Na pozemku se starým sadem a jedinečným výhledem do okolí si Tony s Helenou postavili masivní dřevostavbu

Na pozemku se starým sadem a jedinečným výhledem do okolí si Tony s Helenou postavili masivní dřevostavbu

Lucie Němcová | Neděle, 31. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Už od příjezdové cesty bylo jasné, že tady je něco jinak… Tvarosloví domu hovořilo odlišnou řečí, než je v našich českých končinách obvyklé, stejně tak velikost domu. Interiér jen potvrdil, že tato dřevostavba má hodně co vyprávět. Tony a Helena jí zkrátka vtiskli neopakovatelnou atmosféru, jak pravidelně potvrzují návštěvníci jejich relaxačních pobytů s jógou.

Snad celá desetiletí jsme věděli, že chceme žít na venkově. Dlouhou dobu však nebyla vhodná chvíle – děti chodící do školy a naše zaměstnání vyžadovaly svoje, takže tato idea zrála a čekala na správný okamžik.

Jakmile po letech děti odešli z domova a vydaly se svojí cestou, začali jsme o stavbě domku vážně uvažovat, ovšem neměli jsme vůbec tušení, kde bychom chtěli žít.

Krásná náhoda však zařídila, že jsme objevili pozemek se starým sadem a neskutečným výhledem v rodné vesnici mé babičky v nádherném okolí Děčína.


Masivní panely vítězí

Pozemek jsme nějaký čas měli, než se vůbec rozběhl proces návrhu domu. Konstrukční systém ze dřeva byl jasný, už jen proto, že Tony jako Američan v tomto typu stavby vyrůstal a má k němu stále blízko

Typickou americkou dřevostavbu jsme ale rozhodně nechtěli – malé stísněné prostory s nízkými stropy, příšerná akustika a vše jako z papíru.

Seznámili jsme se tedy se všemi dostupnými systémy dřevostaveb v Čechách a byli mile překvapeni vysokou kvalitou. Jednoznačně ovšem nakonec zvítězily panely z vrstveného dřeva a to pro svoji bytelnost a velmi vysokou přesnost.

navsteva-drevostavby-cely-dum-1

obr.: Skládaná fasáda je z cedrového dřeva ošetřeného barevným olejem. Volba na tuto dřevinu padla z důvodu její trvanlivosti a amjitelé si ji nemohou vynachválit i ořes téměř dvojnásobnou cenu. I po ltech je stále naprosto stabilní a vypadá to, že další údržbu jen tak potřebovat nebude. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-zadni-cast-domu

navsteva-drevostavby-cely-dum-2


Překvapivé tepelné zisky

Projekt, se kterým nám nakonec pomáhal kamarád architekt, byl běh na dlouhou trať, a pokud by nás nezastavila přesně vyrobená konstrukce, prováděli bychom změny snad dodnes. Koncept domu spojoval tři požadavky – náš soukromý prostor, jógové studio a ubytovací kapacity pro návštěvníky a početnou rodinu.

Dnes bych ovšem volila menší okna. Byli jsme lační po světle, slunci a výhledech, stejně tak jsme neustále řešili dostatečnou izolaci, aby v domě nebyla zima. Nakonec máme úplně opačný problém – přehřívání. V létě sem totiž z východu již brzy ráno svítí slunce a interiér dost vyhřeje.

Okna nejsou opatřena stínící technikou, protože se nám žádný typ nelíbil a horká léta posledních let dělají svoje. Naštěstí je to jen otázka dopoledne, během dne je v domě již příjemněji, navíc se to prozatím týká jen pár dní v roce. Další drobnou nevýhodou velkých oken je, že zbývá málo plných stěn, ke kterým bychom mohli umístit nábytek nebo něco pověsit. Ovšem jsou to drobnosti.

navsteva-drevostavby-interier-jidelni-stul

obr.: Jídelna je, jak napovídá i její barevnost, ohniskem celého domu. Umělecká díla stejně jako zvolený nábytek jí vtiskají neobyčejnou atmosféru a moderní dřevěné panely výsledek jen podtrhují. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-interier-kuchynska-cast

navsteva-drevostavby-interier-loznice

obr.: Pestré syté barvy se prolínají celým domem. Od živých společenských prostor, až po soukromou útulnou ložnici. Nezapře se lehká inspirace mexickou kulturtou. Foto: Martin Zeman


Nesrovnatelná kvalita dřevostavby

Nosná konstrukce je z masivních dřevěných panelů. Všichni, kdo ji navštíví, obdivují její pevnost a přesnost, která se projevuje všude – od zárubní, přes schodiště až po dveře. Na otázky, z čeho je dům postaven, rádi ukazujeme panely v místech, kde jsou odhaleny. Jsme z Ameriky zvyklí na velmi fórové dřevostavby, ty se ovšem s touto konstrukcí nedají srovnat.

Těší nás, že návštěvníci hovoří také o příjemné energii, kterou na ně dům působí. Svoji úlohu sehrávají použité materiály, jako například dřevovláknitá izolace, která také účinně akumuluje a spolu s masivními dřevěnými panely drží teplo. Vytápění je teplovodní podlahové.

velkou tepelnou setrvačnost, takže teplota v domě se příliš nemění a zůstává konstantní. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda, což provozní náklady velmi příjemně snižuje. V obývacím pokoji je krb pro zpříjemnění zimních večerů.

V průběhu stavby byla její kvalita prověřena Blower door testem, abychom měli jistotu, že není problém ani v citlivých místech dřevostavby, jako jsou spáry kolem oken, prostupy, komín nebo základová spára a nebude nikde kondenzovat voda. Vše dopadlo na výbornou – pouze nastavíme teplotu a nic víc neřešíme.

navsteva-drevostavby-interier-posezeni


"Prostor obývacího pokoje plynule přechází v jídelnu s kuchyní. Všechny tyto místnosti jsou obdařeny luxusním výhledem do malebné krajiny."


navsteva-drevostavby-interier-knihovna

navsteva-drevostavby-interier-odpocinkova-cast-domu


Pohodová realizace dřevostavby navzdory všem mýtům

Mnohokrát jsme dostali varování, jaký je stavba domu nervák, že nic nedopadne podle plánu, jsou problémy s řemeslníky a podobně. Nic takového jsme nezažili. Stavba se skládala jako lego s neuvěřitelnou přesností a dodavatelská firma nastavila takový standard, že už si podle našeho názoru žádný další pozvaný řemeslník nedovolil jej porušit.

Svoji roli určitě sehrál i kvalitní stavební dozor a přítomnost našeho kamaráda – architekta, který byl na stavbě přítomen velmi často, jelikož je prakticky náš soused.

Jsme ze života v tomto domě nadšeni. Předčil naše očekávání a navíc nás neuvěřitelně krásně přijali zdejší usedlíci. Nosí nám svoje produkty ze zahrádky, chodí k nám na jógu, pořádáme nejrůznější setkání, cítíme se tu prostě jako doma. Rádi odpovídáme, že to není dům našich snů, ale ještě mnohem lepší.

navsteva-drevostavby-uvodni-foto-domu


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář dodavatele

Jsem rád, že existují stavby a zákazníci, jež dokáží člověku vrátit energii, kterou do naší práce vkládáme. Jsme vděční za tento dům, za Tonyho i Helenu, protože, když mne Tony na prvním kontrolním dni objal, tak jsem věděl, že naše práce má smysl. Pak všechny starosti a problémy, které každá stavba přináší, se stávají téměř banální. Navíc celý náročný proces přípravy stavby byl díky investorům a architektovi velmi příjemný.

Ing-Jaroslav-Jiruska-Drevostavby-Biskup
Ing. Jaroslav Jiruška
DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.


Technické parametry:

  • Zastavěná plocha: 201 m2
  • Užitná plocha: 320 m2
  • Spodní stavba: částečně podsklepeno, základové pasy ze ztraceného bednění, betonová deska
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné panely (MDP)
  • Tepelná izolace obvodových stěn a střechy: dřevovláknitá izolace
  • Fasáda: cedr
  • Střešní krytina: Cembonit
  • Okna (a zasklení): trojskla, dřevohliník Internorm
  • Teplo (zdroje tepla, topná tělesa, TUV): tepelné čerpadlo
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): SDK předstěna včetně dřevovláknité izolace, MDP, dřevovláknitá tepelná izolace, pojistná fólie, rošt pod fasádu, fasádní obklad Cedr
  • Celková tloušťka stěny: 375 mm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,158 W/K.m2
  • Realizace (firma, rok): DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o. (bez základové desky) 2011/2012

navsteva-drevostavby-pudorys-1NP

navsteva-drevostavby-pudorys-2NP

Foto: Martin Zeman


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba a chystáte se stavět? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Historie firmy DŘEVOSTAVBY BISKUP se začala psát již před více než 25 lety. Zabývá se převážně individuální výstavbou nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. Díky nasbíraným zkušenostem tak kromě standardních domů realizuje i složité a unikátní projekty. Spolu s architekty a projektanty z ARCHCON atelier tvoří sehraný profesionální tým pro stavbu prémiových staveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop