krytina

Pokud jde o střešní krytinu, řadí se k základním ukazatelům výběru ještě odolnost proti mechanickému zatížení, větru, UV záření a dále ohnivzdornost a stupeň nasákavosti. Ne nepodstatná je barevná stálost střešní krytiny, protože ovlivňuje nejen vzhled konkrétního domu, ale i své nejbližší okolí po dlouhá léta.

Konkrétní typ krytiny lze vybírat z širokého sortimentu materiálů, tvarů jednotlivých prvků a doplňků střešního systému. Stálicemi jsou pálená a betonová taška, velmi oblíbené jsou také plechové krytiny z oceli, hliníku či zinku s různými typy povrchové úpravy, případně bez ní. Pro úplnost je třeba uvést i vláknocementovou krytinu, bitumen či kanadský šindel, ty ovšem jsou na střechách masivních dřevostaveb k vidění méně často.

Komentář odborníka

Nejde-li o rekonstrukci historické roubenky, upřednostňuji krovy z vysušeného a délkově napojovaného dřeva (BSH a KVH profily), a to z několika důvodů.

V dnešní době lidé hodně spěchají, a tak si často (zejména u zděných staveb, krytých stání atd..) nechávají nařezat hranoly na krov až těsně před jeho samotnou realizací. Nedají tak dřevu žádný čas, aby vyschlo. A jak dřevo postupně vysychá, začínají se v něm objevovat výsušné trhliny, jednotlivé prvky postupně mění svůj původní, nejčastěji obdélníkový profil, a pokud se například krokev začne navíc kroutit, může kromě vzniku nehezkých detailů opracování („otevření" sedla krokev/pozednice) dojít v daném místě k přizvednutí střešní krytiny a zvlnění střechy.

Další výhodou použití KVH a BSH profilů je skutečnost, že před lepením bylo dřevo vysušeno a jestliže dříve obsahovalo nějaké dřevokazné škůdce, kteří nebyli při vizuální kontrole odhaleni, po sušení by již neměli být aktivní.

strecha-drevostavby-vysusne-trhliny-deformace-strechy

Obr.: Při použití nedostatečně vysušeného dřeva vznikají v konstrukci časem s úbytkem vlhkosti výsušné trhliny, mění se profil prvků a může dojít k deformacím celé střešní konstrukce. Foto: Bartoš Dřevostavby

Je možné nevhodnou volbou střešní krytiny ovlivnit kvalitu masivní dřevostavby jako takové? Často se říká, že by krytina měla být co nejtěžší...

Nemyslím si, že by střešní krytina ovlivňovala kvalitu dřevostavby. Pokud je správně instalována, spíše dotváří celkový vzhled dřevostavby. My jsme například nedávno použili jako střešní krytinu cortenové tabule, jejichž životnost by měla být zhruba dvojnásobná ve srovnání s mědí. Síla tabulí byla navíc 1,5 mm, takže životnost by zde měla být opravdu vysoká. Tento materiál nás už dlouho lákal a po zhlédnutí mnoha referencí různých srubů a rančů z Texasu, Arizony a Nového Mexika, kde je tento materiál velice populární, jsme se rozhodli, že to také zkusíme. Rozhodnutí nelitujeme.

moderni-roubenka-bartos-drevostavby-strecha-z-cortenu

Obr.: Střecha moderní roubenky je pokryta tabulemi cortenu o síle 1,5 mm. Jde sice o méně obvyklou, ale o to zajímavější variantu střešní krytiny. Její odstín příjemně ladí s barvami západního červeného cedru, z něhož je roubenka postavena. Foto: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY

Pokud jde o účinek hmotnosti střešní krytiny na masivní dřevostavbě, má do určité míry vliv na těsnost roubení, pokud hovoříme o roubenkách s kladenými hranoly na pero a drážku, nikoliv o klasických roubenkách s vymazávkou. Nicméně v tomto případě je zde stále daleko zásadnějším aspektem kvalita opracování (profilace dřeva) a rovnost jednotlivých hranolů. Drobné netěsnosti se dají eliminovat nabývacími páskami.


ing-stepan-bartos

Ing. Štěpán Bartoš
stavitel domů z masivního dřeva

 

Komentář odborníka

Aspekty výběru střešní krytiny se obecně v případě konkrétního domu vždy trochu liší. Kromě požadavků ze strany klientů (vzhled, barva, typ krytiny, cena) může o výběru rozhodnout místní regulativ stavebního úřadu, památkový ústav, správa chráněné krajinné oblasti a podobně. Samozřejmě je nutné při návrhu střešní krytiny přihlédnout k místu, kde bude objekt stát a střechu navrhnout i s ohledem na mapu sněhových a větrných oblastí, taktéž lze zohlednit míru okolního hluku a schopnost krytiny jej utlumit.

Nemalý vliv má otázka estetického ladění střechy vůči ostatním exteriérovým prvkům, například možnost sladění s barvou klempířských prvků a okapového systému, s nadstřešní komínovou částí a v neposlední řadě s odstínem dřevěných stěn a ostatních dřevěných konstrukcí.

masivni-drevostavba-krov-stojata-stolice-wood-life

Obr.: Stojatá stolice - jeden z nejobvyklejších krovů využívaných u masivních dřevostaveb. Foto: WOOD-LIFE

Pro všechny konstrukce domu včetně krovu používáme pouze sušené hoblované dřevo. Jeho výhodou je možnost použití například útlejších průřezů BSH profilů v porovnání s rostlým dřevem. S lepeným, sušeným dřevem se pracuje podstatně lépe, jestliže je třeba překlenout větší rozpony, prostě se jednodušeji řeší celková statika a tak dále.

Lepené dřevo nabízí také v podstatě neomezené možnosti velkých průřezů a délek. Taktéž v uzavřených konstrukcích (například v roštech podlah, nadkrokevních roštech, u hranolů uzavřených v zateplení obvodových stěn a u vnitřních příček) používáme výhradně sušený, hoblovaný KVH materiál. Nespornou výhodou je minimalizace napadení biotickými škůdci, lepší požární odolnost...

Obecně nemá použití mokrého nebo vysušeného dřeva vliv na volbu krytiny. Pro konstrukci našich domů preferujeme spíše minimálně středně těžké krytiny pro jejich váhu a pomoc s dosednutím stavby.

drevostavba-krov-z-lepeneho-dreva-wood-life

Obr.: Krov z lepeného dřeva – přesné napojení krokví v úžlabí. Foto: WOOD-LIFE

ing-martin-pavlicek-wood-life

Ing. Martin Pavlíček
stavitel srubů, roubenek a chat

 

Otázky pro odborníka

Jaké vlastnosti má hliníková střešní krytina z hlediska klimatických vlivů a jak je zajištěna eliminace nepříznivých aspektů (hlučnost v dešti, vysoká teplota v letních dnech...)?

Hliníkové střešní krytiny PREFA s váhou kolem 2,5 kg/m2 jsou až dvacetkrát lehčí než takzvané tvrdé skládané krytiny. Přitom se však jedná o výjimečně odolný materiál. Díky nepřímému, skrytému kotvení odolá tato krytina i extrémním vichřicím. Není potřeba se obávat ani větší hlučnosti, zvukový útlum je zajištěn podkladní konstrukcí a střešní skladbou. Zvukový projev (za deště) střechy nad pergolou a nad izolovanou střešní skladbou se diametrálně liší. Maloformátové krytiny PREFA jsou navíc standardně opatřeny patentovaným řešením FDtec - protihlukovým páskem pro dodatečné tlumení rezonancí.

drevostavba-strecha-hlinikovy-stresni-panel-r16-prefa

Obr.: Hliníkový střešní panel R.16 splňuje nejvyšší kvalitativní požadavky při současné stabilitě a dlouhé životnosti ve spojení s nadčasovými přímými liniemi. Krytina je nabízena v několika různých barevných odstínech. Foto: PREFA Aluminiumprodukte/Croce & Wir

Jaká je životnost hliníkové střešní krytiny?

Hliník vydrží věčnost, nekoroduje a má skvělé vlastnosti sám o sobě. Hliníkové střechy PREFA jsou prověřeny již více než sedmdesátiletou tradicí. Na nejkvalitnější matné laky P.10 poskytuje PREFA záruku 40 let, rovněž tak na samotný materiál. Opláštění střech nebo fasád hliníkem ochrání dům před jakýmkoliv nečasem a představuje tak výhodnou investici do budoucnosti.

ing-jiri-fiala-prefa

Ing. Jiří Fiala
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

 

Otázky pro odborníka

Jaké skutečnosti ovlivňují výběr střešní krytiny pro masivní dřevostavby?

Dřevostavby nemají žádné speciální nároky na materiál střešní krytiny. Důraz by měl být kladen především na dostatečně tuhý a rovný podklad a na sklon střešních rovin – některé krytiny lze totiž použít pouze od určitého sklonu. Také platí, že čím je střecha členitější a složitější, tím vzniká více specifických konstrukčních detailů, které je potřeba vyřešit. Například v horských oblastech, kde se dřevostavby často vyskytují, je dobrým řešením co nejjednodušší tvar střechy – například sedlový nebo pultový.

drevostavba-srub-stresni-krytina-bramac-protector-plus

Obr.: Životnost střechy je možné ovlivnit vhodnou volbou povrchové úpravy krytiny. Například povrchová úprava Protector Plus zvyšuje odolnost vůči extrémním povětrnostním vlivům a působení znečištěného ovzduší. Dokonale hladký povrch tašky také poskytuje vyšší ochranu před usazováním nečistot. Díky nové technologii aplikace vrstvy probarveného jemného betonu na povrch prvků si krytina uchovává v porovnání s běžně vyráběnými taškami původní barevnost. Foto: BRAMAC

V zásadě rozlišujeme dva základní typy střešních krytin:

  • lehké a
  • těžké.

Lehké krytiny jsou na trhu zastoupeny hlavně asfaltovými šindeli, plechovými krytinami či plastovými šablonami. Hlavní předností lehkých krytin je jejich nízká hmotnost. Bohužel tyto krytiny mají horší tepelněizolační vlastnosti a také akumulační schopnosti. Častým problémem lehkých krytin, zejména plechových, je i vysoký difusní odpor.

Mezi těžké střešní krytiny patří tradiční skládané betonové a pálené tašky. Jejich nespornou výhodou je dlouhá životnost a vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům a agresivnímu prostřední. Betonová krytina má navíc skvělé zvukově izolační vlastnosti – tlumí hluk z vnějšího prostředí a při silném větru nevibruje. Dobře odolává účinkům sání větru a předností je i snadná a jednoduchá montáž.

drevostavba-srub-stresni-krytina-bramac-star

Obr.: O třídu výše než Protector Plus je povrchová úprava STAR, při níž jsou do povrchu tašky integrovány speciální pigmenty, které odrážejí infračervené záření a snižují tak teplotu na spodní straně tašky až o deset stupňů, což v horkých letních měsících jistě ocení majitelé podkrovních bytů. Foto: BRAMAC

Jak může střešní krytina ovlivnit vnitřní klima v domě?

Klima uvnitř objektu ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i to, jak se v domě cítíme. Zásadní jsou v tomto případě tři faktory:

  • správná teplota,
  • vlhkost a
  • kvalita vzduchu.

Jejich vzájemná nerovnováha má za následek pocity diskomfortu.

Vhodným řešením je například i použití unikátní skladby střešního pláště Bramac Cool, která v obytném podkroví udržuje příjemné klima v každé roční době a přináší úspory za vytápění a klimatizaci. Skládá se ze tří částí:

  • první je střešní krytina s povrchovou úpravou STAR,
  • další pak vysoce reflexní fólie Clima Plus 2S, která odráží infračervené záření, a společně s poslední složkou,
  • nadkrokevní izolací BramacTherm, účinně zabraňuje pronikání tepla do vnitřních prostor.

V zimních měsících pak tato technologie přináší úsporu za vytápění, protože nedochází k únikům tepla skrze střešní plášť.

ing-arch-katerina-kasova-bramac

Ing. arch. Kateřina Kašová
BRAMAC střešní systémy spol. s r.o.

 

Mohlo by vás zajímat:

drevostavba-strecha-stresni-krytina
 
drevostavba-strecha-tasky-dreveny-plot-dreamstime
 
stresni-krytina-keramicka-palena-taska
 
SaR 2-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop