Časopis DŘEVO&stavby 6/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Dřevostavba se štábní kulturou</small>

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturou

a.janousek | Úterý, 16. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Jak přišla Maria k soutěžnímu domu posledního semifinálového kola naší soutěže Dřevostavba roku 2014 v kategorii montovaných dřevostaveb?
Zaujala ji čistota při výstavbě domu a dobrá organizace staveniště. I když o dřevostavbě nejdříve vůbec nepřemýšlela, argumenty i reference hovořily pro tuto technologii. Velkým bonusem byla neuvěřitelná rychlost přípravy i vlastní výstavby, která je v dnešní době stěžejní.

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouPOJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouVyrůstala v bytě a myšlenkami na stavbu vlastního domku se nezabývala, dokud s tím nepřišel manžel. Nadchla se rychle.
Sehnali pozemek nedaleko místa, kde do té doby bydleli. Jsou tu údolí dvou meandrujících potoků, stráně i místa, kde kdysi vedly staré kupecké stezky a do centra Prahy je to, co by kamenem dohodil.

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouRychlost a čistota výstavby

Manžel se na cestách nadchnul pro montované stavby, v USA a Skandinávii ho oslovily právě dřevostavby. Začali navštěvovat veletrhy a hledat realizační firmu. Mariin bratr, jeden ze zakladatelů architektonického ateliéru ZONA architekti, zpracoval projekt domu a navštívil s nimi výrobce v Pasově. Obdivovali perfektní provedení, cena ale byla nedostupná. Po delším hledání mezi tuzemskými firmami je srovnatelnou kvalitou a přijatelnou cenou překvapila firma ALFAHAUS.

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouPOJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturou
POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturou
Komunikace na jedničku

Rychlá výstavba si vynutila velmi svižné rozhodování v oblasti zařizování domu. Vybírali pod časovým tlakem a tedy na základě intuice.

Firma ALFAHAUS všechny smluvené termíny dodržela a za necelý půlrok se mohli stěhovat. Stavební parta jezdila načas, práce na sebe bez prostojů navazovaly a byl prostor i pro to, aby si stavebníci některé subdodávky zajistili sami.

I když měli projekt promyšlený precizně, v průběhu došlo na pár věcí, které vyžadovaly operativní přístup. A bylo to právě zásluhou bezproblémové komunikace, kdy trio investor – stavbyvedoucí – architekt dořešilo všechno ke vzájemné spokojenosti.

Členové stavební party byli slušní a komunikativní lidé, panoval tu pořádek a staveniště mělo po celou dobu profesionální úroveň. Jak říká Maria, stavba prostě měla štábní kulturu.

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouPOJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouLuxus rodinného domu

Pod dřevěnou třívrstvou podlahu zvolili teplovodní podlahové vytápění, zatím ale nebylo třeba topit. Pro významné tepelné zisky mají velké prosklené plochy orientované na jih, v létě je stíní exteriérové žaluzie. Ještě schází vysouvací markýza, pro kterou je stavba připravena. Celkově zahrada, terasa a krb v obývacím pokoji, je pro panelákového člověka luxus, kterého se zatím nemohou nabažit.

POJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouPOJĎTE DÁL: Dřevostavba se štábní kulturouBezúdržbová zahrada

Maria si přála i zahradního architekta. V brněnském ateliéru Partero navrhli terénní úpravy a „řízeně" divokou zahradu, plnou krásných květin a keřů. Bude vytvářet zelený ráj kolem domu a zajistí potřebné soukromí od okolních parcel. Stejně jako na domě byla i zde jednou z hlavních podmínek nízkoúdržbovost. Čas chtějí věnovat hlavně relaxaci po práci a samozřejmě rodině.
Připravila Dagmar Šimonová, foto Martin Froyda

Návštěvu najdete v aktuálním čísle 6/2014. Redakční návštěvy jsou nedílnou součástí časopisu Dřevo&Stavby. Podívejte se naši výhodnou nabídku předplatného a na ochutnávku aktuálního vydání.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop