Tisk
Trend: <small>Integrace solárních panelů přímo do stavebních prvků</small>

Trend: Integrace solárních panelů přímo do stavebních prvků

Michal Doležel | Úterý, 03. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Výrobci se stále více snaží integrovat solární kolektory přímo do střechy nebo fasády domu – ať již jde o termické systémy nebo fotovoltaiku. Výhoda takového řešení je jasná, integrované solární kolektory či fotovoltaické panely nenarušují celkovou estetiku domu a jsou lépe chráněny před nepříznivým počasím.

 

Na jednom z letošních stavebních veletrhů letos návštěvníky hodně zajímal systém nazvaný Solární tašky. Je to střešní krytina, jejíž jednotlivé prvky mají v sobě integrován malý fotovoltaický panel. Integrace fotovoltaika má výhodu hlavně v tom, že pomineme-li barvu, nijak se nenaruší estetický vzhled střechy.

Tašky s FV panelem jsou spojené vždy po čtyřech – čtyři jsou tedy minimální použitelné množství – do jednoho modulu. Jeden modul má výkon 25 Wp, celkově pak výkon těchto panelů činí 75 Wp/m2. Cena těchto panelů se pohybuje okolo 7 000 Kč/m2, což není úplně málo. Vedení kabeláže mezi řadami tašek podle dodavatele ničemu nevadí a vlhkost se tudy do konstrukce střech nedostane. Ve srovnání s běžnými FV panely jsou solární tašky zatím trochu drahé, je to však zajímavá cesta, kterou by se další rozvoj domácí fotovoltaiky mohl ubírat.

Solární střecha a fasáda Ruukki

Integrací solárních panelů do fasády se zabývá také společnost Ruukki. Ta nabízí termický solární panel Ruukki Classic Solar, který je plně integrován do střešní krytiny. Jedná se vlastně o solární střechu. K dispozici jsou tři velikosti panelů 4, 6 a 8 m2 a firma samozřejmě dodává i další komponenty pro solární ohřev vody.

 solarni tašky

 

Mnohem zajímavějším produktem této společnosti je solární fasádní systém Liberta Solar. Jde o fotovoltaické panely úplně integrované do fasády. Působivé přitom je, že na první pohled téměř vůbec fotovoltaiku nepřipomínají. Jde o skleněné panely s homogenní černou barvou, není vidět žádné napojení či instalace, vše je prostě součástí fasády.

Solární panel má rozměry 1200 x 650 mm, mezi panely nebo dalšími komponenty fasády vznikne spára o šířce pouze 8 mm. Výkon panelu je 120 Wp, což znamená 125 Wp/m2. Solární panely jsou podle údajů výrobce založeny na technologii tenké fólie CIGS (Copper Indium Galliun Diselenide), která umožňuje panelu pracovat i když je zataženo. Cenu panelu se mi bohužel nepodařilo zjistit, ale jistě bude vzhledem ke špičkovému produktu a skandinávskému výrobci nemalá.

Termický panel ve střeše

Dobrou integraci termického solárního panelu ukázala také společnost Bramac, která mimo jiné dodává tako kompletní systémy pro solární ohřev vody. V nabídce má Bramac také solární kolektory o velikostech od 4,10 do 10,20 m2 i s potřebnými prvky pro integraci do střešní krytiny. Panel tedy není umístěn až na krytině, ale přímo v ní. Ceny panelů začínají něco málo pod 50 000 Kč a to také není málo, obzvlášť pokud si tuto cenu porovnáte s cenami běžné fotovoltaiky. Platíte zde také hlavně bezproblémovou integraci solární techniky do střechy domu.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop