Na rozlehlé stavební parcele v lese si postavili vysněný srubový dům

Na rozlehlé stavební parcele v lese si postavili vysněný srubový dům

Radek Beneš | Pátek, 16. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když vstoupíte, hned ve dveřích vás omámí příjemná vůně dřeva; neznám nikoho, komu by vadila... Po krátkém pobytu ve srubovém domě se do člověka vpíjí a nevnímá ji, nebo ji spíš podvědomě nasává a z všudypřítomného dřeva čerpá pozitivní energii. Romantika oblíbeného chalupaření v česku? Nikoli, realita moderního bydlení v domě z masivního dřeva!

Kdo prožil nějaký čas v severní Americe, nemůže bydlet v ničem jiném než v dřevostavbě. I já jsem kouzlu domů ze dřeva podlehl právě tam. Už 14 let jezdíme každou zimu do státu Colorado, kde jsou domy ze dřeva naprosto běžné a patří k současnému způsobu života. Nadchly mě natolik, že jsem si dům z masivního dřeva nechal postavit i doma v Čechách.


Pozemek, firma, důvěra

Vyrostl jsem na Staroboleslavsku a k tomuto kraji mám přirozený vztah, který ovlivnil výběr místa pro náš nový dům. Rozlehlou stavební parcelu takřka v lese, i když s absencí hor, jsem koupil před deseti lety. Když se rozhlédnete kolem, ani na chvíli vás nenapadne, že by tu měla stát jiná stavba než náš vysněný srubový dům.

Nejsem příznivcem stavění srubů ve městě uprostřed vilové zástavby nebo na Floridě na pobřeží, stavby stejně jako všechno v životě mají své určité místo. Ale sem, kde šumí les a všude, kam oko dohlédne, člověk vidí krásné vzrostlé stromy, dům z masivního dřeva prostě patří.

Najít firmu, která takové domy realizuje, je v 21. století poměrně snadné, vybrat si ale tu pravou, to už vyžaduje trochu času i námahy. Na internetu se totiž v záplavě nabídek člověk velmi snadno ztratí a často narazí na „lákavé" cenové nabídky.

Můj instinkt a zkušenosti mi však takové věci zakazuje, laciné věci totiž bývají ve finále velmi často drahé, což u dřevostaveb platí dvojnásob. Při jejich realizaci se nesmí nic podcenit a zanedbat, chcete-li bydlet spokojeně a ne vyřizovat reklamace.

Po důkladné selekci jsme proto oslovili společnost Finny, která u nás zastupuje renomovanou finskou společnost HONKA. S ní jsme nejprve postavili menší dřevostavbu – takový firemní dům pro hosty.

S trochou nadsázky můžu říci, že to byl takový malý prubířský kámen. Společnost Finny se osvědčila, nebyl proto důvod hledat někoho jiného. Se stavbou vlastního domu jsme však nespěchali...

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-pozemek

Foto: Martin Zeman


"Proti kultivované stavbě z masivního dřeva, navíc obklopené téměř dokonalým lesem, nemůže být námitek. Tady, obklopen syrovou přírodou, může člověk všechno – bydlet, relaxovat i pracovat."


moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-stit

Foto: Martin Zeman


Od inspirace k realizaci srubu

Stejně jako většina investorů i my jsme dům vybírali z katalogů společnosti. Trvalo to téměř čtyři roky, než se nám podařilo stmelit naše představy o bydlení s návrhy firemních architektů. Výsledkem byl členitý dům s řadou prosklených ploch.

Během příprav jsme byli pozváni do Finska do mateřského závodu HONKA a do dřevostaveb zrealizovaných přímo v místě. Doslova mě nadchlo, jak Finové bydlískromně a přitom moderně v domech z finské, 80 let staré borovice, obklopených přírodou s interiérem vybaveným jednoduchým a účelovým nábytkem.

Jednoduše řečeno – relaxace uprostřed přírody. Tahle exkurze nás velmi výrazně ovlivnila a motivovala k opravdové realizaci nového bydlení! Následovala příprava betonové desky, což trvalo zhruba tři měsíce, montáž samotného domu včetně elektroinstalací a dalších rozvodů spolu s kuchyní na míru pak pouhých šest měsíců.

Vnitřní vybavení už bylo na nás. Toho se se ctí zhostila manželka, která je pro mě takový designer-amatér. Dokáže sehnat zařízení laciné a vkusné stejně jako nákladné a jedinečné, což ve výsledku tvoří dokonalé bydlení. Pro tyhle věci musí mít člověk cit a ona ho podle mě má. Obecně jsme při zařizování kladli důraz spíše na jednoduchost po vzoru „finské inspirace".

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-uvodni

Foto: Martin Zeman

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-vstup-se-schodistem

Foto: Martin Zeman


Moje zkušenosti

O tom, že má dřevo úžasné schopnosti, že je příjemné, dýchá, člověka uklidňuje a zkrátka s ním žije, jsem nepochyboval. Dodavatel však sebejistě tvrdil, že ocením i jeho tepelně izolační vlastnosti – sliboval, že v létě bude uvnitř stavby příjemný chládek a v zimě naopak tolik žádané teplo. Nevěřil jsem.

Dnes musím uznat, že tomu tak skutečně je. Přestože dům má 350 metrů čtverečních podlahové plochy, stačí pro jeho vyhřátí jen plynové podlahové topení a pro intenzivní pocit tepla občas zatopit v krbu.

Naopak v létě, kdy je venku nesnesitelné teplo, jsme ještě ani jednou nezapnuli instalovanou klimatizaci. Vlastnosti finského dřeva použitého na stavbu domu jsou v tomto ohledu opravdu výjimečné!

Na tomto místě bych rád zmínil ještě jednu praktickou zkušenost, která souvisí s „přiznanými" stěnami uvnitř srubového domu. V přípravné fázi projektování je totiž nutné s určitou jistotou vědět, jak budeme v domě žít. V praxi to znamená, že investor musí projektantovi sdělit, kde chce mít elektrické zásuvky a kde budou všechny spotřebiče, jejich přívody a vývody.

Vše se totiž připravuje v předvýrobě a pokud nejsou v domě „předstěny" například ze sádrokartonu, na místě pak může nastat zbytečná komplikace. Proto je dům možná nadbytečně vybaven na každém kroku zásuvkami.

To však nemění nic na tom, že bydlet tady pro mě znamená skvělou relaxaci a uvolnění po náročném pracovním dni, po návratu z cest po světě. A jsem si jistý, že za vším stojí právě dřevo. Dřevo pro mě zkrátka znamená klid.

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-interier

obr.: Celkově velký obytný prostor domu je využit, ale přitom není přeplněn nábytkem či zbytečnostmi, jak bývá v našich domácnostech zvykem. Centrální společenský prostor pak dekoruje sama příroda prostřednictvím četných prosklení a samotným dřevem v interiéru. Foto: Martin Zeman

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-interier-patro

obr.: Otevřená galerie nad centrální společenskou částí prostornost a vzdušnost celé dřevostavby podtrhuje. Zároveň však dává jakoby pocit neustálého kontaktu všech obyvatel domu. Foto: Martin Zeman

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Centrální společenský prostor dekoruje sama příroda prostřednictvím četných prosklení a samotným dřevem v interiéru. Foto: Martin Zeman

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-interier-kuchyne

obr.: Kuchyně a vůbec vnitřní vybavení bývá v řadě masivních dřevostaveb velký problém z hlediska volby stylu. V tomto případě si majitelé s kuchyní poradili na výbornou – byla realizována na míru v jednoduchém a účelném provedení splňujícím všechny nároky moderního bydlení. Foto: Martin Zeman

Komentář majitele


Bydlení ve srubovém domě jsme s manželkou zvažovali poměrně dlouhou dobu. Protože jsme měli zkušenost se stavbou klasického domu, maximálně jsme se snažili o účelnost našeho nového bydlení. Firma Finny, která staví domy Honka, nám v tom vyšla maximálně vstříc. Po stavbě základní desky šla stavba velmi rychle, je to vlastně takové Lego.

Ostatní profese, které se na stavbě podílejí – topenáři, obkladači, instalatéři atd., ty je potřeba vybírat velmi pečlivě, rozhodně bych nedoporučoval brát nejlacinější nabídku, důležitější jsou reference. Po zhruba devíti měsících jsme nový dům bez problémů zkolaudovali amusím říci, že se nám v něm bydlí skvěle. V dnešní trochu hektické době bych takový malý únik do přírody doporučoval každému, kdo k tomu najde vhodný pozemek.

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-podkrovi

obr.: A konečně místo pro práci! Ve třetím nadzemním podlaží má své „hnízdo" majitel domu, kterému se tady, v korunách stromů, určitě pracuje i odpočívá velmi dobře. Foto: Martin Zeman

moderni-bydleni-ve-srubovem-dome-interier-koupelna

obr.: Není snad už třeba nikoho přesvědčovat, že i v domě z masivního dřeva není moderní koupelna problém. Nechybí tu nic, je to prostor pro opravdovou relaxační lázeň či osvěžující sprchu. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Jsme profesionální tým, který je „skrz na skrz" prodchnutý velmi pozitivním a nezaměnitelným finským „dřevěným HONKA spiritem", který nám dodává obrovské nadšení vymýšlet nové a nové, velmi moderní, tedy opravdu naprosto soudobé dispozice a skvělý, neotřelý design, komfortních a 100 % ekologických srubů.

Jakkoliv může někomu slovo srub znít lehce pejorativně, všichni naši spokojení uživatele moderních, velmi pohodlných praktických HONKA srubů velice dobře vědí, že je to naprosto mylný, ba nesmyslný a dávno překonaný předsudek. A právě s takovými zákazníky, jako jsou majitelé tohoto domu, tedy na každičký detail velmi náročnými a přitom jasně přesvědčenými „srubáky", dostává naše odborná práce další výzvy, nové dynamické podněty a taktéž naplnění sloganu, že lehká cesta nikam nevede!

Majitelé věděli naprosto přesně, jak má jejich dřevěná rezidence vypadat, jak má být umístěna na pozemku a jaká bude optimální skladba vnitřních dispozic. Celý proces příprav zadání srubového celku do výroby ve Finsku byl velmi kultivovaně propojen mezi jednotlivými zúčastněnými aktéry, tedy mezi investory, architekty, projektanty, techniky a šéfmontéry naší společnosti, techniky ve Finsku a samozřejmě též dodavateli dalších technologických celků celé srubové stavby. Výsledkem byl nejenom bezkonfliktní proces v linii zadání – vývoj – výroba transport na pozemek – odborná montáž – koordinace profesí – komplexní servis, ale též 100 % naplnění pozitivního očekávání a plná spokojenost investorů.

Technické parametry


  • Pozemek: 3 500 m2
  • Zastavěná plocha: 200 m2
  • Podlahová plocha: 350 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: masivní dřevostavba
  • Stropy: trámové + dřevěný obklad
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: dřevěná euro
  • Zasklení: dvojité, bezpečnostní
  • Dveře vstupní: dřevěné
  • Podlahová krytina: dřevo a dlažba
  • Vytápění: zemní plyn
  • Topení: radiátory a podlahové
DaS 5-2011
Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop